I forbindelse med 82 års markeringen av tyskernes invasjon på Hemnesberget 10.mai 1940, skal Radio Korgen ha en rekke ekstrasendinger.
Hemnes historielag var i 2020 klare med et opplegg for å markere at det var 80 år siden invasjonen fant sted på Hemnesberget 10.mai 1940. Pandemien stoppet det hele, og det samme skjedde året etter. Det måtte altså gå to år før planene kunne tas fram igjen. Nå passer det det ikke så godt med dagene i år, men markeringen finner sted uansett.
Den planlagte markeringen hadde tre hovedbolker:
1. Hemnesberget 10.mai med kransnedlegging på kirkegården, utstilling, foredrag i aulaen og byvandring.
2. Avisa Hemnes skulle ha ekstrastoff om temaet i den aktuelle uka.
3. Radio Korgen skulle ha fire ekstrasendinger den uka med opptak gjort om krigen rundt om i kommunen. I år blir det meste gjennomført, men opplegget blir ikke så kompakt som opprinnelig planlagt.
Fire sendedager
Radio Korgen planlegger sendinger fire dager til ende, og alle ekstrasendingene begynner klokken 20.00.
Tirsdag 10. mai: Invasjonen på Hemnesberget.
Programmet er laget av Åge Karlsen og Steinar Jørgensen. Der får vi blant annet høre Sverre Juvik, Kåre Seljelid, Per Præsteng, Ivar Larsen, Drøpping, Ninny, Sten Drage, Atle Bjørnåli, Knut M. Karstensen, Leif Johannesen Per Johan Brendbergli, Tullemor, Oddbjørn Gutvik, Dagrun Flatås og Torleif Brendbergli.
På første sendedag får vi også høre om beretninger fra Fagerlimoen, krigsfangeleiren ved Korgen. Her får vi et intervju med Øyvind Hirsti under 50-års markeringa der, hvordan Norskjugoslavisk Samband ble opprettet v/ Jan Gaute Buvik og Elsa Wærum Evensen. Likeså en tale som ble holdt der 17.mai. Vi får også høre fra to serbere som var fanger der. Det blir dessuten et intervju med Ludvig Finnbakk om oppgravingen av de som omkom og flyttinga av dem over Saltfjellet.
Onsdag 11. mai: Litt om livet i kommunen under krigen.
Her får vi høre om tvangsevakuering fra Finnmark v/ Ingrid Larsen, Gunvor Stornes, Kristen Brygfjeld og Paul Jensen Valåmo. Oline og Erling Hansen forteller om sine minner. Ragnar Furuhatt og Petter Rønning forteller om livet på ferja, Hemnes-Elsfjord, til Odd Gunnar Ellingsen. Arne Hovind, Per Skjæran og Kaja Vedå snakker med Bjarne Austerslått. Erling Sjøeng og Olav Aanonli mimrer om sine skoleminner under krigen, og Emil Svartvatn forteller til Olaug Solvang om sine opplevelser under bygginga av jernbanen på Helgeland.
Torsdag 12.mai: Flukt og flyktninger. Om mange sin flukt til Sverige.
Trygve Aanes laget et program om Wicklundfamiliens flukt til Sverige. Der får vi også høre Olaf Fjeldavli, Harald Johansen, Bjarne Johnsen og Oddrun Pettersen. Videre forteller Jakob Hjerpbakk til Haldor Vassdal om sin flukt. Henrik Hansen forteller om sin til Torun Aas og Svein Rune Bjørkmo. Ola Holmset fikk Ole Tverå til å berette om sitt og broren, Ivar, sitt bidrag for å hjelpe tre serbere til grensa. Vi får også høre Aud Valla sin fortelling om hvordan hun og faren, Ragnar Seljelid, greide å lose polakker mot svenskegrensa. De intervjues av Brynjar Karstensen og Torstein Finnbakk. Redigering: Åge Karlsen.
Fredag 13. mai: Frigjøringen.
Paul Jensen Valåmo laget en intervjuserie om hvordan frigjøringen opplevdes. Han snakker med disse i programmet: Hjørdis Valla, Øystein Jensen og Arne Haugli. Anne Lofthus Valla hadde en samtale med Åsmund Bech om samme temaet. Olaug Solvang intervjuet Janne Oldernes om «Da fangetoget kom». Dagen da hennes far kom hjem fra tysk fangenskap. Olaug Solvang laget også et program om Fredsmarsjene som ble arrangert rundt om i landet. Anders Flostrand kommer med sine minner. Vi får også høre Inger Lise Pettersen i programmet.
Programledere for alle programmene er Ketil Tverrå og Per Jomar Hoel, og tekniker er Terje Nygård.