Ved Fagerlimoen i Korgen lå en av fangeleirene under krigen. Vennskapssambandet Norge – Vest-Balkan ønsker å markere at det er 80 år siden de første fangene fra tidligere Jugoslavia kom til Norge.
Fagerlimoen. Ved Fagerlimoen i Korgen lå en av fangeleirene under krigen. Vennskapssambandet Norge – Vest-Balkan ønsker å markere at det er 80 år siden de første fangene fra tidligere Jugoslavia kom til Norge. FOTO: Knut MartinsenBilde 1 av 2
Korgfjellets Venner, Hemnes Turistforening og Barnas Turlag samarbeider om et arrangement på Korgfjellet 23. juni.
St.Hans-feiring. Korgfjellets Venner, Hemnes Turistforening og Barnas Turlag samarbeider om et arrangement på Korgfjellet 23. juni. FOTO: PxHere.comBilde 2 av 2

Minnes at det er 80 år siden de jugoslaviske fangene ble sendt til Norge

Vennskapssambandet Norge – Vest-Balkan har valgt å legge en enkel hovedmarkering av dette til Korgfjellet, og de to leirene nord og sør for fjellet – Lager Korgen og Lager Osen.

I år er det 80 år siden de første fangene fra tidligere Jugoslavia kom til Norge, og 23. juni skal det markeres at det er akkurat 80 år siden de kom til Fagerlimoen og Osen.

– 23. juni 1942 kom de første 802 fangene til disse to leirene, og da skal vi i Vennskapssambandet, sammen med Vefsn og Hemnes kommuner markere at det er 80 år siden de kom til vårt distrikt, forteller Rolf Fjellestad i Vennskapssambandet.

– Vi har laget et program for denne dagen. Det er en enkel, men verdig markering av minnet om de nær 2.400 unge gutter og menn som endte sine liv i Norge, sier han.

Filmvisning

En av postene i programmet er visning av en ny film.

– Klokken 16.00 blir det visning av filmen «Dødsleiren i Karasjok og de gode hjelperne». Det skjer i kommunestyresalen på rådhuset. Det er regissør Knut Flovik Thoresen som har laget denne filmen, og det som vil bli vist i Korgen er en slags førpremiere og en kortversjon av filmen. Den vil først bli vist i sin fulle lengde i Serbia 29. august. Det blir spennende å se denne førpremieren, sier Fjellestad.

– Tematikken er selvsagt de jugoslaviske krigsfangene, men det handler også om de gode hjelperne, og historiene fra Korgen og Osen er mye godt de samme, sier han.

– At lokalbefolkningen ga dem mat og klær, og ikke minst, et vennlig blikk. Alt dette var med på å gjøre at flere fanger overlevde, og det har dannet grunnlaget for det vennskapet som nå har vart i 80 år, legger han til.

Også litt feiring

– Det blir også et Jonsok/St. Hans-arrangement på Korgfjellet, i samarbeide med Korgfjellets venner. Men før vi kommer så langt, skal det også være kransnedlegging både i Osen og på Fagerlimoen. I tillegg blir det ei lita markering ved minneplata oppe på Korgfjellet, før St. Hansfeiringa kan ta til. Vi håper jo selvsagt at mange i Hemnes vil være med på denne markeringa, avslutter Fjellestad.

Inger Lise Pettersen i Korgfjellets Venner forteller at de håper å kunne lage en trivelig ettermiddagskveld oppe på Korgfjellet.

– Vi tenker å legge til rette for bål og kaffekoking, og vi tar «svartkjelen» med, forteller Pettersen.

– I samarbeid med Hemnes Turistforening og Barnas Turlag, så vil det også bli laget et opplegg for ungene. Det blir litt forskjellige aktiviteter, sier hun videre.

– Asgeir på Korgfjellet Fjellstue kommer også til å ha åpent, slik at det blir mulig å kjøpe seg middag og rømmegrøt. I alle fall frem til halv åtte, legger hun til.

– Vi tar selvsagt et lite værforbehold på dette arrangementet, men vi håper at værgudene spiller på lag med oss, avslutter Pettersen.