Rundt midten av desember i fjor rak en båt på grunn i Jektvika. Der ble den liggende, men nå er den kommet på rett kjøl igjen.
Båteier Tore Sylvester Kvitnes kan nå fortelle at båten ble berget den 15. mai.
– Søndag kveld den femtende, klokken 23.00 fikk vi båten trukket av grunn, og fikk den trygt slept til industrikaiet på Hemnesberget, forteller Kvitnes.
– Det var ingen skader på båten, heldigvis. Det var mye arbeid, men vi fikk den av. Vi var et team på fire mann som jobbet med det, og vi holdt på i over tre døgn før det lyktes å få den tilbake på vannet, fortsetter han.
– Vi tauet den til kai med den andre båten min, og hele operasjonen gikk veldig fint, legger han til.
– Nå kan de puste ut, alle de prominente karene som laget ei voldsom historie ut av dette da båten rak i fjæra, sier Kvitnes.
– Når regner du med å ha båten i drift igjen?
– Nei, det vet jeg ikke enda. Det er for tidlig å si. Det blir et omfattende arbeid å få den i stand igjen. Motoren har vært under vann i flere måneder, og alle deler må konserveres og overhales, forteller han.
– Det er som sagt mye arbeid, men det er ikke umulig å få det gjort. Det er i alle fall ikke hull i skroget, poengterer han.
– De overreagerte
I desember foretok Hemnes kommune en befaring av fiskebåten, der det ble påvist spor av olje og diesel ved båten og på svabergene like i nærheten. Brannvesenet la derfor ut lenser for å begrense ytterligere utslipp.
– Brannvesenet i Hemnes kommune har i går foretatt en befaring av fiskebåten. Det er påvist spor av olje eller diesel ved båten og på svabergene like i nærheten. Brannvesenet har lagt ut lenser for å begrense ytterligere utslipp. Informasjonen om aksjonen i går er oversendt Kystverket, og kommunen avventer en tilbakemelding fra Kystverket. Brannvesenet skal nå på morgenkvisten ut til båten for å se om det er noen utvikling i situasjonen, skrev Martin Kongsdal i en e-post til Avisa Hemnes 22. desember i fjor.
– Jeg synes mange laget til et voldsomt oppstyr omkring dette. Jeg mener de overreagerte, sier Kvitnes.
– Kommunen var ikke noe likere da de satte ut lenser rundt båten. Det var til ingen nytte, og jeg mener at det bare var tøys at de i det hele tatt gjorde det. Det var kanskje snakk om 40 liter diesel ombord som kunne ha lekt ut, og det anser jeg som ingenting, sier han videre.
– Det blir som et musepiss i Atlanteren, humrer han.
Kvitnes forteller videre at lensene som ble lagt ut i vinter var slitt løs av vær, vind og is.
– Det hang pinadø lenser ned fra mastene i båten og ned i havet. Lensene var revet i stykker, og det ligger noe blått stoff fra disse omkring i fjæra i Jektvika, fortsetter han.
– Nå har kommunen arbeidet med å ta rede på etter seg. Jeg antar at de vil rydde opp i fjæra der igjen. Det mener jeg får bli brannvesenets jobb, for jeg ba dem aldri om å komme med hverken lenser eller annet, fremholder Kvitnes.
– Jeg har i alle fall ingen planer om å plukke opp etter dem, avslutter båteieren.
Må ta ansvar
Hemnes kommune på sin side forteller at de ikke har annet valg enn å reagere når de får melding om mulig forurensing.
– Lensene er lagt ut av brannvesenet i Hemnes kommune. At båteier reagerer negativt på at kommunen tar grep for å hindre forurensing fra havariet hans, kan vi rett og slett ikke forholde oss til, sier avdelingsleder vei i Hemnes kommune, Martin Kongsdal.
– Hemnes kommune kan ikke ta sjanser i forhold til forurensing, vi må være føre-var. Det ble foretatt visuell inspeksjon rundt båten, og det fremgikk klart at det var lekkasjer av oljeprodukter fra vraket, forteller han.
– Videre ble tankene om bord sjekket, og de vi fikk åpnet inneholdt oljeprodukter av varierende mengder. En tank lot seg ikke åpne, så innholdet av denne kjenner vi ikke, legger han til.
Brannsjef i Hemnes kommune, Kent Andreassen, sier at han ikke har annet å tilføye i den aktuelle saken enn det avdelingsleder Kongsdal har fortalt.
– Men, det kan jo på generelt grunnlag nevnes at det i slike tilfeller i utgangspunktet er forurenser selv som er ansvarlig for tiltak for å hindre videre forurensninger. Ofte har ikke forurenser tilgang til nødvendig materiell, i form av for eksempel oljeoppsugende lenser for å redusere spredning, slik at da stiller vi kostnadsfritt opp med slikt utstyr i akuttfasen, forteller Andreassen.
– Ved større hendelser der forurenser og kommune ikke klarer å håndtere dette selv, har vi et interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA – Rana) som stilles til rådighet med mannskap og utstyr. Dette er et samarbeid mellom kommunene Rana, Hemnes, Nesna, Lurøy og Træna, avslutter brannsjefen.