Sommerferie for skolelever betyr både fritid og jobb. I Bleikvasslia har bygdelaget hatt tradisjon for å sysselsette noen av ungdommene med kamkakebaking ved gammalskola, i år intet unntak. Det bakes både for salg hver ukedag fra bakerhuset og til den kommende Kamkakfestivalen.
Tradisjonen tro har Bleikvassli Bygdelag fire ungdommer i sving i «Kamkakhuset» ved Gammalskola i Bleikvasslia. I år er det Tuva Rekve Røsvassbukt (14), Heike Rekve Røsvassbukt (16), Daniel Røsvassbukt (15) og Oliver Fredriksen (17) som står på for bygdelaget.
Ikledd sine fine forklær med den påtrykkede teksten «Matkultur Bleikvasslia» og blå hårnett svinger de seg vante rundt i bakerhuset. Heike sitter ved ovnen idet avisa stikker innom. Han manøvrerer steikespadene, eller mer lokalkorrekt «spåæ» eller «spøæ» (alt etter hvor i bygda du kommer fra) vant. Heike mater ovnen og den varme steinen som fungerer som steikeplate, med nye, ustekte kamkaker, svinger dem rundt på steinen etter behov, og legger de ferdig oppblåste og jevnt stekte kakene på langbordet. Konsentrasjonen er det ingen ting å si på, ei heller teknikken. Det er ingen ting som avslører at den unge herren bare har hatt jobben som kamkakemester i to uker.
Saken fortsetter under bildet.
Eksemplarisk gjeng
– Hvor lenge har dere holdt på her i sommer?
– Dette er tredje uka, forteller Tuva, og legger til at det er den siste, dessverre.
– Det er min første uke, da jeg har jobbet hos Statkraft tidligere i sommer, melder Oliver.
De to trekker inn til det innerste rommet i bakerhuset, sammen med Daniel, og venter på at kamkakeemnene skal heve seg klare til utkjevling.
De unges læremester, og leder i Bleikvassli bygdelag, Heidi Fagerbakk, forteller at de fire er særdeles selvstendige og har vært fantastiske resursser disse ukene.
– De er veldig lettlærte, og de har vært eksemplariske disse ukene, smiler hun fornøyd.
Hun og Heike anslår at det bakes mellom to og tre hundre kamkaker per dag.
– Dette er siste uka ungdommen er her, men så skal jeg ha en annen dugnadsgjeng her sammen med meg for å bake mer frem til Kamkakfestivalen, deler Heidi.
– I år er det bare Heike som har ungjobb her, av de andre tre er to yngre og en eldre enn dem som faller under kommunens ungjobb. Jeg var ei stund redd for at vi skulle bli helt uten ungdommer i år, men det ordnet seg, sier hun fornøyd.
– De er jo helt nye med bakinga, foruten Tuva som bakte litt til seg selv i fjor. Men de har tatt det fort, og jobber selvstendig. Jeg trenger ikke å henge over dem og passe på, og det har ikke vært et eneste «huff» fra denne gjengen! deler den fornøyde bygdelagslederen.
Tar seg av hele prosessen
Fagerbakk forteller at ungdommen tar seg av hele prosessen til bakinga selv, fra å sette deigen, til å så trille emner, kjevle ut, krine og steike kamkakene.
– Hva liker du best med bakejobben, Heike?
– Det er steikingen.
– Så det blir ikke for varmt å sitte foran ovnen?
– Det er litt varmt, men ikke alltid, sier han mens han konsentrert snur på noen kamkaker.
Det har ikke vært vanskelig å få solgt av baksten, kan de fortelle. Det har vært folk innom hver dag de har hatt åpent. Hele juli har de åpent mandag til fredag fra 11.00-14.00.
Inne i baksterommet er det klart for utbaking av nye emner. Tuva svinger kjevlet vant, får den rette «dansingen» på kaka under kjevlet, drysser mel, og håndterer den mellom hendene som en vant baker. Daniel og Oliver står klar med kjevlene som skal «krine» kamkakene for at de skal få det rette boblete utseende etter en runde med etterheving og til slutt steiking.
Saken fortsetter under bildet.
Setter pris på kulturen og gjestene
– Hva liker dere best med denne sommerjobben?
– Kulturen! Kommer det klokkeklart fra Tuva.
– Og så er det grei lønn, jeg liker det veldig godt, smiler hun.
– Ni-kaffen, kommer det kjapt fra guttene, med et lurt glis og litt latter.
– Nei vi kan jo ikke si det til avisen! Vi liker å støtte bygda, og bygdelaget, føyer de til med et sjarmerende nikk. Gutta er klare til innsats med krininga, og stemningen er god.
Tuva forteller at hun også gleder seg til å reise med fotballaget til Norway cup senere i sommer. Hun løfter på et klede som ligger over kamkakeemnene, sjekker med et lett fingertrykk om baksten er klar til utbaking.
Guttene hjelper til, det hele foregår som i et godt smurt maskineri hvor alt har sin oppgave til sin tid. Tannhjul som passer perfekt mot hverandre, driver hverandre frem. Kamkakebakingen går som smurt, og humøret er på topp hos alle bakemesterne.
Saken fortsetter under bildet.
Det kommer tuslende noen kunder ned mot bakehuset, og trekløveret får øye på dem gjennom vinduet.
– Vi elsker at det kommer folk innom, utbryter Tuva.
– Ja, spesielt de gamle, det er så koselig, skyter Oliver inn. Daniel nikker enig.
Bestandig god stemning i bakerhuset
De unge smører kamkaker og serverer sammen med kaffe, innimellom bakingen, til dem som kommer for å handle. Noen kjøper enkeltkaker for å spise med en gang, andre hele poser.
Heidi kommer inn og baker ut kamkaker sammen med de unge.
– Har hun vært streng med dere under opplæringen, denne bake-lærerinnen?
Guttene ler.
– Hun er mentoren vår! svarer de, og mener at hun ikke har vært streng.
– Joda, litt streng for at det skal bli rett, har jeg jo måtte være, kommer det fra mentoren selv, mens hun kjevler i vei.
Andreas Kongsdal kommer innom for å snakke med Heidi om kamkakekjevler, og steikespader, som han er fast leverandør av. Det skravles, og latter fyller kamkakehuset.
– Det er bestandig god stemning her, avslører Fagerbakk.
– Folk som kommer hit, blir glade om de er aldri så sure når de kommer. Vi ler og har det så fint sammen, melder hun glad.
Ungdommen styrer på videre på egenhånd, de bytter på oppgaver og jobber jevnt og trutt. Alltid med glimt i øyet og en snerten kommentar på lur.
Saken fortsetter under bildet.
Festival 6. august
Fra neste uke forteller Fagerbakk at de er tre «bakekjerringer» som skal svinge seg med kjevlene for å sørge for at bygdelaget har nok kamkaker til Kamkakfestivalen 6. august. Liv Linvik og Marianne Thomassen skal trå til sammen med henne.
Avisa Hemnes skrev i 2017 om at bygdalaget hadde arrangert sin ellevte festival, og etter det har de fortsatt år etter år, foruten koronaårene. Nå gleder de seg til en vanlig gjennomkjøring, seksten år etter den første gjennomføringen. Det ligger mye erfaring i bygdelaget, både i forhold til arrangering av festival, men også baking.
– Men man blir aldri utlært kamkakebaker, jeg lærer stadig noe nytt, opplever noe nytt, oppgir Heidi, mens hun pakker kamkaker i poser.
Årets kamkakefestival vil, som alltid, ha mer på menyen enn bare kamkake. Heidi opplyser at det skal settes opp telt hvor det blir salg av husflid, strikkede saker med mer. Videre vil det bli konkurranser i form av staurbæring og hesteskokasting, leker for barna med blant annet lykkehjul og ballkasting. Programmet er ikke helt spikret enda, men bygdelagslederen forteller at det vil bli kafé med salg av kaffe, påsmurt kamkake og lefse, samt varmmat i form av grillmat og rømmegrøt.