Sommerfestivalen er under planlegging, sommerfestivalstyret er det samme, men årets festivalprogram har noen nye, spennende ting å by på. Det blir blant annet verdenspremiere på Korgens første pride-parade.
Det muntre sommerfestivalstyret er i gang med planleggingen, og håper det er flere i kommunen som har noe på gang til sommeren. Gjengen som står bak ideen om å løfte kulturlivet i kommunen og synliggjøre alle fantastiske arrangementer som gjennomføres i en sommerfestival, møter Avisa Hemnes for å tenne en ekstra gnist hos dem som går og planlegger noe til sommeren.
Løfte frem kulturtilbud
Elisabeth Ødegård, Otto Jonny Derås, Ingrid Thom og Roger Vatshaug stiller med sol i hjertet en kald vinterkveld. Med seg har de også Hilde Karin Skreslett, mens Pia Kristin Villmones og Greta Valla fra styret ikke kunne møte. Sommerfestivalen er planlagt arrangert fra 3.-19. juni, men er heller ikke helt fastlåst, klarerer gjengen.
– Hvis det er noen som har planlagt noe som de skal gjennomføre i denne perioden er det bare å ta kontakt, så får vi det med i programmet, sier Elisabeth Ødegård.
– Vi tar oss av all markedsføringen, og vil løfte frem det mangfoldet av aktiviteter og kulturtilbud som vi har å by på her omkring, fortsetter Otto Jonny Derås.
Sommerfestivalstyret tilbyr gratis markedsføring av alt som skal arrangeres rundt den satte tiden festivalen skal være. Folket selv tar seg av gjennomføring av egne arrangement, mens festivalgeneralene er til stede, i tillegg til at de tar seg av markedsføringen.
Bygg olabiler!
– Vi har med mange gjengangere i programmet, og håper at det blir en oppsving for olabilløpet, med mange nye biler og deltakere, det hadde vært gøy, sier de.
– Alle synes det er gøy med olabilløp, men ingen bygger. Derfor oppfordrer vi folk som har god tid, eller lyst til å hjelpe noen med å bygge til å melde seg. – Det hadde vært flott om flere kunne møtes og bygge sammen, sier en engasjert Otto Jonny.
– De som trenger hjelp til å bygge kan ta kontakt med oss, og dersom det finnes noen som er gode til slikt, eller har god plass til å holde på med bygging av olabiler må de gjerne ta kontakt slik at vi kan videreformidle det, fortsetter han.
Sykkelfeber
– Nå som det er klart at Arctic Race of Norway kommer til kommunen, tenker dere at det vil ha noe å si for Kongeetappen?
– Ja, vi må vel bruke det litt, det er jo en positiv ting som skaper oppmerksomhet rundt sykling, smiler Roger Vatshaug.
– Det blir jo veldig bra, men kongeetappen lever også sitt eget liv, belyser Ødegård.
Vatshaug forteller at det trengs funksjonærer til Kongeetappen, så det er bare å melde seg for dem som kan.
– Så håper vi værgudene er med oss denne gangen også, sier han.
Den engasjerte gjengen forteller at det ferdige programmet kommer etter hvert, og de prøver å få til noe nytt hvert år, og stadig utvikle festivalen.
I år skal de i gang med Parkrock ung, hvor de har søkt om både kulturmidler hos kommunen og andre sponsormidler for å arrangere noe for de unge også.
– Til nå viser budsjettet at vi er oppe i 60.000 kroner på band, lyd og lys, og busser som skal gå mellom tettstedene, inkludert egeninnsats, deler Derås. Han håper de skal få til et skikkelig bra arrangement for de unge også.
Verdens første pride-parade i Korgen
–Har dere noe annet nytt på gang som dere kan avsløre?
– Ja, vi skal ha verdenspremierer på «Pride-parade» i Korgen til sommeren, glitrer Hilde Karin Skreslett.
Hun kler på seg en rengbuefarget og staselig frakk, og svinger seg rundt.
– Det er lenge siden ideen til dette kom, men det er først nå det blir premiere, tilføyer Elisabeth.
– Vi har veldig lyst til at det skal føles trygt å komme ut, selv her i Korgen og Hemnes. Vi må få opp skapene, kampen er dessverre ikke over enda, poengterer Skreslett.
– Nei vi har en lang vei å gå fortsatt, følger Ødegård på med.
– Vi pleier jo å feire noe spesielt, som åttiåringer eller noe, og nå er det femti år siden det å være homofil ble avkriminalisert i Norge, og det må vi jo feire, skyter Derås inn.
Planen er å la pride-toget gå fra Huset i Korgen, til samfunnshuset og tilbake. Pride Mo i Rana stiller også opp for å gå i toget, og de skal ha med seg pride-effekter som skal selges.
– Vi skal ha med en bil med musikkanlegg som følger paraden, og når vi kommer tilbake til Huset skal bandet Boinndrag fra Steinkjer spille. De har laget en låt i pride-ånd, og skal ha urfremføringa her for oss, forteller gjengen.
– De kommer oppover og spiller uten å kreve honorar. Saken ligger deres hjerte nær, og de leier seg en minibuss for å komme oppover, og vi betaler kun drivstoff for dem, meddeler en fornøyd Derås.
Andre musikalske bidrag ønskes også hjertelig velkommen.
Inni er vi like
– Så skal det også holdes en appell ved Huset, og jeg håper at folket i kommunen tar imot dette med åpne armer. – At de heterofile hjelper til med å ta kampen for dem som synes dette er vanskelig. Vi trenger å vise at annerledeshet er okei, vi skal fremme aksept for alle og enhver, og gi rom for mangfold i samfunnet vårt, formidler Hilde Karin med glød i øynene.
– Toget blir for alle, gå for en venn, eller for tanken om aksept! Sier de oppriktig og samstemt.
– Du kan gå for noen du kjenner, sier Ingrid.
– Ja, og om du er sytti eller sju år, fortsetter Elisabeth.
– Ja, eller nittiseks, smiler Hilde Karin.
– Absolutt alle er velkomne til å delta, og dette blir kjempebra! Dette står vi for, og det er i vår ånd, legger Roger til.
Det skal sendes ut invitasjoner til både prest og politikere, rektorer og andre prominente personer, for å få med mange folk. Det er tid for å ta aksept for ulikhet til et nytt nivå i kommunen, og fjerne tabuer rundt ulike legninger, stå sammen som mennesker. Inni er vi like.
– Hvis noen har lyst til å bidra med noe, en appell eller noe annet under dette arrangementet, så er det supert, og det er bare å ta kontakt med meg, meddeler Hilde Karin.
Kjør på!
Planleggingen av den kommende sommerfestivalen er godt i gang, og gjengen oppfordrer alle som har noe de ønsker å gjennomføre om å sette i gang.
– Bare kjør igang! Og ta kontakt med oss, så får de gratis reklame, avslutter gjengen.