I vinter har køer ved Tørkbakken, Hundbekken og Auringmobakken vært en gjenganger, ved væromslag og mildvær. Slike opplysninger spres fort på Facebook, men ikke alt blir opplyst på vegvesenet sine sider, hva skyldes det?
Denne vinteren har de som ferdes langs veien nord for Korgen gjentatte ganger opplevd lange køer, saktegående trafikk og noen dager stengt E6 ved Tørkbakken, Hundbekken eller Auringmobakken. Årsak har vært vogntog med utfordringer på glatt føre.
Vanlig vinterproblem
Lokalbefolkningen, gjennomkjørende og de som bor langs strekningen registrerer mange av disse hendelsene, og det har vært mange innlegg på Facebooksiden «Trafikkmeldinger i Hemnes kommune» når uhellet har vært ute.
Bjørn Einar Valla er bosatt på Tørkbakken. Han forteller Avisa Hemnes at det ikke har vært flere enn normalt av disse hendelsene i vinter.
– Når mildværet slår til blir det alltid slik, og med strøbilene stasjonert på Mo tar det for lang tid å få dem på plass for å strø her i de tre bakkene som skaper utfordringer mellom Korgen og Mo i Rana, og det blir dermed strødd for seint, oppgir Valla.
– Hadde de hatt en strøbil i beredskap i Korgen kunne de strødd så snart det blir mildvær eller regn, da vet de at det blir vanskelige forhold. Hadde det blitt strødd tidlig kunne man unngått mange av hendelsene der tungtrafikken ikke kommer seg opp bakkene, eller glir av veien, sier Bjørn Einar med et hjertesukk.
Jobber for forutsigbarhet og sikker trafikkavvikling
Avisa har vært i kontakt med byggeleder Per-Arne Tøgersen hos Statens vegvesen, for å høre hva de tenker om saken, hvordan de jobber forebyggende, med merking/skilting, strøing og med varsling ved uhell.
– Hvilke vurderinger har dere gjort i forhold til sikring av kjøreforholdene i de aktuelle områdene vinterstid?
– I våre kontrakter med utførende entreprenører har vi beskrevet funksjonskrav til blant annet vinterdrift. Vinterdrift skal sikre forutsigbar og god framkommelighet med god regularitet og sikker trafikkavvikling under vinterforhold. I perioder med værhendelse skal vi begrense varigheten med vanskelig føreforhold samt sikre ett best mulig veggrep og jevnhet i perioder hvor det aksepteres snø- og isdekke på vegen. Under en værhendelse (for eksempel snø) vil det aksepteres avvik fra godkjent standard. Etter en gitt tid skal vegen tilbakeføres til godkjente forhold. Vi følger opp at dette utføres i henhold til våre kontrakter og generelt vil vi si at våre entreprenører gjør en god jobb, svarer Tøgersen på mail.
Store skifter
Tøgersen nevner at det i vinter har vært, og fortsatt er, mange skifter i været. Fra snø, kulde, vind og til regn, og at denne variasjon fører til skiftende føre, noe som fører til at en del hendelser oppstår.
– Dette krever at bilister vurderer forholdene og tilpasser seg etter dette. Det kan være ulike forhold som er årsak til hendelsene med vogntog. Noen av hendelsene er varslet til Statens vegvesen og i disse tilfellene har politi, bil berger og vår driftsentreprenør vært involvert i, fortsetter byggelederen.
– Har det vært vurdert å sette opp informasjonstavler/ skilt som forbereder førere på at det kan være utfordrende å kjøre her vinterstid? Vil det være aktuelt med en avkjørsel for pålegging av kjettinger nord for Korgen med informasjon?
– Vi har per nå ikke planer om å sette opp informasjonstavler på denne strekningen. Rasteplass ved Langkleiva og trafikklommene langs vegen kan brukes til pålegging av kjettinger. Ut fra værsituasjonen og føreforhold vurderer vi fortløpende om det er behov for å iverksette ekstra tiltak som for eksempel forsterket strøing. Det er ikke planlagt større utbedringer på denne strekningen, oppgir Tøgersen, og fortsetter:
– Vegtrafikksentralen varsler om hvilke kjøreforhold og når det kan være vanskelige forhold på gitte strekninger. Dette meldes i flere medier. I tillegg har vi kontroll av vogntog hvor bla dekk og kjettinger blir sjekket.
Avhengig av at folk melder fra
– Vi har registrert at flere av disse hendelsene som vi i Avisa Hemnes har fått tips om, eller lest om på Facebook ikke er registrert verken på deres eller politiets Twitterkonto. Hva skal til for at dere melder om slike hendelser på Twitter?
– Generelt legger vegtrafikksentralen ut meldinger på Twitter og andre medium, men det forutsettes at de får vite om hendelsen. De vurderer viktigheten av meldingen ut fra type hendelse og situasjonen på vegnettet. I perioder med flere hendelser, dårlig vær og mye henvendelser fra hele Nord-Norge vil de måtte prioritere og håndtere disse henvendelsene. Da kan det bli noen saker som ikke blir lagt ut på Twitter, responderer byggelederen.
Ring 175
– Hvordan ønsker dere hos Statens vegvesen at det meldes om hendelser ? Og er det ønskelig med flest mulig meldinger, for å kunne få et best mulig bilde av hvilke utfordringer de ulike strekningene byr på?
– Alle saker, hendelser (fra bilister, naboer og så videre) som angår vegnettet, på vegen og ved vegen, må varsles til telefonnummer 175 – Vegtrafikksentralen. De tar da stilling til saken og utfører videre håndtering. De fleste sakene er slik at noen fra drift og vedlikehold må ut å sjekke dette nærmere. Henvendelsene har som regel interesse for andre bilister også og da deles det på blant annet Twitter, NRK radio, Facebook eller pressemeldinger, opplyser Tøgersen.
Han nevner avslutningsvis at dersom publikum har innspill eller spørsmål til dem er det bare å ta kontakt via firmapost@vegvesen.no, og gjerne legge ved bilder som viser hva det gjelder, og beskrive hvor og når.
– For eksempel hvis spørsmålet er om vinterdrift på E6 Helgeland, vil saken komme til meg, og de får svar fra meg. Da er det mange ganger slik at jeg tar kontakt for å klargjøre hva det gjelder og de vil få et skriftlig svar via e-post, avslutter byggelederen.