Den 14. desember åpnet dørene til «Bettarbua» på Korgensenteret. Sjefen sjøl, Maria Helen Viksjø (29), er fornøyd med sine 2,5 måneder med drift så langt.
– Jeg rundet nettopp 100.000 kroner i salg, så det er jeg veldig fornøyd med, smiler hun.
Selv hadde hun regnet med 40.000 kroner i måneden. Ifølge Maria kommer det folk fra «hele fjøla» for å handle garn.
– Det har kommet folk fra både Mo og Vefsn, og det er folk i alle aldre. Jeg ser at det ikke bare er eldre som ikke vil bestille garn på nett. Det er nok av de som har blitt skuffet over at fargen eller kvaliteten ikke var slik man forventet når garnet dukker opp i postkassen.
Foreløpig har hun inne et bredt sortiment av Viking Garn, og forteller at hun planlegger å ta inn noe fra Du Store Alpakka og Dale Garn.
– Viking Garn har alle slags garnkvaliteter, har du en oppskrift hvor det står garn fra en annen produsent finner man alltids tilsvarende hos Viking. Det eneste negative synes jeg er at man ikke kan selge hele hefter uten å kjøpe garn i tillegg, men jeg har mulighet å ta kopi av enkeltoppskrifter og selge for en billig penge.
Lite lagerplass
Maria forteller at hun har hatt en del forespørsler om å få inn andre typer garn, da spesielt Drops, men en stor utfordring er visstnok plassen.
– Drops har en minstekvote på 230 kilo garn ved første bestilling, og det har jeg rett og slett ikke plass til nå. Det kan derimot bli mulighet for å skaffe seg et lite lagerrom hvis det gjøres noen endringer etter Coop-fusjonen.
Sist avisa snakket med Maria var hun fortsatt i en planleggingsfase, og hadde ikke klart blant annet lokale.
– Har ting gått som planlagt?
– Jeg fikk åpnet mye senere enn planlagt, men det var fordi jeg ventet på den døra der, sier Maria og peker på døra ved siden av vinduene.
– Den måtte jeg visstnok ha på grunn av brannsikkerhet, men så viste det seg at jeg ikke trengte den likevel, og kunne plutselig åpne før den var på plass.
– Den store utfordringen er kapital, å ha nok penger til å betale for det man trenger. Men jeg fikk lån og det har strekt seg til det jeg trengte.
I den lille butikken til Maria finnes det også noen ferdigstrikkede plagg til salgs, samt strikkepinner av typen «KnitPro», som i all hovedsak er utskiftbare rundpinner. En relativt moderne oppfinnelse.
– Jeg har fått konvertert flere til utskiftbare pinner, det er jo så genialt! sier hun og forklarer hvordan det har skapt orden i det som for mange er et pinnekaos.
– Hvordan endte du opp med navnet «Bettarbua»?
– Det var nok litt tilfeldig. Det er jo flere andre artige navn rundt her, sånn som Sjurbolet og Hårsveisen, og så fant vi ut at Bettarbua hørtes passende og artig ut. Jeg mener det er Leirskar Ungdomslag som pleier å ha «bettarmøta», og ordet «bett» er det jo en del som sier her.
Fornøyde kunder
Maria er, etter oppstart, ikke mindre overbevist om at det er dette hun vil drive med.
– Dette er perfekt for meg, som ikke trivdes med den type kjør som det var på kroa hvor jeg jobbet før. Og så er det kanskje den eneste jobben hvor det er akseptabelt å strikke hele dagen, ler hun.
– Jeg koser meg veldig på jobb, spesielt når kundene er så koselige og snille. Jeg fikk nylig en anonym levering hos Sjurbolet på hele fire blomster fra en kunde. Det kan jo ikke være annet enn positivt?
Mens vi sitter og prater kommer en dame inn døra. Det er Mari Flostrand som er på jakt etter et spesielt nøste, og hun bekrefter at hun er en fornøyd og tilbakevendende kunde.
– Ja her har jeg vært flere ganger nå, sier hun.
Mari synes det er flott at også den yngre garde har en voksende strikkeinteresse.
– Det kan vi nok delvis takke korona for, det var en betydelig økning etter det, mener Maria.
Selv broderer og hekler hun også en god del, og viser fram sin unike heklede kåpe.
– Jeg må ta inn broderistoff og har også lyst til å ta inn tekstiler. Dessverre har tekstilprisene økt betydelig, så akkurat det må bli på sikt.
Hun har mange tanker og planer, og gleder seg kanskje spesielt til sommeren.
– Da ser jeg for meg å kunne sette et bord ut, smiler den fornøyde 29-åringen.