Onsdag 11. mai inviterte FAU og Hemnes Sentralskole elever, foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, til dugnad på uteområdet ved barneskolen.
Jobben de utførte i løpet av denne dugnadsøkta besto i hovedsak rydding og fiksing av uteområdet. Der fjernet de søppel, fikset porten i bingen, ryddet unna krattskog og småtrær, la grus rundt bingen og i sykkelløypa, og raket plen-områdene.
Her brukte de fremmøtte om lag tre timer til å gjøre en innsats for skole og oppvekstmiljøet på Hemnesberget.
Ønsker kommunen på banen
Kristoffer Møllevik var pådriver og «primus motor», og fungerte som koordinator for dugnaden. Han syntes det vår strålende å se at så mange ønsket å være med på å ta et tak.
– Det ble en bra gjeng, dette. Dugnadsånden lever, smiler han.
– Hemnes kommune har levert et lass med grus til oss, og skulle stille med ei hoppetusse. Den ser det ut til at de har glemt, men vi klarer oss nok uten den i dag. Vi legger grusen direkte på gresset enkelte steder, og det beste hadde vært om vi hadde fått komprimert godt. Men dette blir bedre enn ingenting uansett. Dessuten har vi fått låne den lille anleggstraktoren hos Hemnes kirkekontor, og den er det god hjelp i, smiler han videre.
– At kommunen ser ut til å mene at det holder med en slik runde og investere i vedlikehold hvert femte år synes jeg blir tøvete. Denne doninga har jeg fått i stand ved å bruke fire-fem lunsjpauser, pluss litt ekstra tid til forberedelser i dag, forteller den engasjerte småbarnsfaren.
– Jeg opplever den nye rektoren her ved Hemnes sentralskole som veldig positiv, og jeg håper at de på skolen kanskje kan ta tak i dette med uteområdet én gang i året, og gjøre ei slik dugnadsstund til en tradisjon, sier han videre.
– Dersom de kan ta på seg jobben med å organisere dette, lage arbeidslister og få tak i nødvendige materialer hadde det vært fint. Kanskje en lærer eller to, sammen med elevrådet, bruker noen timer på å skaffe en oversikt på hva som bør gjøres av vedlikehold. Og så kunne dette blitt en fast greie på vårparten,
– Vi får gjort svært mye når oppmøtet er godt, og det hele er fint forberedt. Og så er det jo veldig trivelig å møtes på denne måten. Det kom mange flere enn hva jeg faktisk hadde trodd på forhånd, avslutter han.
Grått, men godt
I lett duskregn, vindstille og 7-8 grader, var det mange som likevel ble varme av innsatsen.
– Perfekt vær! Hadde det blitt for fint hadde det blitt vel varmt med fysisk aktivitet, ler Jon-Erik Graven, som var en av de mange dugnadsvillige.
– Kanskje hadde det da også vært mer fristende for mange å nyte ettermiddagen på annet vis, legger han til.
Det var ikke utelukkende foreldre som utgjorde arbeidslaget denne onsdagsettermiddagen.
– Vi må hjelpe til med å ta vare på det lille man har igjen, sa Oddbjørn Nilsen, lett ironisk, og humret. Sammen med kona Rita representerte han besteforeldregenerasjonen på dugnaden.
Så lurer kanskje noen på hvorfor man skal bidra i slikt arbeid, og spør om ikke dette er kommunens ansvar alene.
Svaret ligger kan hende i invitasjonen til dugnaden: «Fordi ungene på Hemnesberget fortjener et godt, hyggelig og ryddig lærings- og lekemiljø, også ute, og vi kan gi dem det.»
Også mat
Det hele startet tidlig på ettermiddagen, men for dem som eventuelt måtte hoppe bukk over middagen var det ingen fare.
– Vi har fått grillen i gang, og har grillmat til de som vil ha en matbit, forteller Sissel Renate Trondsen. Hun har med sønnen Erik, og synes det er fint å delta i slike dugnader.
Rapportene i etterkant forteller at det var over 30 voksne og barn i full sving med traktorer, grensager, river, skrumaskiner og trillebår.
– Til de som gjerne skulle vært med, men som ikke hadde anledning denne dagen, så kommer det flere anledninger. Vi ble for eksempel ikke helt ferdig med grusleggingen i sykkelløypa, så det blir nok en liten runde til før sommerferien, for de som har lyst å være med, poengterer primus motor Kristoffer Møllevik til slutt.