Like før jul i 2020 innførte Hemnes Boligstiftelse (HBS) gjengs leie for sine utleieenheter i kommunen, noe som medførte at mange av leietakerne fikk ei svært stor økning av husleia.
21. desember i 2020 klagde Ole-Inge Sørensen på husleieøkningen som HBS innførte med bruk av gjengs leie. HBS tok ikke denne klagen til følge, og Sørensen brakte saken inn for Helgeland tingrett ved stevning etter husleieloven § 12-2 tredje ledd. Denne saken vant Sørensen.
– Hva er Hemnes Boligstiftelses (HBS) umiddelbare reaksjon på domsslutningen, og hva vil dette innebære for HBS?
– Selv om dette en småkravsak er det er viktig å foreta en grundig vurdering av grunnlag og mulige økonomiske konsekvenser. Styret og styremedlemmene i HBS er økonomisk ansvarlig for driften av stiftelsen. HBS er en stiftelse uten noen form for utbytte som drifter på billigst mulig måte, sier styreleder i HBS, Terje Ånonli.
Økonomisk utfordrende
– Vil dere vurdere å anke dommen?
– Boligstiftelsen skal ha styremøte senere i uka for å gjennomgå dommen. Når styret har drøftet saken sammen med vår advokat, vil det bli avgjort om det skal jobbes videre med en anke eller ikke, forteller Ånonli.
– Bortsett fra 450 søvnløse netter har jeg ingen saksomkostninger å dekke
– Hvordan blir prosessen videre for HBS nå? Vil dette føre til ei justering av samtlige leiesatser, eller blir det kun denne ene som har vært gjennom rettsapparatet?
– Leieprisen på omtalte leilighet, som er en leilighet på 77 kvadratmeter med 3 soverom, er satt til 7.500 kroner per måned, dette er inkludert tomteleie, brøyting, renovasjon, kommunale avgifter etc. Når dette i tillegg skal dekke skatt og vedlikehold, så sier det seg selv at det er en økonomisk utfordring, avslutter styrelederen i HBS.