Den første «sjøaspirant-festivalen» i historien ble arrangert på Hemnesberget tirsdag 24. mai. Bak arrangementet sto Okstindan natur- og kulturpark (ONK) og Kystlaget Ranfjord.
Gjennom Kystlaget Ranfjords «prosjekt Sjøaspirantene» lærer barn om sjøen og alt som har med sjøen å gjøre. I prosjektet er det barn fra barnehage og 5. og 8. klasse som i grupper har vært på flere besøk i Arthur-skøtet, Kystlaget Ranfjords «storstue» på Juvika, siden oppstarten i mars.
Mini-festival
Denne tirsdagen fikk ungene fra skoleklassene som har vært med i prosjektet i år vise frem noe av det de har lært.
– Det vi skal igjennom i dag blir nærmest som både tentamen og eksamen, sa Torbjørn Skjæran fra Kystlaget Ranfjord med smilet på lur da han ønsket velkommen til begivenhetene.
Initiativtager Svein Hammer, som jobbet i ONK da prosjektet ble satt i gang, forteller at bakgrunnen for arrangementet var at ONK ble oppfordret av Norske Parker til å lage et arrangement til 24. mai, som er den europeiske parkdagen.
– Dette skulle helst skje i samarbeid med lokale aktører, og da tenkte jeg på sjøaspirantene med en gang, sier Hammer.
– Og nå er vi her, med en slags «mini-festival». Kystlaget Ranfjord gjør brorparten av jobben, og så er det vi som har skaffet pengene, ler han.
– I Norske Parker er «ung i park» et eget satsningsområde. Det handler om å aktivisere barn og unge til engasjement, ivaretagelse og utvikling av lokalt natur- og kulturliv. Og derfor passet sjøaspirantene som hånd i hanske til dette samarbeidet, legger han til.
Hammer var også den som satte aktivitetene i gang ved «Ring of fire» og marinaen.
– Som dere alle selvsagt vet, har Hemnesberget vært et sentrum for norsk båtbygging i nesten hundre år, og denne dagen er laget for å feire båthistorien og båtkulturen på stedet, sa Hammer, før skoleelevene ble «sluppet løs» inndelt i syv grupper.
Fornøyde unger
At de unge sjøaspirantene har satt pris på å få være sammen med «gubbene» i Arthur-skøtet, satte de selv ord på under åpningssekvensen.
– Vi i 8. klasse er veldig takknemlig for at dere har brukt så mye av tiden deres til å lære oss, båthistorie, sikkerhet, navigasjon, knuter, klinking og så videre. Dere har inspirert oss til å bli mer interessert i båter. Dere har også lært oss hvor viktig båthistorien er for Hemnes. Dere gjør en god jobb for å beholde båthistorien, selv om det går mot mer moderne tider. Håper dette kan bli en tradisjon, som flere unge får oppleve, så takk til dere, sa Frida Marie Lauvbakk på vegne av en engasjert ung gjeng.
– Det er fantastisk at disse karene står på slik i utallige timer for å lære unge om sjølivet
På de ulike «stasjonene» viste elevene frem, og testet seg selv, i flere av de aktivitetene de har lært litt om i løpet av våren. Her prøvde man seg på klinking av båt, utvalgte knuter (både med øynene åpne og lukket), navigasjon, roing, motorkunnskap og sikkerhet på sjøen.
Og at de unge aspirantene hadde sugd til seg kunnskap var tydelig. Det var stort engasjement, og de fleste var ivrige på å vise frem det de har tilegnet seg.
Voksen avslutning
Mini-festivalen ble rundet av på Jernvaren, der et voksent publikum fikk servert et variert og innholdsrikt program.
Ulf Mikalsen fra Kjerringøy holdt et lite foredrag om båtbygging, gjennom en dramatisk historie fra en storm på Lofot-havet. Han fortalte dessuten om sitt første møte med Hemnes.
– Jeg var her for bra nøyaktig tjue år siden, og da hadde vi et kurs i bygging av Nordlandsbåt. Det var ikke bare populært, sier Mikalsen, mens ei lett humring høres.
– Å komme utenfra, til Hemnesberget, for å lære bort båtbygging. Jeg møtte Snorre Ranheim, og jeg fikk høre hvem jeg egentlig var. Det skal jeg ikke gjenta her, ler han, og publikum ler med.
Erik Nilson gir publikum en kort «pausekonsert» med vakre pianotoner, før Tore Furuhatt forteller litt historie om Hemnesberget og dets bygninger.
Kåre Børli har laget en kort og innholdsrik dokumentar om båtbyggerhistorien på Hemnesberget. Den viser bygging av båter i både tre, plast og aluminium, og viser godt hvorfor Hemnesberget er sentral i norsk båtbyggerhistorie.
Så ebbet kvelden og festivalen ut med diskusjoner om veien videre for Hemnes med tanke på nettopp båt- og sjøliv.