Kulturminnefondet mottok i fjor to tusen søknader, noe som resulterte i over åtte hundre ferdige prosjekt. På Hemnesberget fikk det unge paret Henriette Furuhatt, og Johan Kjerrvang Nilsen tildelt midler til utbedring av skifertaket på funkishuset sitt, og skal i gang med jobben i vår.
Kulturminnefondet forteller i ei pressemelding at de har bevilget 150.000 kroner til utskifting og vedlikehold av skifertak i Parkveien 47 på Hemnesberget. Huset ble oppført i 1938, og midlene skal bidra til å sikre kulturmiljøet på Hemnesberget.
Funkispreg
I Parkveien på Hemnesberget ligger et av byens mange kulturmiljø, hvor nabolaget skinner med sitt funkispreg. Nå skal et av disse funksjonelle husene få rehabilitert taket, og villaen det er snakk om er det såkalte Breivikhuset som ble oppført i 1938. Huset har i hovedsak beholdt sitt opprinnelige uttrykk, men i de senere årene har været tæret på taket i for stor grad, slik at det står i fare for å rase sammen.
– Hemnesberget har mange innbyggere som er ildsjeler som ønsker å ta vare på kulturminnene sine, og det ble veldig klart for oss da vi besøkte Hemnes kommune i høst. Når vi får inn gode søknader herfra stiller vi oss positive til jobben de ønsker å gjøre med kulturmiljøet, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.
– Parkvegen 47, er en toetasjes funkisvilla oppført i 1938. Huset er tegnet av arkitekten Johan Stensås i Trondheim, på bestilling fra datidens bestyrer av Samvirkelaget på Hemnesberget, Christian Breivik, forteller Johan Kjerrvang Nilsen i søknaden, som han har skrevet sammen med sin samboer.
Stor jobb i vente
Taket skal nå igjennom en større omlegging, med skifte av skiferplater, bytte ut råteskadde deler av takkonstruksjonen, samt at takrenner, beslag og nedløp skiftes ut der det blir nødvendig. Når dette er gjort blir det slutt på lekkasjen som har vært medvirkende årsak til at taket er i den forfatningen den er. Lokale håndverkere er hentet inn for å utføre prosjektet, og holder dermed lokalsamfunnet i sving.
Saken fortsetter under bildet
– Vi er veldig glade for at lokale krefter skal gjøre jobben. Vi har tall som viser at hver kroner vi gir i støtte, øker 3,5 ganger når pengene kommer ut i samfunnet, forteller Simen Bjørgen som også gleder seg over økningen i søknadsmengden.
– Vi mottok over 2000 søknader i fjor som ledet til over 800 ferdige prosjekter, og det gleder oss at Hemnes kommune er så godt representert i årets søknadsbunke, fortsetter Bjørgen som påpeker at siden Kulturminnefondet behandler søknader fortløpende, har de ingen søknadsfrist.
Flyttet heim
Menneskene bak søknaden er det unge paret Henriette Furuhatt (25) og Johan Kjerrvang Nilsen (25), som nå har vendt tilbake til røttene på Hemnesberget, etter henholdsvis seks og syv år i Bodø. Parkveien 47 ble deres våren 2021.
– Hva var det som gjorde at dere kom flyttende heim til Hemnesberget?
– Vi ønsket å komme oss bort fra byen, nærmere familien og det har nok alltid vært tanken å komme heim etter hvert, deler paret.
De forteller at de allerede har gjort en del utbedringer på huset, og har planer for resten av både interiør og eksteriør også.
– Det er det elektriske vi har gjort mest på innvendig så langt, da det var veldig dårlig. En del av det var fra byggeåret, oppgir Johan.
– Hele andre etasje er fra byggeåret, for uten badet. Vi tar rom for rom, og ønsker å beholde uttrykket i huset, føyer han til.
Et bra team
– Gjør dere det meste av jobben selv?
– Ja, han er handy, og utdannet rørlegger, så vi ordner det meste selv, svarer Furuhatt og ser på kjæresten.
– Ja, vi gjør mye selv, men nå holder vi på med et toalettrom, og der skal jeg har fagfolk til å legge flis, opplyser Kjerrvang Nilsen.
På spørsmål om hvem som er sjefen når det kommer til interiør svarer de at det nok er Henriette som er mest engasjert, men at de samarbeider godt, og finner gode løsninger i lag. Henriette jobber som lærer i Korgen, og pedagogiske tanker kommer strømmende fra den unge damen:
– Han er nok litt glad i å ha en klar plan, mens jeg er mer slik at veien blir til mens man går, og det fungerer godt i lag, smiler hun og legger til:
– Vi liker mye av det samme, er glad i det som er litt gammelt, retro, men vi moderniserer litt i forhold til originalen, så det blir litt mix.
Saken fortsetter under bildet
– Når skal dere i gang med arbeidet med taket?
– Vi begynner til våren. Det er Gruben Blikk som skal ha jobben, og vi har fått beskjed om å skaffe hundre nye stein, da noen er ødelagte. Så skal alle steinene vaskes, og det skal vi gjøre selv, medddeler de, og ser for seg en møysommelig jobb med steinvasking.
Kan være interessant for flere
Det unge paret forteller at de selv ikke var kjent med at det var mulig å søke om støtte hos Kulturminnefondet. Da de fikk tips om det leste de seg opp, og heiv seg rundt. Landbrukssjef Øystein Dyrlie var til god hjelp under denne prosessen, og det tok bare et par uker før de fikk tilslag på en viss prosent av kostnadsanslaget.
– Vi fikk tildelt 150.000, som er litt under halve prisen, og det kommer godt med. Det gir oss muligheten til å bevare taket, beholde uttrykket på huset og den kulturhistoriske verdien. Og det kan jo være interessant for andre her på berget å søke også, oppfordrer Johan.
Til sommeren skal de i gang med skifte av bordkledning på to vegger, samt skifte ut noen vinduer.
– Det er tre av vinduene som er fra byggeåret, og noen andre som er skiftet på syttitallet som trengs å byttes ut. Vi skal skifte alt av bordkledning og dårlige vinduer til slutt, men begynner med to vegger nå, forklarer Nilsen.
Henriette og Johan er fornøyde med å ha landet i heimkommunen, og å være i gang med å skape sin egen heim på berget.
– Vi trives med alt her, så det var fint å komme heim, avslutter de.