Korgen var full av festkledde og glade nasjonaldagsfeirere under en etterlengtet 17.mai-markering i dag.
Til og med solen stilte opp til årets 17.mai-markering i kommunen, og festglade korgværinger stimlet til samfunnshuset for å feire sammen.
Endelig feiring
Etter to år med korona og restriksjoner på sammenkomster var det tydelig at en tradisjonell 17.mai-feiring var etterlengtet. Uteområdet ved samfunnshuset var fylt med bunads- og dresskledde i alle aldre, og stemningen var utmerket.
Barna fikk delta på leker som hesteskokasting, sekkeløp, gå på stylter, sykling og luftgeværskyting. Sistnevnte var særdeles populært og hadde lang påmeldingsliste og kø.
To smådamer som svinset rundt med hver sin is, kunne si seg skjønt enige i hva som var det beste med 17. mai:
– Det er å få være sammen med venner og spise is! Smilte både Saga Lauknes og Ane Millingsjord.
Ny togrute
Årets barnetog hadde fått ny rute, og barnetoget skulle ikke opp på Aspmoen og forbi Korgen omsorgssenter slik det har vært tradisjon for tidligere. Ruteendringen har av årets 17.mai-komité vært begrunnet med at det har vært for langt for de minste å gå. Toget gikk til krysset til Leirskarddalen hvor det stoppet mens Korgen skolemusikkorps og Hemnes janitsjar spilte. Så gikk turen videre ned til Huset før det vendte opp mellom omsorgsboligene i Olderneset og tilbake over Korgbrua og til samfunnshuset igjen. Årets barnetog var langt, og Helene Lillebjerka i skolemusikkorpset melder at de, til tross for kortere rute enn tidligere år, har lagt bak seg 16.400 skritt under årets spilling på 17.mai.
Vi er alle normale
Camilla Ødegård With hadde fått i oppgave å holde årets tale på samfunnshuset. Hun snakket om hvordan koronaen hadde påvirket livene våre; med ensomhet og barn som har falt ut av organisert aktivitet. – Samtidig som de introverte kanskje har opplevd dette til det bedre, mens andre har savnet store sammenkomster. With snakket om hvordan folk hadde taklet akkurat dette på ulik måte, og nevnte sine besteforeldre som hadde helt ulik tilnærming til dette – fra den forsiktige morfaren, til mormor Esther (over åtti) som mislikte at hun ikke fikk besøke de eldre. Videre oppfordret With til engasjement i korpsene;
– Jeg er oppvokst i en musikkfamilie, og det var ikke spørsmål om vi ønsket å spille, men hvilket instrument vi ville spille, delte hun, med latter i salen som respons.
Camilla delte også tanker om takknemlighet for friheten og ytringsfriheteten vi er så heldige å ha i landet vårt, i bygda vår, og å leve uten krig. Videre snakket hun om at det kanskje ikke har vært like lett for de mer fargerike personene enn seg selv, som hun betegner som en «kommunegrå a4-person», men at ting er i endring. Pride i Korgen om en måneds tid løftes frem som en mulighet til å synliggjøre mangfold og retten til å være seg selv.
Vi trenger alle
With avsluttet talen sin med å oppfordre folk til å gå litt i seg selv, og sine ytringer på nett uansett hva temaet er; pride, blomsterkasser eller hvor 17.mai-toget skal gå. Camilla poengterte at det er med forskjellighet får frem de gode diskusjonene, samtidig som at vi alle er normale, alle er vanlige, og mente at hun selv var et synlig bevis på at det er godt nok, selv uten fast jobb, følge, barn eller stasjonsvogn. Camillas åpenbaring under korona innebar tanken om at alle er like hjelpesløse når alt stenges ned;
– Eg e du, og du e meg, ingen e vektigar enn den anner. Og vi treng alle mann før at teng ska gå rundt.
17.maifeiringen i Korgen var av den vellykkede arten også i år.