I Leirfjord skal det bygges et vannkraftsenter, Arven. Det skal bli et opplevelsessenter, kunnskapssenter og turistattraksjon. Et liknende prosjekt var under planlegging i Hemnes kommune for noen år siden. I kommunen med skaperglede, som det heter. Hva skjedde? Hva er det som gjør at Leirfjord får det til, men Hemnes ikke?
Hemnes kommune sin visjon er skaperglede mellom smul sjø og evig snø. Det heter seg at ved å gi rom og næring til befolkningens skapende evner skal vi sette Hemnes på verdenskartet og bli minst 5000 innbyggere innen 2025. Er det slik at Hemnes kommune jobber fremoverlent for å sette oss på verdenskartet?
Kraftsenter i Leirfjord
I Helgelands Blad kunne man i januar lese om det planlagte kraftsenteret i Forslandsdalen i Leirfjord kommune. Det hadde først fått navnet Nasjonalt vannkraftsenter, men lyder nå navnet «Arven».
Lilliann Sørensen fra Kunnskapsparken Helgeland er den som har hatt ansvaret for å jobbe fram prosjektet. Hun forteller at de har brukt flere år på konseptutviklingen, og er enda ikke helt ferdig.
– Arven skal ikke bare bli et opplevelsessenter med regional betydning, men vi skal ta en rolle med å spre kunnskap både nasjonalt og internasjonalt. Vi har jobbet lenge med å skaffe oss viktige samarbeidspartnere fra hele landet, og dette arbeidet vil fortsette også etter at senteret står ferdig. Prosjektet er gjort grundig, og vi fikk tidlig med oss aktører fra hele Helgeland, som har bistått med utviklingsarbeidet. Spesielt har initiativtakeren Helgeland Kraft vært en viktig bidragsyter både finansielt og med utviklingsarbeidet. Vi mottok også en betydelig sum fra staten i fjor, som har bidratt positivt i utviklingen, skriver Sørensen til Avisa Hemnes.
Sørensen mener de har funnet en optimal lokasjon: Ved siden av det som er verdens vakreste kraftverk, Øvre Forsland.
– Vi er i en region som har lang erfaring med kraftproduksjon og kraftforbruk, med industri i verdensklasse, og nye industrieventyr i tiden som kommer. Den nye industrien som kommer handler jo i stor grad om energiutnyttelse og energilagring, noe vi ønsker å formidle fra Arven og ut til hele verden, formidler Lilliann.
Arven skal bli et opplevelsessenter, kunnskapssenter, en turistattraksjon og møteplass.
Saken fortsetter under bildet.
Planer i Korgen
Et liknende prosjekt var planlagt i kraftkommunen Hemnes rundt 2012 – 2014, og NRK omtalte saken om et vitensenter og museum for vann og kraft lokalisert i Korgen.
Vannsenteret er nevnt i næringsstrategien 2014-2023 med ordlyden «Bidra til å formidle vannkraftens betydning for regionen og skape ny aktivitet i kommunen gjennom etableringen av et vannsenter», under «aktuelle satsinger».
I tillegg til at NRK hadde en sak om kraftsenteret var det også omtalt i Rana Blad ved to anledninger, og i Avisa Hemnes. Her fremkommer det at det var Geir Valla som var idéinnehaver, og gründer bak senteret, og at målet var å få til en åpning i 2017. Bakgrunn var et ønske om å vise litt av historien bak Røssågautbyggingen, samt tilby vitensenter med installasjoner beregnet på lek og utforsking med vann for skoleelever, som en praktisk del av undervisning. Dette var med tanke på å rekruttere arbeidskraft til aktuelt lokalt næringsliv i fremtiden. I tillegg skulle senteret være en turistattraksjon. Visjonen var å skape det fremste og mest spennende kunnskapssenteret og turistattraksjonen om vann i Norge
Konsulentfirmaet SixSides i Oslo ble i 2013 engasjert til å gjennomføre et idéprosjekt med utgangspunkt i disse planene, finansiert av kommunen, og idéprosjektet ble ferdigstilt 31. desember samme året.
Mange involverte
Engasjert i idéprosjektet var følgende deltakere: Hemnes kommune, Helgeland Museum, Statkraft, Helgelandskraft, Alcoa, Mo Industripark, Statskog, grunnskolen i Hemnes kommune, videregående skoler i Nordland fylkeskommune og Helgeland Reiseliv.
Det ble ifølge referater i prosjektgruppa gjort befaringer for lokalisering både i Olderneset og Svartebukta, og Statens Vegvesen var koblet inn med tanke på adkomst. I mailkorrespondanse mellom seniorrådgiver Håkon Økland og Vegvesenet, blir det ytret ønske om at en avkjøring til senteret skulle plasseres slik at en eksisterende avkjørsel fra E6 kunne brukes.
Prosjektet ble til Rana Blad uttalt som ei storsatsing som skulle bli viktig for kommunen. Og Avisa Hemnes skrev 29. november 2012 at det i siste formannskapsmøte ble bevilget midler til forprosjektet. Prosjektet skulle være et spleiselag mellom Statkraft, Helgeland Kraft og kommunen.
Bråstopp
Hva skjedde så? Avisa Hemnes har prøvd å finne noen svar.
Rådmann Amund Eriksen ble kontaktet med spørsmål rundt dette.
Var ikke kraftkommunen Hemnes interessert i å realisere prosjektet, med tanke på både turisme og å ivareta historien? Og hva var i såfall grunnen til det?
Rådmannen svarte som følgende:
– Som du skriver arbeidet Hemnes kommune hardt for å få etablert et Vannkraftsenter i kommunen. Dessverre lot ikke planene seg realisere.
– Hva tenker du om at Leirfjord nå skal realisere et liknende prosjekt?
– Siden planene ikke lot seg realisere her i kommunen synes jeg det er positivt at det skjer en etablering i en av våre nabokommuner.
Eriksen henviste videre til daværende ordfører og seniorrådgiver Håkon Økland.
Seniorrådgiver Økland svarer følgende:
– Etter innspill fra Geir Valla som hadde en dialog med Bjørnar Olsen i Statkraft, tok kommunen initiativ til å etablere en prosjektgruppe der en del interessenter var med.
– Det ble utabeidet et forprosjekt/ skisseprosjekt med et foreløpig kostnadsanslag. Det hele stoppet opp da vi startet arbeidet med hovedprosjektet og finansieringsplanen. Da viste det seg at ingen av de øvrige deltagerne ville forplikte seg på investeringssiden, men tydeligvis mente at investeringen helt og holdent burde være et kommunalt ansvar. Like etterpå sluttet da også Bjørnar Olsen i Statkraft. Han hadde vært koordinator for Statkraft sine visningsprosjekter både i inn- og utland.
– Dette er i grove trekk det som skjedde, og jeg kjenner ikke til hvem som nå er involvert i prosjektet ved Forsland kraftverk – eller hva som planlegges der.
– Hvordan var prosessen fra at det begynte å bli tynt i rekkene hos investorer, til bestemmelsen om å legge ned falt?
– Jeg orienterte rådmann, ordfører og formannskapet om situasjonen. Det hadde aldri vært en forutsetning at Hemnes kommune skulle stå for investeringene alene, og da Statkraft som vår viktigste samarbeidspartner trakk seg ut fra investeringene og Helgelandskraft allerede hadde signalisert at de ikke ønsket å bidra, var det ikke mulig å fortsette med et hovedprosjekt.
– Dersom det hadde vært vilje til å bidra til investeringene fra flere, hadde nok prosjektarbeidet fortsatt da kommunen var en pådriver for å få dette til, avslutter Økland.
Senter for læring
Vi kontaktet også idéinnehaver, for å høre hva han hadde å si om saken.
– Du satt som gründer og prosjektleder under planlegging av et vann/kraftsenter i Korgen rundt 2012/14. Det ble lagt ned mye arbeid i planene og det var mange involverte parter. Kan du fortelle hva som gjorde at prosjektet stoppet opp? Og hva tenker du Hemnes kommune ville hatt å tjene på realiseringen av dette?
– Ja, målet var jo å skape et Nasjonalt vannteknologi-/ vitensenter og museum i samarbeid med blant annet Statkraft og Hemnes kommune. Dette var ment å være et senter for læring for barnehager og skoler på alle nivå på Helgeland. I tillegg var senteret nær E6 ment for å stoppe turisttrafikken som består av flere hundretusen reisende gjennom hele året. Siden jeg var med i hovedprosjektet, utarbeidet jeg prosjektbeskrivelse, og foretok befaringer, og turer for å hente idéer.
Saken fortsetter under bildet
– Jeg må nevne at i prosjektfasen ville direktør for Helgelandskraft selv sitte i prosjektgruppa, da han mente at dette ville bli et svært viktig vitensenter i hjertet av Helgeland, slik at avstandene til byene ble nokså lik. Så vil jeg nevne at både Mo Industripark og Alcoa i Mosjøen ville ha et hastemøte med prosjektgruppa, da de også så viktigheten av dette senteret. Alcoa har et fond som heter Alcoafondet, som er verdensomspennende, og er på omlag 500 millioner US-dollar. Med de kriteriene som vannteknologi/-vitensenteret hadde, var det store muligheter for at en søknad til fondet ville akkumulere mange millioner til prosjektet. Også Innovasjon Norge lovet mange millioner hvis et slikt spennende vitensenter ble en realitet, svarer Valla på mail.
For kommende generasjoner
– Det at dette svært så spennende og interessante prosjektet for Hemnes kommune og hele Helgeland plutselig ble stoppet av Hemnes kommune, er for meg en gåte – og jeg har fått hørt varierende unnskyldninger fra kommunens ledelse. Noen kritiserte denne satsingen, uten at de kjente til at alt økonomiske ikke skulle gå ut over Hemnes kommune sitt budsjett. Nordland fylke, Statkraft, Helgelandskraft, Mo Industripark, Alcoa Aluminium, Helgeland Reiseliv, Statskog, viste stor interesse, bare for å nevne noen. De så viktigheten i å lære opp de nye generasjonene som skulle arve Helgeland, og at de skulle kunne få seg utdanning i dette. Fra rådmannen fikk jeg beskjed om at det var Nordland fylkeskommune som hadde stoppet det hele fordi det ble for dyrt, oppgir Geir videre, og fortsetter:
– Jeg fikk mange spørsmål fra ulike hold om hvorfor kommunen plutselig slutte å kalle inn til prosjektmøte uten å gi beskjed til alle konsernene og offentlige folk som deltok i prosjektgruppa. Dette var virkelig trist for en potensiell oppblomstring, store ringvirkninger og arbeidsplasser i kommunen.
– Etter et møte som jeg ble innkalt til hos Kunnskapsparken Helgeland, ville de gjerne utvikle min idè om et vitensenter, men denne gangen i Rana. Det er trist at ledelsen i Hemnes kommune ikke følger opp ting som angår Hemnes, avslutter han.
Statkraft på sin side, ved administrasjonssjef Maren Sisilie Joné, hadde følgende svar på avisas henvendelse:
– Vi har ingen annen dokumentasjon enn en forprosjektskisse fra 2013.
– Som du nevner var Bjørnar Olsen vår representant. Han sluttet hos oss i 2014. Selv gikk jeg ut i permisjon i desember 2013. Et punkt jeg synes å huske var uavklart var finansiering, og partenes andel, skriver Joné.