I fjor ble det omsatt 439 millioner vareliter alkohol, en økning på 4,7 prosent fra 2020. Begge årene har salget vært mer enn 20 prosent over et vanlig år. Også Vinmonopolet i Korgen opplevde vekst.
439 millioner vareliter alkohol tilsvarer 98,3 liter alkohol per person, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Noe av forklaringen for de høye omsetningstallene skyldes at flere nordmenn har kjøpt alkoholen sin i Norge, blant annet fordi det har vært begrensede muligheter til å reise.
Salget av rusbrus økte mest av varegruppene, og gikk opp 18,6 prosent i 2021 fra 2020.
Av totalen utgjorde øl 292 millioner liter, tilsvarende 65,2 liter øl per person. Det er en økning på 3,9 prosent fra året før.
Salget av vin og brennevin økte i samme periode med henholdsvis 1,3 og 4 prosent.
Lokal vekst
– Hva kan du fortelle om tallen for avdelingen i Korgen?
– Det vil alltid være lokale variasjoner, men trenden for avdelingen i Korgen følger kurven for landet, sier Jens Nordahl, presseansvarlig hos AS Vinmonopolet.
– For Vinmonopolets del er det en kraftig vekst i første halvår og en liten nedgang annet halvår. Men totalt sett en vekst for 2021, sier han.
– Deler vi året i to og ser på uke 1 til og med uke 26, så ser vi at det var en veldig markert vekst i Korgen, på samme måte som det var i hele Norge, sier han videre.
– Dette henger sammen med at vi i første halvår i fjor hadde full «koronaeffekt» hele halvåret. Det var tilnærmet full stopp i grensehandelen, og det samme i taxfree-salget som følge av at det var veldig få flyvninger til utlandet. Vaksinering var heller ikke skikkelig i gang før litt utover vinteren. Alt dette ga liten mobilitet i befolkningen, sier Nordahl.
– Det var også mange stengte restauranter og barer, og derav lite skjenking utover våren, legger han til.
– Dette gav en vekst i fjor for Korgen på 23 prosent for de 26 første ukene av året. Det tilsvarer en økning i salget på nesten 6.200 liter vin, øl og brennevin, fra 27.400 liter i samme periode i 2020 til i overkant av 33.500 liter i 2021, forklarer han.
Endring etter sommeren
– Grunnen til at jeg velger å dele året i to er fordi det begynte å skje noe fra sommeren av. Norge ble gradvis gjenåpnet, og det vises på tallene, sier Nordahl.
– I selve sommerukene, fra uke 27 til 32, var det en klar nedgang i Korgen. Det kan ha en sammenheng med at folk har feriert noe mindre i området enn året før. Det er i alle fall en indikasjon på at det var mindre sommertrafikk hos dere da, fortsetter han.
– Salget tok seg noe opp igjen etter dette, men i takt med gjenåpningen av landet utover høsten er det for det meste nedgang, sier han.
– For andre halvår ble det en nedgang på 4.600 liter, eller 12 prosent, i Korgen. Til sammen i andre halvår var tallet for 2020 39.900 vareliter, mens det i 2021 endte på 35.300, legger han til.
– Dette gir samlet sett en marginal vekst for hele året 2021. Salgstallene for Korgen viser da at de endte på 68.800 vareliter, mens det i 2020 var 67.300. Det gir en vekst på 1.500 liter for året, noe som tilsvarer 2,3 prosent. Det er akkurat det samme som landssnittet, sier Nordahl.
– Grunnen til at vi fortsatt selger mer enn pre korona, altså 2019, er selvsagt fordi at samfunnet enda ikke er tilbake til gjenåpnet tilstand. Folk grensehandler fortsatt noe mindre, og folk reiser heller ikke like mye til utlandet som før pandemien. Det vil ta tid før dette nærmer seg de normale nivåene, og så er det ikke sikkert vi kommer helt tilbake dit, føyer han til.
Fallende tendens
– Noe av forklaringen for de høye omsetningstallene er som du sier at flere nordmenn har kjøpt alkoholen sin i Norge, blant annet fordi det har vært begrensede muligheter til å reise.
Kan du si noe om dere nå merker en nedgang igjen, etter at grensene åpnet og er tilbake til «normalen»?
– Vi merker nedgangen, men vi er nå midt mellom koronanivå og 2019-nivå, for å si det sånn. Alle våre utsalg som ligger i områder der grensehandel er en konkurrent selger fortsatt vesentlig mer enn de gjorde før pandemien kom, men det er en synkende tendens i salget, sier Nordahl.
– Vi kommer nok å se denne tendensen gjennom hele 2022, målt mot 2021, som følge av at samfunnet nå i praksis er gjenåpnet, legger han til.
– Men, det er ikke som å slå på en bryter, slik at nedgangen kommer gradvis. Og så er det ikke sikkert at vi skal helt tilbake til 2019-nivå, avslutter han.