Mental Helse Hemnes har i tre år arbeidet med prosjektet Utsikt til bedring i kommunen. Det har ført til forskjønnelse av mange områder på alle fem tettstedene. Nå utvides prosjektet med et dagstilbud, en småjobbsentral. Bidragslystne skal rekrutteres, og folk med arbeidsoppdrag bes melde fra om sine behov.
Avisa Hemnes skrev i januar om at Mental Helse Hemnes har fått 1,4 millioner kroner til videre drift, og utvidelse av prosjektet Utsikt til bedring, hos Stiftelsen Dam.
Summen fordeles på de tre kommende år, og det arbeides nå med å starte opp prosjektet.
Flere samarbeidspartnere
Den kommunale rus- og psykiatritjenesten og NAV er også involvert, og det som før bare var et prosjekt som ble utført på ettermiddager skal nå bli et dagstilbud med en småjobbsentral i tillegg. Småjobbsentralen skal komme innbyggerne i kommunen til gode på både den ene og andre måten, som en tjenesteyter for eksempelvis snømåking, til dem som trenger det, og som et mulig engasjement for dem som ønsker å bidra med noe for andre.
Det er Anders Martin Oldernes som skal sørge for innkjøp av utstyr og ordning med det praktiske, og blir ansatt som lønnet koordinator i 50% stilling. Dugnadsprosjektet med forskjønnelse av nærområdene i kommunen videreføres ettermiddagstid.
Rekruttering
Gruppa jobber nå med å rekruttere folk til å delta på prosjektet som tjenesteytere, samt få ut informasjon om hva dette innebærer for aktuelle sluttbrukere.
– At det blir et dagtidstilbud gjør at det treffer en annen brukergruppe, formidler leder i Mental Helse Hemnes, Sølvi Bente Skaga.
– Ja, for oss inkluderer det flere brukere i tillegg til at vi selv jobber dagtid, og dermed vil ha mulighet for å følge opp på en annen måte, sier konstituert leder i rus- og psykiatritjenesten, Synnøve Ødegård.
– Dette skal være en mulighet for dem som ønsker å ha noe å gjøre, det kan være pensjonister eller andre. Det eneste kravet er at de har egen puls! oppgir en engasjert Anders Martin Oldernes, og klarer med sin humoristiske innstilling å få frem at dette er et tilbud for dem som måtte ønske. – Har man lyst til å bidra, er man kvalifisert til det.
Alle som kan tenke seg å bidra, bes melde seg.
Nav, representert av Elin Arnøy, på sin side oppgir at dette for deres brukere ikke vil kunne komme under det som gis tilskudd for å delta på hos tiltaksarrangører ellers, som eksempelvis Driv Karriere, men at det kan komme under den kommunale aktivitetsplikten.
– Det er ikke penger å hente i den kommunale aktivitetsplikten, så da må man se på andre måter å motivere folk på. Det kan være verdier i positive ting som handler om egen livskvalitet, som å være sosial, komme seg ut av ensomheten og ut i arbeid. Det må være noe utover det økonomiske som lokker, samtidig som dette kan være et steg ut mot ordinært arbeidsliv, sier Arnøy som er svært positiv til prosjektet.
Rullering
Deltakere vil være forsikret gjennom prosjektet, og deltakerne forpliktes gjennom en avtale, og betales motivasjonslønn etter avtale.
Hvordan arbeidsdagene med småjobbene skal struktureres, samt organiseres på de ulike tettstedene, er ikke spikret enda. Det vil avhenge litt av hvor stort behov for småjobber som meldes inn på stedene, samt hvor mange deltakere de klarer å rekruttere.
– Det har vist seg tidligere under Utsikt til bedring, å være vanskelig å få folk til å stille på andre steder enn tettstedet de er bosatt på, belyser Oldernes.
– Men vi ønsker å få rekruttert folk på alle fem tettstedene, og håpet er jo at flere vil stille opp på mer enn bare sitt bosted. Det skal rulleres på hvor det skal utføres oppdrag.
Birgit Fjelldal, som sitter i styret for Mental Helse Hemnes, forteller at de har fått ei liste fra kommunen som viser hvilke jobber som er ønsket gjennomført for kommunen selv.
– Lista ser ikke så lang ut foreløpig, men når man ser nærmere er det snakk om ting som kan ta litt tid, og gi endel jobb.
Leve hele livet
– Dette blir helt i tråd med jobbingen rundt reformen Leve hele livet, som kommunen arbeider med. Her er det et mål om at folk skal bo lenger hjemme, og færre år i institusjon. Det resulterer i at det er oppgaver man trenger hjelp til i heimen, ettersom man blir eldre, fortsetter hun
– Ja, og per i dag tilbys dette i begrenset omfang her i kommunen til dem som måtte ha slike behov, tilføyer Skaga.
– Noen kontakter Frivilligsentralen og etterspør hjelp til ulike oppgaver, men dersom de ikke har noen frivillige tilgjengelige som kan trå til, kan samarbeid med prosjektet bli en god løsning.
– Vi vet ikke helt hva vi kan få inn av midler fra kommunen enda, vi må bare sette i gang, noe blir til underveis, beretter Sølvi.
Gruppa holder på å utarbeide en folder som skal distribueres i hele kommunen. Her vil det komme informasjon til interesserte deltakere og om småjobbsentralens tjenester.