Hemnesfolk svarer på 6 kjappe spørsmål om ferien.
– Hvordan blir ferien i år?
– Siden jeg bor så idyllisk til, tett på naturen og nær mange fine turmuligheter, vil jeg i år som i fjor holde meg hjemme og i nærområdene. Når det er dårlig vær koser jeg meg med introverte aktiviteter som å lese bøker, høre på podkaster og skrive litt. I år planlegger jeg å pløye igjennom Asle Tojes Europa-trilogi for å oppdatere meg på europeisk historie. Når solen glimter til liker jeg å stelle ute på altanen og i hagen, pusse opp småmøbler og liknende. Mens jeg holder på med slike aktiviteter prosesserer jeg nyervervet kunnskap og filosoferer over litt av hvert. Her oppe er det stille og fredelig, noe som gir rom for lange og dype tanker. Jeg er også glad i å gå på de mange stiene rundt om i området og høre skogens ro. Eventuelt ta sykkelen og få meg en litt lengre tur. Når vind og vær tillater det, tar vi båten og kjører rundt på Røsvatnet. Det er ikke alltid fiskelykken står oss bi, men hvis været er bra blir turene fine i seg selv uansett. Og så blir det forhåpentligvis en telttur eller to.
– Fortell om et ferieminne du vil huske for alltid
– For en del år siden var jeg på en snorkletur ved et korallrev utenfor øya Langkawi (Malaysia). På den ene delen av revet var det fullt av fargerike fisker; klovnefisker, papegøyefisker og så videre. På den andre og mer nervepirrende delen kunne vi snorkle blant små haier. De var så fine der de svømte rundt omringet av små symbiosefisker. Etterhvert økte vindstyrken og bølgene ble større og pisket opp sandbunnen slik at vannet ble tåkeaktig. Reisefølget mitt forlot vannet, men jeg ville holde på den fine stunden litt til. Sikten ble stadig dårligere. Til slutt så jeg bare noen meter foran meg. Plutselig kom det en enorm fryktinngytende skapning ut av tåkevannet, rett mot meg. Det var en kjempebarracuda. Den så ikke spesielt vennlig ut der den sakte kom sigende gjennom vannet. Kjeften var stor og gjeddeliknende og gapte opp og ned slik at jeg godt kunne se at den både hadde kvasse tenner og solid kjevemuskulatur. Kroppen min stivnet av skrekk i noen sekunder mens tankene raste. Angrep den meg, var jeg ferdig – såpass skjønte jeg. På mirakuløst vis ble panikken erstattet av nysgjerrighet og interesse og jeg klarte å forholde meg rolig mens jeg studerte denne nifse, men også dypt fascinerende eksistensen som svømte like under meg. Den var lengre enn meg, minst to meter lang. Møtet med denne store rovfisken, som jeg vet kan angripe hvis den føler seg truet, vil jeg aldri glemme.
– Etter to år med korona, er det noe som skal tas igjen i år?
– Jeg skal foreta meg omtrent det samme som i fjor. Lese, lytte, lære, skrive. Og så har jeg lang rekke med hobby/oppussingsprosjekter. Mye av hagearbeidet er jeg ferdig med, så det blir å vedlikeholde det som er og legge planer for ytterligere oppgradering av uteområdet til neste år. Ellers vil jeg være mest mulig ute i det fri og ta livet med ro.
– I hvilken grad påvirkes ferien din av økte drivstoffpriser, økt rente og generell prisstigning?
– Siden vi ikke skal reise noen steder er det begrenset hvor mye ekstra som fyker ut av kontoen. I og med at bensinprisene har skutt i været vil båtturene koste mer, men det er håndterbart. Renteøkningen påvirker meg i liten grad siden jeg kun har et lite studielån som jeg har god kontroll på. Den generelle prisstigningen merkes, men jeg tilpasser meg ved å prioritere litt annerledes. Her må jeg legge til at jeg føler med de mange som av ulike grunner sliter med trang økonomi og som ikke bor så fint til. Ikke alle kan gå sommeren i møte med samme muligheter som meg.
– Hvordan ser din drømmeferie ut?
– Min største drøm er en lang og fin sommer med passelige mengder sol og regn og noenlunde jevn temperatur slik vi får så mange kortreiste gleder som mulig. Hvis jeg skulle reist til utlandet, ville jeg dratt til Tyskland eller Østerrike. Mest fordi jeg er interessert i tysk og østerriksk litteratur, kunst, kultur og idéhistorie. Ellers kunne jeg godt tenkt meg til å reise til Schlesien i Polen. Dette er område med mye interessant historie og som også inneholder mye severdig arkitektur. Blant annet finnes det mange slott der.
– Hva må du har for å få den gode sommerfølelsen? Hvorfor?
– Her er jeg ganske enkel: Godværsdager med mye sol. Etter drøyt 20 år i hovedstaden er jeg vant til lange somre med mye sol og varme. Her i nord er det mye mindre av dette, så godværsdagene verdsettes høyt. Årets sommer har foreløpig ikke innfridd stort. Det er bare å innfinne seg med situasjonen; gjøre det beste ut av det som er og håpe på at sensommeren skjenker oss bedre vær.