Torsdag 24. mars var om lag 40 personer samlet i fire timer i aulaen på Hemnesberget for å bli bedre kjent med hverandres engasjement og planer, og å se på mulighetene for fremtidig utvikling av tettstedet.
Hemnes kommune i samarbeid med Okstindan Natur- og Kulturpark, Nordlandsforskning og Regionale forskningsfond Nordland sto som vertskap og medarrangører. Møtet inneholdt en solid runde med informasjonsutveksling, og innledningsvis ble det uttrykt glede fra både ordfører Paul Asphaug og bygdeutvikler Marit Valla over endelig å kunne få til og møtes fysisk etter to år med pandemi.
Nå og fremover må blikket rettes mot hva som trengs for bedre å kunne lykkes med å bli oppfattet som et godt sted å komme til for turister. Det er slått fast fra forskerhold at Helgeland har potensiale for å firedoble antall besøkende – var en del av budskapet til Marit Valla.
Ny industri?
Karl-Johan Lenninggsvik, ganske ny som prosjektleder for næring i kommunen, informerte om det som kommunen opplever som en spennende økning i interesse utenfra for å etablere større, kraftkrevende industri i Hemnes, som f.eks. produksjon av hydrogen. Om slike planer realiseres kan det fort ende opp med 150 nye arbeidsplasser.
Inger-Lise Pettersen fremsnakket Okstindan Natur- og Kulturpark, som stadig øker antallet bedrifter og lag/foreninger som ønsker å være medlemmer under deres paraply. ONK er et viktig nettverk for økt samarbeid i kommunen.
Maiken Bjørkan fra Nordlandsforskning – snikhemnesværing og Hemnesberg-patriot som hun kalte seg – snakket med stort engasjement om utvikling av kommersielle reisemål og profesjonelt utviklede opplevelser for å tiltrekke seg turister. Hun brukte hardtarbeidende Ina Trælnes i ranværingsbedriften Visit Plura som eksempel på en driftig aktør som ønsker å etablere seg på Hemnesberget.
Foreningslivet
Så var det tid for de lokale lag og foreninger å presentere seg gjennom korte små innlegg på fem minutter. Mye av det som ble frembrakt var vel strengt tatt velkjent informasjon, men noen godbiter ble likevel servert.
Torbjørn Skjæran presenterte stor aktivitet i det som er båtbyggerhistorien på stedet, og alt som bedrives av restaurering av gamle båter og den store innsatsen for å skape interesse for kystkulturen gjennom arbeidet med Sjøaspirant-satsingen til Kystlaget Ranfjord. Han var også innom temaet «krigs-historien» og de muligheter dette kan gi i turistsammenheng.
Roger Stensen fra Hemnes båt- og sportsfiskeforening redegjorde for nye prosjekt som universelt utformet fiskebrygge på moloen og ny småbåthavn på Juvika.
Spennende museumsidéer
Kanskje det mest spennende innslaget kom da trainee Vilde Johnsgård Nygaard fra Kunnskapsparken Helgeland presenterte en liten flik av en grundig mulighetsstudie som er gjort rundt Præstengbrygga.
Her har Tanken arkitektur laget grundige skisser på hvordan de to store bryggene på Præsteng-kaiet kan bli til noe spennende og viktig for reiselivet i Hemnes. Hovedbrygga vil kunne inneholde både båtmuseum og Unescos verdensarvsenter på klinkbygde båter.
Men foreløpig kunne hun ikke vise hele konseptet før de har presentert alle utkast og muligheter internt i kommunen.
Hektisk workshop-del
Noe av formålet med møtet var å få alle de positive krefter som Hemnesberget er kjent for til å dra mest mulig i samme retning når man skal stake ut veien videre for tettstedet. Ikke minst med tanke på økt bolyst og turisme.
Og noe av kveldens formål var også en Workshop. Her ble det knapt med tid ettersom det bare var en liten time igjen av oppsatt møtetid da man tok fatt på denne delen av timeplanen. Men de inndelte gruppene kastet seg over oppgavene de ble utfordret til å komme med løsninger på.
Her fikk de brynet seg på å lage et opplegg for en familie på 4 – to voksne og to mindreårige barn – som ønsket å tilbringe 3 dager på Hemnesberget. Omstendighetene var slik at en av de voksne var handicappet, enten avhengig av rullestol eller var blind. Her oppdaget alle hvor krevende et slikt oppdrag er. Overnatting måtte man lete etter utenfor tettstedet siden ingen har tilrettelagt for rullestol, og tilbud om full middagsservering er heller ikke å oppdrive. Det viste seg at det ikke er lett å få turister til å legge igjen mye penger ved sine besøk.
Konklusjonen etter den hektiske runden med å komme frem til et svar på oppgavene og gjennom presentasjonen av de ulike løsningene arbeidsgruppene kom frem til, var at her er det mye som må gjøres for å bli bedre på å tilby turister og besøkende attraktive alternativ.
Før man skiltes kom rådmann Amund Eriksen med en liten redegjørelse om at de 9 første flyktningene har kommet til Hemnes, og at kommunen skal ta imot flere. Han uttrykte håp om at hemnesværingene vil ta i mot flyktningene på en god og inkluderende måte.