Norsk Folkehjelp Korgen og Hemnes Turistforening er klare til å hylle de frivillige med både «doningsfest» og familiedag i Svartebukta for å vise at de setter pris på dem.
Vi er inne i frivillighetens år, noe som markeres over hele landet i de fleste lag og foreninger. Lag og foreninger i Hemnes kommune intet unntak, forteller Siv Bårdsen og Lars Tore Hattene i henholdsvis Hemnes Turistforening og Norsk Folkehjelp Korgen.
Markering av frivillighetens år
– Alle har sin egen frivillighetsdag, DNT skal markere dette 22. mai, og vi i Hemnes Turistforening hadde lyst til å ha en todeling på det. Så har vi slått oss på lag med folkehjelpa, som vi har et samarbeid med allerede. Det blir en «donefest» for alle de frivillige som vi arrangerer sammen den 21. mai, og en familiedag i Svartebukta 22.mai, opplyser Bårdsen.
På familiedagen bidrar også Hemnes Janitsjar og formålet med dagen er å synliggjøre hva de i folkehjelpa og turistforeninga gjør.
– Det blir fokus på barn og unge, og aktiviteter for dem, eksempelvis natursti, men alt er ikke helt spikret enda, forteller de to.
– Så skal vi i turistforeninga servere bålkaffe og grille pølser eller servere vafler, og alt er gratis! Vi får også besøk av selveste Turbo, maskoten til barnas turlag. Han er en stor blårev, formidler styrelederen i Hemnes turistforening videre.
Tradisjon for samarbeid
– Vi har samarbeidd med turistforeninga i mange år, og ble veldig fornøyde med å bli kontakta for å samarbeide om dette. Vi ønsker også sette pris på de frivillige, men vi har ikke hatt den tradisjonen, så det var fint med et «spark i ræva», ler Hatten.
Bårdsen forteller at en slik fest har de ikke arrangert sammen før, men Okstindan fjellmaraton, og den faste turen på breen på Kristi Himmelfartsdag har de lang tradisjon for å arrangere i lag.
– Så har folkehjelpa har stilt opp med opplæring innen førstehjelp, latt oss låne lokalene deres og vi har også brukt dem til fraktehjelp, sier en fornøyd Siv.
De frivillige som har bidratt aktivt de to siste årene vil få melding med invitasjon til dugnadsfesten, med påmeldingsfrist 16.mai, oppgir de to.
– I turistforeninga har vi både merkegruppa, – dem som styrer med å merke løyper og ha slikt på stell, hytteverter, dem som er faste drivere av Rabothytta, turledere, og dem som har vært med på byggeprosjektene de siste årene. Vi har hatt byggeprosjekter på
Gressvasshytta og Kjennsvasshytta, ramser den engasjerte turistforeningsdama opp, og ser på Lars Tore.
– Uten de frivillige hadde vi ikke kunne gjort noe, så vi setter sånn pris på dem.
– Ja, det er en betydelig innsats som legges ned av de frivillige, nikker lederen i folkehjelpa skjønt enig.
– Det vi i både folkehjelpa og turistforeninga gjør er i bunn og grunn å tilrettelegge for friluftsliv, at folk kommer seg ut i naturen, noe som er viktig i folkehelseperspektivet, legger han til.
Rekruttering av frivillige og byggeaktivitet i turistforeninga
– Hvordan har det stått til på rekrutteringsfronten den siste tida i foreningene deres?
– Det har gått fint, sommervertsskapet på Rabothytta er ok, men så har vi noe nytt av året som er at vi skal ha vertsskap på Kjennsvasshytta i helgene i sommer. Folk har lyst til å stille opp som vertsskap, være sammen med andre turvandrere, treffe folk. Der kan de også ut og fiske når de er verter, trenger ikke sitte inne og passe på, sier hun og forklarer:
– Grunnen til at det skal være verter der er at det er økt aktivitet i området, og det er ønskelig å gjøre det koselig for dem som kommer. Så har vi bygd et nytt sanitæranlegg som krever tilsyn. Vi skal ha ei markering av nybygget seinere.
Det nye sanitæranlegget inneholder HC-toalett, ny vedbod og redskapsbod. I sommerhalvåret er det dusj tilgjengelig, men da vannet stenges vinterstid er det også laget to nye utedo i bygget.
– Hovedhytta er også ombygd slik at det er mulig for rullestolbrukere å komme seg dit på både overnatting og andre aktiviteter knyttet til den målgruppa, oppgir Bårdsen.
– Nå gleder vi oss bare til all bygginga er ferdig. Det skal byttes ut solcelleanlegg og batteri på Gressvasshytta, for å minimere aggregatbruk og stå igjen med mer av annen tilgjengelig energi, utdyper hun videre.
Aktiv ung gjeng
– Rekrutteringa i folkhjelpa har også gått greit, det ble et lite opphold under pandemien, men vi har en forholdsvis aktiv ung gjeng. Dette har vi satset litt på, men håper å komme oss litt inn i skolen årlig for å rekruttere i et bestemt klassetrinn hvert år for å skape kontinuitet, forteller Hatten.
– Vi har vært med på å finansiere snøskutersertifikat for de unge, noe som har vært populært, og det er artig med de vi har nå som er så ansvarsfulle. Vi kommer til å lage en happening for dem under 18 år også, da de ikke kan delta på den planlagte festen grunnet alkoholservering.
Folkehjelpa ser at de treffer en del unge som ikke holder på med de andre aktivitetene som tilbys i kommunen, og er fornøyde med det. Turistforeninga treffer også nevnte gruppe barn og unge, gjerne dem i aldersgruppa under de som bidrar hos folkehjelpa, men begge nevner at de gjerne ønsker flere aktive.
– Og så gleder vi oss veldig til å få arrangere både familiedag og fest for de frivillige, avslutter de.