Regjeringen Solberg oppnevnte for et drøyt år siden et eksternt ekspertutvalg som skulle finne årsakene til kvikkleireskredet i Gjerdrum og vurdere tiltak for å styrke forebygging av kvikkleireskred i hele landet. Nå er vurderingsjobben gjort, og utvalget vil ha ny lov og sikre at varsler følges opp.
Gjerdrum-utvalget fikk også i oppdrag å vurdere risikobildet for bebyggelse og fare for kvikkleireskred i Norge, ansvarsdeling, regelverk og forvaltningspraksis.
Utvalget la i forrige uke fram sin utredning, der de går inn for en visjon om at ingen liv skal gå tapt i kvikkleireskred i Norge. De påpeker også at det for at det skal være mulig, må iverksettes mange tiltak på nasjonalt og lokalt plan.
I utredningen deres som ble lagt fram i forrige uke, slår utvalget fast at de mener at risikoen for leirskred i Norge er uakseptabelt høy.
Hva med Hemnes?
Hvordan er situasjonen for Hemnes kommune? Vi har sjekket «ståa» med teknisk avdeling.
– Hemnes kommune forholder seg veiledere og publikasjoner fra Nve når det gjelder naturfare ved utbygging. Nve har egne kartløsninger der både kartlagte fareområder og aktsomhetsområder fremgår. Ved nye utbygginger for boligformål innenfor aktsomhetsområder stilles det alltid krav om geoteknisk utredning for naturfare, sier Martin Kongsdal, avdelingsleder vei i Hemnes kommune.
– Dette gjelder både kvikkleire og andre typer fare, som flom og snø- og steinskred. Det er svært få større tiltak som ikke utløser krav om vurdering av naturfare, uavhengig av om det kan være forekomster av kvikkleire i området, legger han til.
Ingen konkrete planer
– Er kommunens areal godt kartlagt med tanke på risikoen for leirskred?
– Deler av Hemnes kommune er kartlagt, med forekomster av kvikkleire. Hemnes kommune anbefaler å gjøre et søk på NVEs tjeneste «Nveatlas» for nærmere detaljer om slike områder, sier Kongsdal.
– Finnes det en kommunal oversikt over utsatte/særlig risikoutsatte områder her?
– Vi i Hemnes kommune ser det ikke som hensiktsmessig med en egen oversikt over kvikkleireforekomster, da dette nødvendigvis må bli en kopi av NVEs sådanne, forteller han.
– Er det gjort noe forebyggende tiltak/arbeid?
– NVE gjorde i 2021 en forebygging mot Markusmoen. Denne skal ferdigstilles i vår, med tildekking av steinfyllingene. Utover dette kan det være gjort mindre forebygginger av for eksempel Statens Vegvesen i forbindelse med veibygging, sier han.
– Har Hemnes kommune planer som innebærer videre jobb/tiltak i utsatte områder?
– Nei, Hemnes kommune har per i dag ingen planer om større tiltak innenfor aktsomhetsområde for kvikkleire, avslutter kommunens talsmann.
Utvalg: Norge bør ha nullvisjon – ingen liv bør gå tapt i kvikkleireskred