Fjordisen i Leirvika skaper problemer for Planktonic AS og resulterer i plasttønner på avveie. Naturvernforbundet i Rana og omegn reagerer på den gjentagende trenden, og er kritiske til driftsmetodene.
Rurdyrking hevdes å ha liten påvirkning på miljøet, men ved Planktonic AS sitt anlegg i Leirvika har de vært plaget med isdannelser og mengder av plasttønner som sliter seg løs og driver av gårde.
– Vi mener at det ikke går an å basere driften av et slikt anlegg på at man på en måte skal rydde opp etter seg, sier Frode Solbakken i Naturvernforbundet i Rana og omegn.
Har anket inn konsesjonen
– Hva er det dere anser som trøblete med anlegget i Leirvika?
– For oss fremstår det som om det blir en del av drifta at man skal drive og «miste» denne plasten i havet, og det synes vi blir helt feil. Vi kan rett og slett ikke ha det slik, sier Solbakken.
– Vi har vært i kontakt med Politiet i Nordland, hos avdelingen som jobber med miljøkriminalitetssaker, og i slike type saker er det slik at dersom man regner det som en isolert hendelse, så blir det slik at bedriften får muligheten til å rydde opp etter seg, og ferdig med det. Men når det blir gjentagende hendelser, så synes vi det er merkelig. De kan ikke basere drifta på opprydding etter hvert som det går galt, sier han videre.
– Dette er strengt tatt Fiskeridirektoratets ansvar, at de har tillatt denne typen virksomhet på en så uegnet lokalitet. Naturvernforbundet i Rana og omegn har anket inn konsesjonen som her er gitt, og vi har faktisk enda ikke fått den endelige avgjørelsen fra Fiskeridirektoratet på dette. Den anken sendte vi inn for et års tid siden, legger han til.
– Hva sier de hos direktoratet?
– Vi har to ganger fått til svar at «nå kommer svaret snart», siste gang nå like før jul, forteller Solbakken.
– Vi har også fått beskjed om at de hadde tatt hendelsene med plasttønner på avveie i fjor vår med i saken, men de har altså ikke konkludert, sier han.
Et naturforvaltningsproblem
– Vi synes det er rart at man bare lar det gå år etter år. I mellomtiden har aktøren planer om å utvide driften med nye anlegg ved Brattfloget i Ranafjorden, sier Naturvernforbundets representant.
– Isolert sett er dette bare ett av mange eksempler på det jeg synes er det kanskje største problemet med norsk naturforvaltning. Før sakene er endelig avgjort, og ankemuligheter er oppbrukt, så får aktørene lov til å sette i gang, sier han oppgitt.
– Jo mer aktivitet aktøren får etablere, desto vanskeligere blir det for direktoratet å si nei. Da blir det så «fælt» for de det gjelder, for de har investert så mye, fortsetter han.
– Det så vi jo nylig i ytterste konsekvens, med vindkraftverket på Fosen som gikk helt til høyesterett der det ble fastslått at det var feil. Men så er det investert for milliarder, og hva skal man da gjøre? Dette blir en slags minivariant av det samme. Derfor blir det så utrolig vanskelig å nå frem og få en konklusjon, fordi man skal være næringsvennlig. Og derfor blir ikke ankemulighetene så reelle som de burde vært, legger han til.
Ansvaret ligger hos Fiskeridirektoratet
– Det er uansett Fiskeridirektoratet som sitter med det endelige ansvaret. Poenget her er at lokaliteten er uegnet, og uansett hvem som driver, så kan de ikke basere driften på å kalkulere med at de mister x antall tønner hver gang det er is i Leirvika. Noe det er så og si hver eneste vinter, sier Solbakken.
– De klarer aldri å finne alle tønnene, og da blir det slik at forsøpling blir en del av den ordinære driften. Og det er rett og slett ikke lov, poengterer han.
– Fra Fiskeridirektoratet fikk vi beskjed om at vi kunne supplere med opplysninger etter hvert, og det har vi gjort. Jeg sendte selv inn nye opplysninger etter strandryddingene våre i mai i fjor, og nå sist etter hendelsen i Utskarpen. Disse har vi fått kvitteringsmeldinger på. Vi vet også at Politiet har vært i kontakt med direktoratet, og også Rana kommune har sagt at dette ikke er helt slik det skal være, sier han videre.
– Planktonic selv sier at det nye anlegget ved Brattfloget ikke vil få disse problemene med isdannelse. Hva tenker dere om det?
– Det kan nok godt tenkes at de har rett i. Problemet er at de fortsetter å drive på lokalitetene de har i Leirvika, som etter vår mening er totalt uegnet, og hvor de ikke klarer å oppfylle kravene til overvåking heller. Man kommer ikke til for å få inspisert anleggene når isen ligger slik den gjør, sier Solbakken avslutningsvis.