Rottegrotta – Rotter i fokus frykter at mange kvitter seg med sine impulskjøp ved å dumpe dem, og at enkelte eiere tror at rottene vil få det bedre i naturen.
Tamrotter dumpes. Rottegrotta – Rotter i fokus frykter at mange kvitter seg med sine impulskjøp ved å dumpe dem, og at enkelte eiere tror at rottene vil få det bedre i naturen. FOTO: Colourbox

Dumping av tamrotter

Vi har de siste årene sett en økning av dumpede tamrotter i norge. Vi har hørt masse om dumpede katter og kaniner i en årrekke, men ikke så ofte har vi hørt om dumpede tamrotter. Èn av grunnene til dette er nok at dette nå skjer oftere enn for noen år siden, MEN en annen grunn er at rotter ikke er så synlige for oss. De har heller ingen verdi og ekstremt mange går bare forbi når man ser en rotte. Om dette handler om manglende kunnskap eller manglende empati for de mindre dyrene er nok et godt spørsmål. Kanskje er det litt av begge deler?

Hvordan vet man om en rotte er vill eller tam? En vill rotte er som oftest veldig folkesky og vil prøve å unngå kontakt, eller i det hele tatt og bli sett av mennesker. En tamrotte er vant til mennesker og kan prøve å søke kontakt ved komme bort til deg. En tamrotte har veldig ofte andre farger enn den klassiske brune villrotten som er brun på rygg, med hvite bein og mage, men kan også ha samme farge og da kan det være vanskelig å skille. Ville rotter derimot, har veldig sjelden andre farger, med et lite unntak av en mutasjon i fargen, men disse rottene overlever sjelden særlig lenge i naturen. Det er derimot ikke umulig.

Tamrotter har mange ulike farge og pelskombinasjoner, noe ikke ville rotter har. Ser man for eksempel en hvit rotte ute, er det å anta, med stor sannsynlighet, at dette er en eid rotte, altså noen sitt kjæledyr/familiedyr. Da er man som menneske pliktet til å hjelpe ifølge hjelpeplikten. Man har ikke lov til å etterlate dyr i hjelpeløs tilstand, selv ikke om det ikke er ditt eget.

Tamrotter klarer seg ikke ute i naturen, eller i det fri. Dette er dyr som er domestisert over veldig mange år, og selv om de har mange likhetstrekk med villrotten, er det ikke nok til at de overlever ute. En dumpet rotte er i utgangspunktet en død rotte, med mindre vi klarer å finne den i tide. Det er av den grunn veldig viktig å handle med en gang, dersom man befinner seg i en situasjon der man oppdager en tamrotte ute i det fri. Ikke mist synet av den og fang den så fort som mulig. Er man redd for bitt så bruk hva man enn kan finne på stedet eller har for hånd, for å kunne plukke den opp, men ikke mist den av syne. Og selvfølgelig aldri løft en rotte etter halen! 

Tamrotter er ofte redde når de er ute siden de er byttedyr og ikke vant til å være i det fri. Dette gjør at de gjerne vil løpe å gjemme seg så fort som mulig. Katter, større fugler og andre rovdyr vil fort klare å fange disse. Flere har istedet for å fange rotta valgt å ta bilde av den og legge ut på nett slik at andre kan komme å lete. Dette viser seg å være svært uheldig fordi rotta mest sannsynlig har forflyttet seg eller blitt tatt av rovdyr innen hjelpen når frem. Det er dessuten svært krevende å prøve å fange inn redde rotter. Det lar seg gjøre, men det er vanskelig og dessverre i mange tilfeller klarer man det ikke. Det er av den grunn svært viktig at man agerer umiddelbart om man befinner seg i en slik situasjon. Men likevel, ikke nøl med å be om hjelp på interessegrupper! Man kan finne andre frivillige i ditt området, få tips og hjelp ellers. Flere rotter har blitt reddet takket være hjelp fra slike grupper.

Noen tror at tamrotter fint kan integreres med villrotter, men faktum er at dette stort sett ikke er mulig. Den tamme rotta vil bli jagd vekk fra en etablert flokk, eller i verste fall drept og må prøve å klare seg selv. Tamrotta som er domistisert over såpass mange år, klarer heller ikke å finne nok mat og vann for å overleve, den har heller ikke riktig og nok pels til å klare seg gjennom kaldere dager. Tamrotter har kort sagt ikke det som trengs for å overleve ute i det fri.

En bedre løsning enn dumping må være å kontakte venner og kjente, omplasseringshjem, organisasjoner, interressegrupper osv. I aller verste fall får man heller ta med rotta til veterinær og få den humant avlivet, fremfor å dumpe den ute, der den vil lide en grusom skjebne.

Det har de siste årene vært en enorm økning av salg av dyr over disk, og flere dyrebutikker har vært tomme for dyr. Tamrotter er en av artene som sjeldent blir særlig omtalt, men ofte kjøpt på impuls. Vi er nå redde for at når ferien står for tur,  skole og arbeid starter opp igjen, og det har begynt å løsne litt i forhold til Covid, så vil også dumping av disse eskalere enda mer.
Rottegrotta-Rotter i Fokus er en gruppe på facebook som forsøker å jobbe aktivt med å informere om tamrotter, gi tips og råd, samt hjelpe til i aktuelle situasjoner der frivillige medlemmer har mulighet til å bistå.

Connie Hansen,
Rottegrotta – Rotter i Fokus