Leder

Når skal vi lære?

Verden anno 2022 ville knapt vært til å kjenne igjen for en person som kikket i krystallkula for bare et par tiår siden. Mobiltelefonen var noe vi snakket i, men som også var mulig å benytte til å sende SMS. Vi kjøpte fotoapparat for å ta bilder av ting, og vi sto i kø i banken og på postkontoret.

Og så ble vi totalt overrasket over at vinteren sånn helt uten videre kom tilbake i mars og april, etter at de førte tegn til vår hadde så vidt vært synlig. Merkelig nok, det gjør vi i 2022 også. Småskoene var tatt fram og i bruk, gårdsplassen kostet, og solstolen satt fram. Akkurat som i 2002, og sikkert også i 1972.

Det er usikkert hva som er årsaken til denne totale mangel på opptak av kunnskap, mennesket har en egenskap å fortrenge traumatiske ting, men det kan også være det at vi nordlendinger er evige optimister – kanskje det er en kombinasjon. Samtidig mimrer vi om hvor flott alt var før, som oftest helt ubegrunnet. Verden går tross alt framover, alt var ikke bedre før, kanskje oftere tvert imot.

I 2022 dør stadig færre av sykdommer som tidligere var ansett som svært dødelige, vi lever lengre, men lever vi bedre? Om vi anvender tidsmaskinen for å reise tilbake i tid for å sjekke vil de fleste svare ja, vi har det bedre enn noen gang. Men, det gjelder jo ikke alle, og det gjelder ikke hele tiden.

Menneskeheten lærer faktisk, og den lærer godt. Kunnskapen benyttes til å skape en bedre hverdag, men så dukker det opp hendelser som knuser troen for en stund. Ondskap kombinert med menn med makt har alltid vært farlig.

De lykkes imidlertid heldigvis langt dårligere enn tidligere. Betyr det at vi har lært?

Svaret er trolig sammensatt, men ja. Vi har verktøy som bedre avslører maktmisbruk gjennom media, både redaktørstyrte og sosiale. Et mer åpent samfunn gir organisert ondskap mindre plass, men samtidig blir verktøyene også misbrukt av de som ikke ønsker å bli kikket i kortene.

De fleste mottar enorme mengder med informasjon hver eneste dag. Det er utfordrende å sortere hva som er sant og hva som er propaganda, og i dag med en situasjon med krig i Europa blir det veldig tydelig. Det er veldig fort gjort å klikke på ei lenke inn til en nettside. Du leser, kanskje uten å tenke over hvilken nettside du befinner deg på.

Å stoppe opp, tenke, og sjekke når du leser noe gjelder alle dager, også når det ikke er krig. Fordi vi lærer.