Mandag 14. mars møttes formannskapet i Hemnes. Der benyttet de kommunelovens §11-8 som gir mulighet for formannskapet å tre inn som kommunestyre i hastesaker, noe som gir mulighet for å ta beslutninger i saker der det normalt kreves vedtak av et samlet kommunestyre.
Årsaken til dette hastverket var å kunne bestemme hvordan Hemnes skal stille seg til forespørselen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) om å bosette flyktninger fra Ukraina.
Bakgrunn for saken i formannskapet er at mange mennesker den siste tiden har flyktet fra Ukraina. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) melder om at mer enn 1 million mennesker har flyktet i løpet av den siste uken. Som følge av situasjonen i Ukraina, er det ventet at mange ukrainere vil ankomme Norge i tiden fremover.
Uvisshet om antall
På nåværende tidspunkt er det uklart hvor mange flyktninger som vil komme til Norge, og hvor og når disse vil bli bosatt. Vi vet imidlertid at en avgjørelse fra regjeringen om antallet Norge skal ta imot vil kunne komme om svært kort tid. I tillegg er antall asylsøkere fra Ukraina økende, og behovet for bosetting av flyktninger i kommunene vil dermed kunne bli større enn tidligere antatt.
IMDI har i starten av mars varslet landets kommuner om behovet for en vurdering av bosettings- og tjenestekapasitet blant alle kommuner, gitt denne nye situasjonen med økt behov for bosetting som følge av situasjonen i Ukraina og økte ankomster av ukrainere. Kommunenes tilbakemeldinger vil sikre IMDI en bedre oversikt over mulig kapasitet for bosetting i kommunene. Kommunene bes om å gi en tilbakemelding på mulig kapasitet og rask tilgjengelighet på bosettingsplasser.
De første er allerede ankommet
I sakspapirene som lå til grunn for saken i formannskapsmøtet er følgende vurdering gjort:
«Hemnes kommune har tidligere gitt uttrykk for en vilje og evne til å bosette flyktninger. Dette blir opprettholdt etter rådmannens innstilling, i tillegg til at det åpnes for bosetting av «selvbosatte». Det er nedsatt en egen beredskapsgruppe for planlegging og gjennomføring av bosettingen.»
Når det gjelder det økonomiske legger rådmannen til grunn et selvfinansiert tilbud, der tjenester til flyktninger dekkes av eksternt tilskudd til formålet. Over- og underdekning reguleres av disposisjonsfond. Dette fastsettes i den ordinære budsjettbehandlingen og regnskapsavslutning.
Rådmannens innstilling var på bakgrunn av dette som følger: «Rådmann og ordfører gis fullmakt til å bosette flyktninger fra Ukraina i den utstrekningen som er nødvendig og hensiktsmessig. Dette inkluderer både personer etter anmodning fra Imdi og selvbosatte.»
Assisterende rådmann Rolf Fjellestad fortalte i møtet at det tirsdag 8. mars kom tre ukrainske flyktninger til Hemnes. De hadde da vært på flukt i 12 døgn, og startet sin reise like etter at de første bombene falt.
– Vi venter nå tre voksne damer og tre barn, og totalt blir det da så langt ni, fortsatte Fjellestad.
– Kommunen har opprettet en ansvarsgruppe som skal koordinere innsatsen i dette arbeidet. De første er bosatt på Hemnesberget, fordi det der allerede bor folk fra Ukraina, la han til.
– Vi vil støtte forslaget, men lurer på hvordan det stiller seg med boligkapasitet i Hemnes. Vi har tidligere hørt at det er vansker med å skaffe bosted for nyansatte, kommenterte Christine Trones i Hemnes Høyre.
– Vi har benyttet Airbnb for de første som ankom Hemnesberget. Og så finnes det en del ledige boliger hos Hemnes Boligstiftelse, og noen private har allerede meldt seg, repliserte Fjellestad.
– Jeg vil oppfordre til å gå ut lokalt for å finne all ledig kapasitet, foreslo Per Øyvind Eriksen fra Sosialdemokratene Hemnes.
– Det vil vi gjøre, og vi vil også be om bistand til møblering når vi har klart et apparat for dette, svarte rådmann Amund Eriksen.
Etter en kort debatt uten uenigheter ble rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.