I Hemnes kommune er det ikke mange «åpne skeive» som bor, men vi har spurt Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell hva han tenker om verdenspremiere på prideparade i Korgen til sommeren.
Ole Henrik Bjørkmo Lifjell er en av de unge fra Hemnes kommune som har stått frem som homofil. Vi har vært i kontakt med ham for å høre hans tanker om den kommende prideparaden i Korgen. Ole Henrik bor i dag i Oslo.
Viktig å bli sett og akseptert
– Det blir verdenspremiere på prideparade i Korgen til sommeren, hva tenker du om det?
– Det er et utrolig godt tiltak som Korgen her gjør. Det er utrolig viktig at de av oss som er skeive føler at vi også blir sett og akseptert for de menneskene vi er, også på små steder. Ikke minst tror jeg dette kan være med på å skape en presedens der man oftere markerer og hyller mangfold. På sikt kan dette også kanskje bidra til at flere skeive ønsker å bo hjemme i Hemnes kommune, svarer Ole Henrik.
– Hva tror du det har å si for åpenhet rundt homofili i Hemnes kommune at dette arrangeres?
– Jeg tror at det er veldig viktig at slike markeringer forekommer. Det er fremdeles sånn at det er vanskelig for mange å være trygge i seg selv og sin identitet som skeiv. Ikke minst flyter det en del ukunnskap og dårlige holdninger rettet mot skeive personer på små plasser. Med kunnskap og synliggjøring blir det kanskje ikke så fremmed, og dermed fatter man kanskje også lettere aksept og respekt. Jeg skulle selv ønsket at det ble arrangert pride i kommunen da jeg var 15 år og nettopp kommet ut som skeiv.
Mer kunnskap trengs
– Vi har vel enda litt å gå på i kommunen før det er full aksept rundt ulike legninger, hva tror du skal til for at vi skal komme oss nærmere dette?
– Vi må ha mer kunnskap om par/kjærlighetsforhold som ikke er heteronormative. Vi må opplyse folket om at det ikke er farlig å forelske seg i alle kjønn, og at hvem som helst av oss faktisk kan være skeiv. Til sist tror jeg også vi må bli flinkere å si fra når noen har homofobiske/transfobiske kommentarer. Det må vi slå hardt ned på og ta ansvar for at våre venner eller familie ikke bør si. Det kan være ubehagelig å gi inn i slike konfrontasjoner, men for de som kanskje er skeiv og i skapet kan det faktisk være med på å bidra til at man føler seg tryggere og har noen å snakke med.
– Hvordan tror du prideparade blir mottatt av lokalbefolkningen?
– Jeg har all tro for at dette blir en positiv markering som mange vil ha gleden av, både om man er skeiv eller ikke. Det å støtte felleskap og inkludering tror jeg lokalbefolkningen er veldig engasjert i og opptatt av.