Søndag kveld var det invitert til ei samling av både nyankomne flyktninger og bofaste ukrainere på Olsenhågen. Det ble et uformelt treff, som kanskje var særlig viktig for de nye.
Alt i alt var det 23 ukrainere, voksne og barn, som tok turen til Hemnesberget og Olsenhågen. Ordfører Paul Asphaug, rådmann Amund Eriksen, assisterende rådmann Rolf Fjellestad og bygdeutvikler Marit Valla deltok fra Hemnes kommune. Sistnevnte var den som hadde tatt initiativet til samlingen, og i samarbeid med Natalia Jaskiv, som selv kommer fra Ukraina, sørget de for at både de nyankomne og de bofaste fikk ei god stund på Olsenhågen. Natalia fungerte dessuten som tolk denne ettermiddagen, og vil være en stor ressurs for kommunen i mye av den jobben som nå gjøres.
Ukrainsk møtested
Ordfører Asphaug ønsket alle velkommen og forsikret alle om at Hemnes kommune vil gjøre sitt aller beste for å hjelpe dem som trenger det, og som kommer hit til oss.
Rådmann Eriksen overtok så «stafettpinnen», og utdypet også sorg over det vi ser lengre sør i Europa.
– Jeg ønsker også å uttrykke min største medfølelse med det ukrainske folk. Det er fryktelig det vi nå er vitner til, sa Eriksen.
– De ansatte i Hemnes kommune vil også gjøre alt vi kan for å støtte opp i ei vanskelig tid. Vi har kalt inn til dette møtet av tre grunner, fortsatte han.
– For det første ønsket vi å uttrykke hva vi synes om situasjonen. For det andre er det for å kunne gi dere alle noen praktiske opplysninger, og det er det assisterende rådmann som vil ta seg av. Og for det tredje ønsket vi å presentere dere for Marit Valla, som er den som jobber med næringsutvikling. Hun er den som kan støtte opp dersom noen har idéer til næringer, og kan også bistå folk og hjelpe dem med å komme i jobb, fortalte rådmannen.
– Marit og Natalia jobber nå med å etablere et ukrainsk møtested her på Olsenhågen, gjerne med kafé. Kommunen kan være en støttespiller, men det er de ukrainske folkene her som må innstifte stedet, fortsatte han.
– Kommunen kommer til å bosette flere ukrainske flyktninger i tiden fremover, men vi syntes også at det var viktig at de som allerede er kommet hit fikk møte og bli kjent med ukrainere som bor i kommunen. Derfor dette treffet, avsluttet rådmann Eriksen.
Kanskje 100
Assisterende rådmann Rolf Fjellestad poengterte at Hemnes kommune prioriterer arbeidet med å få til ei god integrering av de nyankomne.
– Det å bli godt mottatt, å føle seg trygg og velkommen er veldig viktig. Jeg håper at dere som har vært her ei stund også føler dere velkomne i Hemnes kommune, og at dere som er nye, så lenge dere blir i Hemnes, at dere skal vite at dere er veldig velkomne hos oss, sa Fjellestad.
– Vi håper altså at vi kan få bruke og utvikle Olsenhågen til et samlingssted, ikke bare for folk fra Ukraina, men et samlingssted der folk fra bygda og kommunen kan møtes og vokse sammen videre, la han til.
– Vi har i dialog med statlige myndigheter sagt at vi skal bosette 50 flyktninger, men vi tar også mål av oss til kanskje å ta imot noen flere. Vi tror per i dag at det kan dreie seg om 100 stykk. Derfor blir en plass som dette så veldig viktig. Man trenger et sted der man kan møte hverandre, og møte de som bor her fra før, sa han videre.
– Vi skal finne en måte å sørge for at dere får fortløpende informasjon fra oss. Det er mye som er nytt også for oss i kommunen, vi skal lære oss nye ting, men først og fremt sørge for at vi gjør ting på en god måte slik at vi kan ta vare på dere best mulig. Det gjelder med tanke på bolig, økonomi og andre praktiske nødvendigheter. Barna skal ha barnehageplass, noen skal gå på skole, og dette holder vi nå på med å planlegge. Vi satser på at skole og barnehage er klare til å ta imot barna rett etter påske, avsluttet Fjellestad.
Litt glede, tross alt
Barna som var med på treffet koste seg med både kaker og brus, og hadde dessuten Lego, puslespill, tegnesaker og bamser og kose seg med. Barn er barn, og de som nettopp er kommet til Norge fant fort og lett tonen med de som har vært her ei stund. Smilene var store og ekte, og gleden over å være i trygge omgivelser overskygger forhåpentligvis det som skjer i hjemlandet for tida.
Sånn så det ut til å være også for de voksne rundt kaffebordet, og det betyr kan hende at det fortsatt finnes glede i hjertene til de som er så hardt og direkte rammet av den russiske invasjonskrigen.