Statsforvalteren skal kontrollere kunstgressbaner med gummigranulat i en landsomfattende tilsynsaksjon på oppdrag for Miljødirektoratet. Hvordan står det til med banene i Hemnes kommune?
Statsforvalteren forteller i ei pressemelding at formålet med tilsynet er å sjekke om de ansvarlige for banene følger det nye regelverket som skal hindre spredning av gummigranulat.
Aksjonen skal pågå i seks uker fra begynnelsen av mai til midten av juni. Det vil hovedsakelig føres tilsyn med kommuner som eier kunstgressbaner, men også idrettslag eller andre foreninger kan bli kontrollert dersom de eier eller drifter kunstgressbaner.
Ønskes velkommen
Chris Erik Haugli er leder av Barnas Aktiviteshall på Bjerka, og på denne banen er det gummigranulat på. Han forteller at de i Bjerka IL så langt ikke har hørt noe fra Statsforvalteren.
– Hvordan ligger dere an med tanke på å ha kontroll på egen virksomhet i denne sammenhengen?
– Innendørs kunstgress har litt andre krav enn utendørs, og vi mener å ha relativt god kontroll på denne problematikken. Vi ønsker uansett Statsforvalteren velkommen, ikke minst for å lære mer om dette, sier Haugli.
– Hva vil det medføre for Bjerka IL dersom Statsforvalteren finner mangler i denne sammenhengen?
– Ut fra det vi har skjønt av reglementet bør det ikke dukke opp noe som er uoverkommelig å få kontroll på for Bjerka IL, sier han.
– Hvilke kriterier må være på plass for at man kan dokumentere å ha kontroll på det med å hindre spredning av gummigranulat?
– Vi forholder oss til veilederen fra Miljødirektoratet i denne sammenhengen
Planer for flere tiltak
Heller ikke Hemnes IL er kjent med når Statsforvalter eventuelt kommer til Hemnesberget for å sjekke forholdene. De har ikke fått noen henvendelse derfra enda.
– Vi tror vi har brukbar kontroll på egen virksomhet i denne sammenhengen, men har planer for flere tiltak, forteller leder for Hemnes IL, Kjell-Idar Juvik.
– Hva betyr det for Hemnes IL dersom Statsforvalteren finner mangler hos dere?
– Det får vi vurdere dersom det kommer pålegg, sier han.
– Hva tenker dere er viktig for å kunne dokumentere å ha kontroll på det med å hindre spredning av gummigranulat?
– Det er viktig med inngjerdet bane, og så skal vi få på plass flere rister for å samle gratulanten når spillerne forlater banen, og går inn i garderobehuset, forteller Juvik.
Heller ikke i Korgen IL vet de noe om de eventuelt får besøk av Statsforvalterens kontrollører.
– Vi er ikke kjent med noen kontroll av banen, sier Olav Oldernes, leder i Korgen IL.
– Anlegget er bygd etter de kriterier som var da det ble renovert, og det er ikke så store avvik i forhold til dagens regler etter det vi kjenner til, sier han videre.
– Dersom det blir påvist avvik så må vi selvfølgelig rette opp disse, og forholde oss til de regler som gjelder, avslutter han.
Stor kilde til utslipp av mikroplast
Det er om lag 2000 kunstgressbaner i Norge. De fleste kunstgressbaner består av syntetiske gressmatter som blir tilsatt gummigranulat. Gummigranulat fra kunstgressbaner er trolig den nest største landbaserte kilden til mikroplast i Norge. Undersøkelser har vist at omtrent seks prosent av gummigranulatet havner utenfor banene hvert år. Gummigranulat fører til et årlig utslipp av mikroplast på i underkant av 6000 tonn.
Ny regler i 2021
Utslipp og spredning av gummigranulat er bakgrunnen for at det ble innført nye regler i forurensningsforskriften, kapittel 23A. Reglene som trådte i kraft 1. juli 2021 stiller krav til utforming og drift av idrettsbaner med plastholdig løst fyllmateriale, og gjelder både utendørs og innendørs idrettsbaner. Det er første gang det gjennomføres en tilsynsaksjon med kravene i forskriften.