Lions Club Hemnesberget har nylig montert hjertestarter inne på Båtstua ved marinaen på Hemnesberget. Her er den tilgjengelig for alle som ferdes i området.
Roger Stensen, Asbjørn Solhaug og Jon Arne Jacobsen fra Lions Clubs lokale avdeling tok seg nylig av jobben med å få hjertestarteren på plass og sørget for at den er klar til bruk.
– Det er jo mye trafikk og aktivitet her nede ved marinaen gjennom hele året, så det er fint at det finnes slike apparater tilgjengelig, sier Jon Arne Jacobsen.
– Det er heldigvis ikke hverdagskost med hjertestans i havneområdet her, men dersom hendelsen først er der, vil denne være mye til hjelp, sier Solhaug.
– Vi håper strengt tatt at det ikke blir bruk for den, men man vet aldri. En dag kan den plutselig komme godt med, legger han til.
Tilgjengelig
– Hjertestarteren vil bli tilgjengelig til enhver tid, ellers ville den strengt tatt ikke fylt funksjonen, sier Stensen.
– Vi skal også passe på å få opp skilt utvendig her, med opplysning om at det finnes hjertestarter inne i bygget, sier Asbjørn Solhaug.
– Ved hjertestarteren henger vi også en pose som inneholder utstyr til bruk for munn-mot-munn-hjelp, supplerer Jacobsen.
Maskinen vil også bli registrert i hjertestarterregisteret, slik at om man er et sted i nærheten og ringer AMK og varsler hjertestans, så finner de den på kartet sitt og kan guide deg til den.
Starteren gir instrukser
Den lokale avdelingen av Lions Club er stadig ute med bidrag til lokalsamfunnet i en eller annen form, og dette er en av de største enkeltinvesteringene de har gjort til fellesskapets beste.
– Hjertestarteren koster oss i Lions Club omkring 20.000 kroner, og er den nest største enkeltbevilgningen vi har gjort i klubbens historie her på Hemnesberget, forteller Stensen.
– Likevel håper vi at investeringen skal være «bortkastet», legger han til.
– Er det vanskelig å bruke en slik hjertestarter?
– Denne hjertestarteren «snakker» til deg. Den forteller hele tiden hva du skal gjøre slik at du får instruksene du trenger for å bruke den riktig, forklarer Solhaug.
– Det er uansett slik at man ikke skal være redd for å gjøre noe feil. Den største feilen man kan gjøre, er å ikke gjøre noe i det hele tatt, sier Jacobsen.
– Vi sørger dessuten for å henge opp illustrert bruksanvisning, både på engelsk og norsk, avslutter Stensen.