Natalia Jaskiv ble født i Lviv, en by som ligger vest i Ukraina, nært grensen til Polen. Natalia er utdannet ingeniør, og er for tida en sentral person i Hemnes kommunes arbeid med å ta imot, og bosette flyktninger fra Ukraina.
Natalia har i det siste stått på for å gjennomføre en innsamlingsaksjon for å hjelpe Ukraina med klær, mat og andre livsnødvendigheter, og også for å samle nyankomne og ukrainere som er etablert i Hemnes.
– Kan du fortelle litt om de to arrangementene?
– Da krigen brøt ut i Ukraina, fikk jeg vite fra nyhetene om de store køene av folk nært grensene til Ukrainas naboland. Mange flyktninger rømte fra hjemmene sine uten å ta med seg livsnødvendigheter. Det var veldig kaldt på den tiden, og folk med barn stod på grensene i dagevis i vente på å krysse dem. Det var mangel på varme klær, mat, drikke og hygienesaker. For meg var det veldig vondt å se på hele situasjonen i Ukraina, og jeg begynte å tenke på hvordan jeg kunne bidra med hjelp.
– Med hele mitt hjerte ønsket jeg å gjøre noe nyttig, og ikke bare sitte stille. På Facebook leste jeg om en familie i Mo i Rana som skulle samle humanitær hjelp til ukrainske flyktninger, og så kjøre den til Bodø. Derfra skulle hjelpen kjøres videre av polske sjåfører til den ukrainske grensa. Da tenkte jeg med en gang at jeg kunne gjøre det samme her på Hemnesberget, og på Facebook spurte jeg venner og bekjente om de kunne tenke seg å bidra til en innsamlingsaksjon. Responsen var stor, og det strømte på med klær, hygienesaker, soveposer osv. Jeg ble veldig rørt og takknemlig over å få et så stort bidrag!
– En del av innsamlingen ble sendt til Ukraina og resten befinner seg på Olsenhågen, og brukes av flyktninger som er kommet til Hemnes.
– Hva er drivkraften bak engasjementet ditt?
– Det er kommet 9 ukrainere til Hemnesberget, 4 voksne og 5 barn. Hemnes kommune tok initiativet og kontaktet meg og Oleg om å arrangere en velkomstfest for disse folkene, og andre ukrainere som er bosatt i Hemnes kommune fra før av. Vi ble veldig engasjerte, og stilte opp med lokalet på Olsenhågen. Det var en trivelig stund for alle, og det var viktig for nyankomne å møte og bli kjent med hverandre, og andre ukrainere fra Hemnes kommune. Samtidig var det viktig for dem å føle seg trygg og velkommen.
– Du samarbeider med Hemnes kommune om å gjøre Olsenhågen til et samlingssted der ukrainske flyktninger kan møte de allerede bosatte, samt bygdas befolkning. Hva innebærer dette, og kan du avsløre noen planer?
– Ja, vi samarbeider med Hemnes kommune om å etablere et ukrainsk senter på Olsenhågen. Vi vil starte en kafe og en lekeplass for barn, der alle ukrainere kan møte hverandre og andre hemnesværinger. På denne måten kan ukrainere integrere seg bedre i lokalsamfunnet.
– Vi har skjønt det slik at du er en viktig ressurs for Hemnes kommune nå som de skal ta imot relativt mange flyktninger fra Ukraina. Hvilke oppgaver bistår du med?
– Det er en stor ære for meg å være nyttig for Hemnes kommune, og kunne hjelpe de som befinner seg i en så vanskelig livssituasjon.
– Jeg hjelper de nyankomne med å etablere seg på det nye hjemstedet deres. Jeg bistår med tolketjeneste ved lege-, politi- og andre typer besøk, koordinering, praktiske ting, kjøring, innkjøp av mat og andre ting. Jeg prøver også å være til stede når de trenger mental støtte.
– Hva er ditt håp for fremtidas Ukraina?
– Hele den forferdelige situasjonen i Ukraina er så grusom og hjerteknusende at det er vanskelig å tro at jeg lever i en verden der noe slik kan skje. Ukraina var et godt stykke på vei til blomstring og utvikling, og nå er vi vitne til at denne utviklingen blir brutalt ødelagt. Mange uskyldige liv er gått tapt, og det gjør veldig vondt. Jeg håper at krigen stanses så fort som mulig, slik at lidelser og ødeleggelser stoppes! Jeg håper på ei rask gjenoppbygging av Ukraina, slik at landet blir enda vakrere og sterkere enn det var før denne krigen!
Natalia om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Jeg er veldig heldig og takknemlig for at jeg kom til Hemnesberget for 19 år siden. Jeg og familien min ble veldig godt tatt imot her. Vi var heldige med naboer, og alle andre mennesker som vi møtte i forskjellige livssituasjoner. Folk på Hemnes har et veldig varmt hjerte. Vi ble fort inkludert i samfunnet på Hemnesberget, og følte oss som en del av det. Det beste med Hemnes er folk!
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Jeg ble nylig kjent med Rolf Fjellestad gjennom samarbeidet om ukrainske flyktninger. Jeg synes at han gjør så stort arbeid at han fortjener en stor bukett blomster.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Jeg elsker naturen som vi er heldige å ha på Hemnesberget. Den greier jeg meg ikke uten.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Hemnes er et godt og trygt sted å bo, så jeg ville ikke endret noe her.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Favorittplassen min i Hemnes er Hundneshågen.