Saken mellom Hemnes Boligstiftelse (HBS) og Ole-Inge Sørensen, der gyldigheten av ei husleieøkning skulle vurderes, var nylig oppe i Helgeland tingrett, der det endte med at sistnevnte vant denne saken.
Dersom husleieøkningen som er innført må reverseres for samtlige som har fått gjengs leie på samme måte som Ole-Inge Sørensen, vil det innebære et inntektstap for Hemnes kommune og HBS på mer enn 1,5 millioner per år. Det er betydelige summer det dreier seg om.
Tilbakeholdte opplysninger
Hemnes Boligstiftelse har gjennom lang tid holdt tilbake opplysninger om styrebehandling av husleieøkningene, og har gjentatte ganger ikke ønsket å besvare avisas henvendelser.
Statsforvalteren har gjentatte ganger gitt Avisa Hemnes medhold i innsyn, og på tross av dette har fortsatt protokoller blitt tilbakeholdt, eller utsendingen har blitt trenert.
Nå har retten konkludert med at praksisen med fastsetting av husleien er ulovlig, noe som betyr at stiftelsen har krevd inn et millionbeløp i urettmessig husleie.
– Bortsett fra 450 søvnløse netter har jeg ingen saksomkostninger å dekke
Stiftelsen er et viktig kommunalt verktøy for å oppfylle bolig-politisk plan. Svært mange av beboerne i enhetene som HBS disponerer, er personer som av økonomiske årsaker ikke kan gå inn i kjøpemarkedet for boliger. De er forbeholdt et marked der HBS er dominerende med drøyt 100 utleieenheter.
Hva gjør Hemnes kommune med situasjonen?
Så langt har så vel administrativ som politisk ledelse i kommunen hatt en defensiv holdning til stiftelsens praksis, og valgt ikke å ha noen meninger om nivå på husleie eller praksis for fastsettelse.
– Fører denne dommen til en endring i føringer fra Hemnes kommune til HBS, og kommer administrativ eller politisk ledelse til å foreta seg noe i anledningen?
– Det er styret i HBS som har ankemulighet, og de vil garantert vurdere saken nøye, med god juridisk bistand. Jeg tviler sterkt på at politisk ledelse kjenner lovverket, inklusive forskrifter, som anvendes i saken tilstrekkelig til å være i stand til å rådgi HBS bedre enn stiftelsens advokat(er) kan, skriver ordfører Paul Asphaug i en e-post.
– Dommen er ikke rettskraftig, men vil administrativ eller politisk ledelse overlate til HBS om dommen skal aksepteres eller ankes?
– Det endelige resultat i saken vil rimeligvis være retningsgivende for eventuell politisk behandling. Med god kjennskap til rettsvesenet uttaler jeg meg ALDRI før en dom er rettskraftig, fastslår ordføreren.