Melkebønder som leverer kvalitetsmelk femten år på rad blir belønnet med sølvtine fra TINE. I år er det fem bønder i Hemnes kommune som mottar utmerkelsen.
Bønder som leverer melk hos Tine meierier hedres med sølvtine etter femten år med leveranse av elitemelk.
Topp kvalitet i femten år
Tine forteller på sine nettsider at de er avhengige av kvalitetsmelk fra sine 10.000 melkeprodusentert for å kunne levere produkter av topp kvalitet. Kvaliteten på melka måles hver dag, og den beste blir klassifisert som «elitemelk». Tine oppgir at elitemelk krever mye hardt arbeid, strenge rutiner og stor kjærlighet til dyrene, samt godt grovfôr og saftig gress.
Etter å ha fullført melkeåret 2021 feilfritt, som nummer femten i rekken, er det fem bønder i Hemnes kommune som skal få hver sin sølvtine.
De fem er bønder i Reinåga samdrift. Tidligere ble sølvtinen utdelt til samdrift i sin helhet, men reglene er nå endret slik at hver enkelt bonde kan få utmerkelsen.
De fem i samdrifta som har stått på hver arbeidsdag for å levere kvalitetsmelk er: Arild Innerdal, Turid Kyllingmo, Halvar Tømmermo, Jorunn Reinåmo og Svein Joar Hartz.
I Reinåga samdrift er det tre som samtidig mottar 5-årsplakett for elitemelkleveranser: Nils Reinåmo, Gustav Reinåmo og Jon Martin Gylseth. Utmerkelsene utdeles først i september.
Holde fokus
– Hva betyr disse utmerkelsene for dere?
– Det blir stas. Det er et bevis på at vi har gjort det rett, svarer bøndene, som er samlet til månedens personalmøte på fjøsloftet.
– Det ville vært helt forferdelig om en får klassemelk, kommer det fra en av dem.
– Å få den betyr at vi har greid å holde rett fokus, sier Arild.
– Turid har nok en stor del av æren for alle. Hun er den som tar melkeprøvene, og tar ut de kyrne som har antydning til høyt celletall og styrer på, deler Nils og ser bort på Turid.
Bøndene forklarer at det tas prøver av melka til innsending annenhver måned, i tillegg til at de får tilbakemelding på hver leveranse hos melkebilen, hver tredje dag.
– Hva er det som kreves av dere for å kunne levere kvalitetsmelk?
– For å få til å levere elitemelk må man være PÅ hele tiden. Det krever mye av både renhold, at vi holder det tørt i båsene og steller med dyrene. Små marginer kan være det som avgjør. Vi har hørt om bønder som har hatt maks uflaks og endt med å være ei levering fra elitemelk, grunnet uhell, så det trenger ikke være noe feil med melka om det ender slik, opplyser gjengen på fjøsloftet.
– Det gjelder rett og slett å ha rutinene i orden, ha ting på plass, som rengjøringsmidler tilgjengelig og dyrevelferden må tenkes på hele tiden.
Det begynner med kalvene
Bøndene forteller at arbeidet begynner allerede med kalvene.
– Det er det viktigste arbeidet for å få gode melkekyr er arbeidet som legges i kalvene, bedyrer Turid.
Kalvene i Reinåga samdrift er samlet i en «velstandsvorte», også kalt karnapp, hvor de har småstakker med varmelamper og tilgang på vann og kraftfôr. Alt for å sikre en god start.
I alt har samdrifta omlag 160 dyr samlet i fjøset på Reinåmoen, og 40 okser i fjøset hos Jorun.
Samdriftsgjengen har fordelt arbeidstid etter størrelse på melkekvoten de har, og Jorun sin andel er det Tomas Innerdal som arbeider for tiden.
Er det motiverende med slike utmerkelser som 5-årsplakett og sølvtiner?
– Absolutt, kommer det unisont fra gjengen.