Bjerka Karate har mottatt støtte fra fylkesrådet. Initiativtaker og instruktør Jan Magnus Davidsen forteller at pengene kommer godt med i startgropa.
Fylkesrådet har fordelt midler til ulike folkehelsetiltak, og 36 søkere i hele Nordland får midler til et mangfold av aktiviteter. Bjerka Karate er en av dem.

– Dette er kjærkomment med tanke på at vi er helt i startgropa. Noe vi ønsker å prioritere er matter, boksesekker, eventuelt annet relevant utstyr som kan løfte Bjerka Karate videre, forteller instruktør Jan Magnus Davidsen.
– Vi bruker også neste 40.000kr i året på husleie, så pengene flyr fort. Vi skal sette oss ned med styret i Bjerka IL over påske og se på behovene og gjøre prioriteringene.
Tidligere har Avisa Hemnes skrevet om at han var blant de første til å starte organisert familietrening, hvor foreldre og barn trener karate sammen.
– Jeg satt i styret i Karateseksjonen i Norges kampsportforbund da jeg fikk ideen til å starte familiekarate i Rana. Det har blitt godt mottatt når jeg har hatt kurs i det, og det gøy å se at flere voksne trener sammen med barna sine her i Hemnes også.
Motvirke utenforskap
Fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset, har på nfk.no fortalt litt om midlene som blir delt ut til ulike folkehelsetiltak.
– Frivillige organisasjoner er viktige arenaer for å forebygge skape gode fellesaktiviteter. Men ikke minst er de viktige for å motvirke utenforskap. En sterk og mangfoldig frivillig sektor er viktig for trivsel, velferd, demokrati og deltakelse, og for attraktive og livskraftige lokalsamfunn.
Folkehelsetiltakene spenner vidt i fra sosiale møteplasser for psykisk syke, via friluftsliv for personer med utviklingshemming, e-sport for ungdommer, sittedans for eldre, varmtvannsbasseng for slagpasienter, og til stolpejakt som lavterskelaktivitet, og samlinger for unge med rusproblemer.
– Det skal bo folk i hele Nordland. Og vi ønsker å legge rammer for å skape gode liv. Da har ulike fritidsaktiviteter stor betydning. Kanskje aller mest for de som faller litt utenfor i samfunnet, påpeker Torset.
I alle aldre og kulturer
Fylkesråden påpeker at det er forsøkt å støtte tiltak som dekker alle alderssegmenter, ulike interessefelt og også tilbud til folk som har kommet fra andre land og kulturer.
– Utjevning av sosiale helseforskjeller er førende for folkehelsearbeidet vi driver. Denne tilskuddsordningen skal bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling i Nordland i tråd med FN’s bærekraftsmål, sier Torset.
Sosial bærekraft
Han poengterer at befolkningens helse og livskvalitet og en rettferdig fordeling er avgjørende for bærekraften i et samfunn.
– Sosial bærekraft handler om gode levekår, reduksjon av sosiale forskjeller, fattigdomsbekjempelse, integrering, tilgjengelige og gode tjenester og trygge og trivelige nærmiljøer. I dette perspektivet er den frivillige sektoren helt avgjørende for å bo og leve godt i Nordland, avslutter fylkesråd Christian Torset.