Markus Johansen Øren (21) er en av flere unge i Hemnes som synes det er utfordrende å komme seg inn på boligmarkedet. Han tror ikke boligtilskuddet er nok til å få unge til å etablere seg i kommunen.
Markus Johansen Øren (21) bor for tiden heime på Markusmoen og er lærling på Coop Prix Korgen. Unggutten har vært på boligjakt det siste året, og har vært på fire husvisninger til nå. Han er en av flere unge i kommunen som synes det er utfordrende å komme seg inn på boligmarkedet.
Utfordringer med lærlingelønn
– Jeg begynte som lærling i salgsfaget i 2020, så det blir kanskje mest aktuelt å få kjøpt noe etter at fagbrevet er tatt. Det er litt verre på lærlingelønn når man er avhengig av et lån og banken trenger betjeningsgaranti på det, forteller Øren.
– Hva er drømmestedet ditt for boligkjøp?
– Jeg trives godt i Korgen, og er en friluftsmann så jeg vil bo nært fjellet og naturen for å drive blant annet jakt. Jeg er nok en tettstedkar, og kunne aldri tenkt meg til å bo i by, svarer Øren.
– Miljøet her er godt, og familien min bor her og det betyr mye for meg. Så har jeg en trang til å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, gjøre Korgen og Hemnes til et bedre sted, belyser den engasjerte unggutten videre. Han har mange år bak seg som styreleder i Radio Korgen, er engasjert i lokalpolitikken og i folkehjelpa blant annet.
– Så har jeg vennene mine her, og er avhengige av det. Det spiller en stor rolle for meg.
Boligtilskuddet – en positiv sak
Markus forteller at han bor billig hjemme per i dag, og kan dermed legge seg opp litt penger, men at kravet om egenkapital er noe som påvirker boligkjøp for mange unge som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet.
– Jeg er redd for at boligtilskuddet som Hemnes kommune har nå, skal forsvinne. For min del kunne jeg brukt det som egenkapital. Men jeg skulle ønsket at det var satt en aldersgrense på tilskuddet. Det ville blant annet hjulpet oss som er helt avhengig av tilskuddet ikke blir utkonkurrert av dem som tidligere har vært etablert et annet sted og har med seg litt kapital inn i budrundene.
– Hva hadde du tenkt om kommunen ikke hadde dette tilskuddet, ville du sett deg etter bolig i nabokommunene da?
– Nei, sånn så det kjennes nå, er det her jeg vil være. Jeg kunne ikke tenkt meg til å bo i nabokommunene, men man kan jo bli lei av en plass også. Det hadde sikkert vært sunt å bo et annet sted ei stund.
Mange muligheter for å gjøre Hemnes attraktiv
– Hva tenker du skal til for å få unge til å etablere seg her i kommunen?
– Jeg tror ikke boligtilskuddet er nok, man må nok tenke på andre ting også, jobber, kulturtilbud og fritidsaktiviteter. Så er det mange som ønsker å bygge hus, og for at det skal være en mulighet trengs det at det skjer noe rundt ledige tomter, men det kan virke som om noe er på gang nå. Det skjer noe på Tømmerbakkmoen blant annet, sier Markus og nikker.
På spørsmål om at det kan finnes andre tiltak, for uten boligtilskuddet, som kan føre til tilflytting deler Markus tanker om at det finnes mange muligheter for å gjøre kommunen mer attraktiv, og nevner både kantiner, gratis barnehageplass og bygging av fotballhall.
– Skolestrukturendringer hadde vært kostnadsbesparende, men slikt kan jo også være tosidig når det kommer til andre ting, nevner han.
– Jeg var på bygdeutviklingsmøtet i Korgen og der var det mange som kom med gode forslag.
Mange tilbud allerede
– For øvrig mener jeg at kommunen må gå hardere ut med det den allerede kan tilby, for vi har så mye her allerede; håndball, fotball, skyting, orientering, skigåing, kulturskole og muligheter for svømming blant annet. Det er jo ikke stor blæst rundt dette, så det må ut informasjon om, kanskje det ville ringt noen bjeller hos dem som mener at det er for lite som skjer, melder den unge herren.
Markus har vært med i en budrunde så langt i boligjakten, men trakk seg ganske tidlig. Boligene han har sett på har vært i Korgenområdet.
– Jeg trenger ikke noe som er så stort eller nytt, men ønsker å komme meg inn på markedet. Endrer livet seg er det fullt mulig å selge, men jeg tenker det er viktig å komme seg inn på markedet tidlig, deler han.
På visningene han har vært på har det vært en del gjengangere av unge boligjegere, noe som vitner om at de som ser på enebolig i samme prisklasse gjerne også tilhører samme aldersgruppe.
– På de visningene jeg har vært på har det ikke vært noen tidligere etablerte, men så var jo visningene under korona litt spesielle så jeg vet jo ikke alle som har vært på de samme visningene som meg da man ble delt opp i mindre grupper. Det som går igjen etter det jeg forstår er at dette er folk som er ivrige etter å få boligtilskuddet tildelt, eller som bor hjemme enda.