Drøye to år «på overtid» ble 80-årsdagen for invasjonen og kamphandlingene på Hemnesberget markert mandag 16. mai.
Så kom dagen som Hemnes historielag altså måtte sette på vent i to år. Den planlagte 80-årsmarkeringen for da krigen kom til Hemnes 10.mai 1940. Nå kunne arrangementet endelig gjennomføres, med Scots Guards og flere prominente gjester til stede.
Mer enn 100 personer, i alle aldersgrupper, hadde tatt turen til krigsgravene på kirkegården. Sola tittet frem og ordfører Paul Asphaug åpnet markeringen på kirkegården, før feltprest Hans Christian Håland holdt en kort minnetale ved de åtte britiske krigsgravene.
Under høytidelighetene fremførte seks musikere en sørgefanfare, komponert av Bjørn Albert Fjeldavli. Det ble så kransnedleggelse fra Scots Guards, ved Major CRGD Charlie Turner, som også holdt en tale, der han fokuserte på nødvendigheten av å stå sammen i krisetider.
Fra Scots Guards deltok også Major Iain Dalzel-Job og sergeant Damien Light. Sistnevnte var det som på engelsk omtales som «piper», en sekkepipeblåser. Han stilte i «Kilt Uniform», som er deres galla uniform.
Hemnes Mannskor avsluttet stunden på kirkegården med nasjonalsangen, og flaggbærerne fra Helgeland reserveoffiserforening var også med på å gjøre det hele enda et hakk mer verdig og høytidelig.
Mange ga klart uttrykk for at de ble både beveget og rørt av både fine ord, og den ærbødigheten som preget stunda på kirkegården.
Ny eik ved prestegården
Da seansen på kirkegården var over, forflyttet folkemengden seg til Prestegårdsjordet. Der er det nå plantet ei eik, og det ble gjort ei kort markering ved det som var et midlertidig gravsted for de åtte britiske soldatene som falt i kampene på Hemnesberget. Disse ble senere flyttet til Hemnes kirkegård.
Denne grava var det sannsynligvis tyske Wehrmacht som laget, fortalte felt- og sogneprest Hans Christian Håland under den korte seansen. Han fant også rom for litt lun humor i anledningen.
– Den gamle eika som sto her ved prestegården tidligere var i mange år den nordligste eika i Norge. Den fikk nok nådestøtet da Hemnes kommune for en del år tilbake la om veien her. Vi håper at kommunen ikke skal anlegge vei over denne jordflekken, slik at denne nye eika får vokse seg stor og gammel, sa Håland, til latter fra tilhørerne.
Kafé og utstilling
I kaféen ved aulaen hadde historielaget rigget opp en utstilling av om lag 30 store fotos fra krigstiden i Hemnes, samt en del gjenstander fra DS Nord-Norge. Mange studerte bildene inngående, og diskusjoner om det som skjedde den gang var det mye av.
Det var gratis servering i kaféen, noe 9. klasse ved Hemnes sentralskole tok seg av. I aulaen ble det også holdt to foredrag, henholdsvis av Ragnar Selnes og Kim Astrup.
Avduking og dramatisk lyd
På ettermiddagen ble det avholdt en seremoni ved Præsteng-kaia. Her ble en minneplate om DS Nord-Norges endelikt avduket, og det var det ordfører Paul Asphaug og Torbjørn Skjæran som tok seg av.
En lydscene ble brukt til å fortelle om det som skjedde da DS Nord-Norge ble angrepet ble avspilt, noe Åge Karlsen og Steinar Jørgensen hadde regien på.
Tone Rønning Fjeldavli sang salmen «Amazing grace», før sekkepipeblåseren Lance Damien Light tok over tonene og rundet av seremonien på kaiet.
Dagen ble avsluttet med ei markering på Torvet, der det også ble avspilt en lydscene om kampene på Sund. Før det fortalte Steinar Jørgensen om de dramatiske krigs-brannene på Hemnes.
Hemnes Historielag hadde satt sammen et flott og høytidelig program, noe de mange fremmøtte ga tydelige uttrykk for.