Høyt sykefravær og manko på vikarer i barnehager har fått lederen for utdannings- og forskningskomiteen til å slå alarm. Også i Hemnes gir situasjonen store utfordringer, forteller enhetsleder.
Stortingsrepresentant for Rødt, Hege Bae Nyholt, uttalte for en tid tilbake til Dagbladet at markedet ser ut til å være støvsugd, og at det er beintøft i barnehagesektoren nå.
Hun mener også at bemanningskrisen, som man ser i barnehagesektoren og i skolen, er en varslet krise og at belastningen har vært enorm for de involverte, og hun tror også at denne krisen kommer til å vare lenger enn pandemien.
Mer utfordrende etter 2018
Heidi Lien er enhetsleder barnehage i Hemnes kommune. Hun avslører at bemanningssituasjonen er langt fra problemfri også her hos oss.
– Hvordan er det på bemanningsfronten i Hemnes kommune når det kommer til barnehagesektoren her?
– Barnehagesektoren har vært privilegert med gode og kompetente ansatte, med mange dyktige vikarer på listene sine. Utfordringen for barnehagene i Hemnes har vært, og er fortsatt, at vi ikke klarer å tilsette kvalifiserte pedagoger i pedagogisk leder-stillinger. De siste 10 årene har vi har hatt gjennomsnittlig cirka fire dispensasjoner hvert år, forteller Lien.
– Situasjonen ble enda mer utfordrende da barnehageloven i 2018 ble endret, og vi fikk en skjerpet pedagognorm. Dette førte til behovet for enda flere pedagoger i barnehagene; for å innfri lovkravet til pedagognorm, fortsetter hun.
– Når det gjelder utfordringer knyttet mot bemanning gjennom pandemien, og også nå i etterkant, erfarer sektoren at antall faste vikarer er gått ned. Vi sliter med å få nok tilkallingsvikarer som kan brukes ved fravær. Dette er dessverre en utfordring som flere sektorer i kommunen sliter med, legger hun til.
– Opplever ingen flukt
– Har dere tanker om hva det skyldes at det nasjonalt (og lokalt?) kan se ut til at barnehager opplever en «flukt» fra yrket?
– Det har skjedd store endringer i innholdet i barnehagene de siste årene. Det er blitt endrete nasjonale føringer og lovkrav, og fokus på innhold og kvalitet på tilbudet har økt.
Barnehagene har gått fra å være en omsorgsinstitusjon til å være en læringsarena for barna. Dette stiller økte krav og forventninger til de ansatte og deres kompetanse, forklarer Lien.
– Når det gjelder lokalt så opplever vi ikke utelukkende en «flukt» fra sektoren. Egentlig tvert imot. Vi har per i dag fem fast ansatte fagarbeidere som er startet på utdanning til barnehagelærere, samt ytterligere fire faste vikarer som er startet på utdanningen. Videre er vi kjent med tre personer til med bosted i kommunen, som tar barnehagelærerutdanningen. Dette er en kraftig økning fra noen år tilbake, og vi er meget glade for denne utviklingen, forteller hun.
– Jeg tenker at fokus på nettopp kompetanseheving, kvalitet, viktigheten av gode barnehager, «Hemnes kommunes viktigste jobb», nettverksarbeid og så videre, har bidratt til at statusen på barnehageyrket har økt. Man har blitt mer bevisst på hvor viktig denne tidlige starten i barns liv er, og at vi faktisk kan utgjøre en forskjell, sier hun.
– I media ser vi flere ansatte i barnehage som forteller at det løpes mye på jobb nå og at man ofte kommer hjem med dårlig samvittighet etter endt arbeidsdag. Er dette en beskrivelse man også vil finne i Hemnes?
– Vi har helt sikkert ansatte i barnehagene i vår kommune som også tenker slik når de kommer hjem etter en arbeidsdag. Noe annet vil være urealistisk å tro, sier Lien.
Markus (21) pensjonerer seg fra styreledervervet i Radio Korgen etter syv år
– Vår kommune følger de nasjonale retningslinjer i forhold til bemanningsnorm. De ansatte vil måtte gjøre prioriteringer i løpet av arbeidsdagen på hva de får tid til å gjøre, samt hva som må nedprioriteres. Det er Rammeplan for barnehagene som gir føringer på innholdet, og skisserer innholdet fordelt på 7 fagområder. De ansatte har stor påvirkning på innholdet i sin arbeidshverdag, og hvordan de skal ta i bruk sine ferdigheter og kunnskap i tråd med disse fagområdene, fortsetter hun.
– Når det er sagt, så er det absolutt et viktig moment i bemanningsdiskusjonen om høyere bemanning i barnehagene. Som sagt følger kommunen de nasjonale føringene til bemanning; 3 voksne per 18 barn over 3 år og 3 voksne per 9 barn under 3 år. Dette gjelder ikke i hele barnehagens åpningstid. Barnehagene i vår kommune har i dag åpent fra klokken 07.00 til 17.00. Med en arbeidsdag på 7,5 timer per ansatt sier det seg selv at det er mange timer per dag med bare en og to ansatte på jobb på en avdeling. Vi erfarer at det er i gjennomsnitt cirka 3 timer per dag at alle 3 ansatte er samtidig på avdelingen, og det er ikke lang tid, poengterer Lien.
Rekrutterer internt
– Gjøres det konkrete tiltak for å være i forkant av rekrutteringsproblemer?
– Ja, det er satt inn konkrete tiltak for å rekruttere flere barnehagelærere, forteller enhetslederen.
– Enhet barnehage har inngått en økonomisk avtale med fem fagarbeidere som nå snart er ferdig med første året til barnehagelærer. Dette er fagarbeidere som er bosatt i vår kommune, og som har fast stilling i barnehagene fra før. En slik satsing, å rekruttere fra dagens ansatte, erfarer vi er en god måte å rekruttere på. Vi har tidligere også tilsatt kvalifisert personal med bosted i Rana og Vefsn. Det viser seg ofte at de blir værende her i kommunen inntil de får seg jobb i sin bostedskommune, sier hun.
– Når det gjelder rekruttering av fagarbeidere (barne- og ungdomsarbeidere), så tar barnehagene imot lærlinger til denne utdanningen. Hvor mange vi har inne til enhver tid, avhenger at det totale antall lærlinger i kommunen. Barnehagene har i gjennomsnitt hatt tre lærlinger inne hvert år, sier Lien.
– Hvordan ser det ut på vikarfronten for barnehagene i kommunen?
– Dette er vår store utfordring. Vi har de siste to årene slitt med å få tak i flere og nye vikarer. Vi har annonsert gjentatte ganger på kommunens hjemmeside, samt på Facebook, uten at det har gitt så stort resultat, forteller Lien.
– Vi erfarer at de som melder seg, ofte er vikar i andre sektorer også. Det vil ofte si at de ikke er så tilgjengelige allikevel. Vi skal fortsette å annonsere etter vikarer, og dersom noen sitter med en interesse for barnehageyrket, og kan tenke seg å prøve det; ta gjerne kontakt med den enkelte barnehage, sier hun.
Velger å se fremover
– Vi ser at det er foretatt 2. gangs utlysning av fem 100% stillinger og en 60% stilling som barnehagelærer, samt ei 100% stilling som pedagogisk leder (samlet for kommunen).
Er dette noe som understreker mangel/underdekning i bemanningen, eller henger det sammen med at en del av personalet har vært «på disp»?
– Ja, som jeg har vært inne på tidligere, er dette en kombinasjon av begge faktorer.
Mangelen har vedvart over tid, og den ble større da barnehageloven ble endret, forteller Lien.
– Jeg velger å se fremover; om 3 til 4 år vil vi ha vi en stor gruppe ansatte som er ferdig utdannet barnehagelærere. Da vil situasjonen være snudd. Frem til da må vi regne med å tilsette personer uten utdanning på dispensasjon, fortsetter hun.
– Heldigvis har vi utrolig dyktige fagarbeidere som kan utføre jobben som barnehagelærer i en periode, under veiledning av pedagogisk personale. Dette gir lovverket åpning for, i påvente av tilsetting av kvalifisert personale, avslutter enhetsleder Lien.