Formannskapet i Hemnes kommune behandlet i tirsdagens møte hvorvidt de skal bidra økonomisk til flyplassprosjektet til Polarsirkelen Lufthavnutvikling (PLU).
Bakgrunn for saken er at ordfører og rådmann den 12. januar i år fikk en forespørsel fra styreleder Ole Kolstad i Polarsirkelen Lufthavnutvikling om et økonomisk bidrag fra Hemnes kommune til ny flyplass. I etterkant har rådmann Amund Eriksen også hatt dialog med administrerende direktør i PLU, Henrik Johansen, og fått utfyllende informasjon som også legges til grunn for saken.
Lokale midler må til
I sak 6/22 – Støtte til Polarsirkelen Lufthavnutvikling AS, deltok både Kolstad og Johansen fra PLU. De la frem litt historikk, og presenterte formannskapsrepresentantene for spleiselaget som de ønsker at Hemnes kommune skal bidra inn i.
Styreleder Kolstad la vekt på at givergleden så langt hadde vært stor, selv om det også finnes motforestillinger mot at private aktører er nødvendige i finansieringen av et slikt prosjekt.
– Egentlig burde vi ikke stått her i dag og diskutert denne saken. Ikke med denne innfallsvinkelen i alle fall, for det vi snakker om er et privat og lokalt lag som skal finansiere statlig infrastruktur, sa Kolstad i sin fremlegging.
– Heldigvis er dette den eneste betingelsen Stortinget har stilt til oss lokalt. 450 millioner kroner må på plass fra Rana kommune, og 150 millioner må næringslivet stille med. Uten dette «på bordet», ingen flyplass. Så enkelt, og så vanskelig, sa han videre.
– Mange lokale bidragsytere fra regionen har allerede gitt sitt bidrag. Samtidig er det et ønske om at belastningen bør bli så jevnt fordelt som mulig. Alle bør være med å bære børa, for alle får nyte godene, fortsatte han.
– Det er ingen eksakt vitenskap å anslå hva som er et rimelig bidrag fra hverken kommuner eller private aktører, derfor er dette en krevende øvelse for oss i PLU. Sammenligner vi Hemnes med Rana ut fra innbyggertall, blir tallet Hemnes skulle bidratt med ufattelige 75 millioner kroner. Vi har selvfølgelig forståelse for at det ikke er aktuelt i denne sammenhengen, sa styrelederen videre.
– Jeg håper Formannskapet vil vurdere to spørsmål i dag. Det ene er det prinsipielle, om dere ønsker å støtte flyplassen. Dersom svaret på det er ja, håper jeg dere vil vurdere å legge dere på ei linje med de største bidragsyterne. Altså nærmere 15 millioner enn 150.000. Det er nå historien skal skrives, og jeg håper Hemnes vil være med på det, avrundet Kolstad.
Tomta er klar
Administrerende direktør Henrik Johansen tok Formannskapet gjennom en kort presentasjon av historikk og dagens situasjon.
– Det dere ser på skjermen her, er altså tre kilometer flyplasstomt som er ryddet for skog, og det er nå det skjer, endelig. Dette er det største spleiselaget på Helgeland noensinne, sa Johansen.
– Første gang jeg presenterte dette her i Hemnes var i 2007. Det tok altså hele 15 år fra vi lanserte idéen, prosjektet og selskapet frem til realisering. Det har vært ufattelig mye arbeid i den perioden, men godt samarbeid har ført frem, sa han videre.
– Dette prosjektet kan ha like stor betydning for innbyggere og næringsliv i Hemnes som i Rana og i store deler av regionen hvis man velger å utnytte de mulighetene som nå kommer. Men staten kommer ikke med eneste krone før vi har lagt på bordet 600 millioner lokalt. Da får vi til gjengjeld inntil 2,73 milliarder statlige kroner, vi får den store flyplassen som Helgeland har lengtet etter i over 30 år. Byggestart er i år, og det er åpning i 2025. Dette vil være med på å motvirke trenden på Helgeland gjennom siste generasjon, det at vi har utviklet oss motsatt av Norge på befolkning og demografi, med forelding og forgubbing, sa Johansen.
Direktøren var også innom tema vekst og utvikling, reiselivssatsinger, kommunale innsparinger på reisebudsjett og økt verdi for næringer og etableringer som allerede er her.
Få spørsmål
Etter at PLUs representanter hadde sagt sitt, ble det åpnet for spørsmål. De ble det få av, men Herbjørn Knutsen (SP) hadde ett.
– Dersom man ikke kommer i mål med finansiering før februar er omme, setter dere da en ny frist, eller er denne endelig?
Til det svarte Johansen Johansen at denne fristen var satt for at de nå må bli ferdige med dette arbeidet.
– Vi har andre oppgaver som må prioriteres nå, og vi har uansett ikke en plan B. Men kontoen stenges ikke 1. mars, la han til.
– Grunnen til at jeg spør er at vi kanskje ikke har alle opplysningene vi trenger for å ta en avgjørelse. Vi har ikke de økonomiske resultatene for kommunen for 2021, og det er litt vesentlig. Vi må vite hva vi faktisk har å rutte med, repliserte Knutsen.
Flere spørsmål til fremleggelsen fremkom ikke i møtet.
Innstilt på å bidra
I rådmannens innstilling i saken heter det at «Hemnes kommune bevilger kroner XX i tilskudd til Polarsirkelen Lufthavnutvikling. Tilskuddet fra Hemnes kommune vil kunne brukes som en del av bidraget på kroner 150 millioner til Avinor AS, eller til ruteutvikling for å sikre et godt rutetilbud på den nye flyplassen.»
– Rådmannen har ikke innstilt på sum. Det er rett og slett fordi dette ville blitt feil uansett hvilken sum som hadde blitt satt. Det er her spilt opp til politisk skjønn, sa rådmann Amund Eriksen.
– Vi har ikke et investeringsfond slik som Rana. Noe slikt har knapt eksistert i Hemnes, og vi har tvert imot en altfor høy gjeldsgrad, fortsatte han.
– Men vi har nok penger på disposisjonsfond, og i saken har jeg leitet frem og lagt frem for politikerne alle midler som kan frigjøres og brukes uten at vi må omdisponere. Dette må i så fall gjøres politiske vedtak på, forklarte han videre.
– Spørsmålet om resultatet vårt for 2021 ble lansert skriftlig av Mette Varem allerede i går. Jeg kan selvsagt ikke gå ut med noen tall nå; det ville vært totalt uforsvarlig, da det er for mange variabler «i lufta». Men jeg kan si at resultatet ser bra ut, avslørte rådmannen.
– Fristen for avleggelse av årsregnskapet er 22. februar, så mitt råd til politikerne er å ta et ekstraordinært kommunestyremøte den 24. februar med kun denne saken på agenda. Da vil dere ha opplysninger om resultatet, avsluttet han.
Debatt uten debatt
Ordfører Paul Asphaug (SP) åpnet for debatt, og den tverrpolitiske enigheten virket å være stor.
Herbjørn Knutsen (SP) sa at det var liten tvil om at ny flyplass på Mo vil bety mye for både næringslivet og befolkningen.
– Det forsvinner mange dagsverk i snø- og tåketrøbbel på Røssvoll, og det gjør også at Bodø og Trondheim blir brukt som alternativer for både reiser og samlinger. Det betyr at det forsvinner mye penger ut av regionen. Man kan være enig eller uenig, men Stortinget har sagt at flyplassen skal finansieres slik, og det må vi forholde oss til. Så må vi i Hemnes se på hva vi kan bidra med, og se det opp mot andre ting vi er nødt til å bruke penger på, sa Knutsen.
– Jeg tror at prosjektet er så viktig for regionen at vi må strekke oss langt for å være med og finansiere og få det realisert, men jeg har ikke tenkt å foreslå noe beløp her i møtet, avrundet han.
Kåre Nilssen (SDH) sluttet seg til vurderingene fra Knutsen.
– Fra Sosialdemokratene i Hemnes er vi klinkende klare på at dette er noe vi skal være med på å bidra i. Avveiningen vil, slik vi ser det, være beløpets størrelse sett opp mot de forpliktelser vi har fra før, var hans budskap.
Bjørn Terje Nilssen (FrP): – Hemnes FrP ønsker å støtte flyplass, og vil absolutt være med på å bevilge penger til det.
Tone Bente B. Husnes (H): – Hemnes Høyre synes det er viktig at Hemnes kommune bidrar i dette spleiselaget. Vi synes også at det vil være fornuftig å avvente, til vi ser hva vi har på fondene våre og hva vi har å bruke. Vi ønsker å gi så det monner.
Mette Varem (AP): – Dette er en positiv ting for hele regionen, som vil gi oss vekst og utvikling, også sør for Korgfjellet. I Hemnes er vi heldige å få inn store kraftinntekter hvert år, og jeg tror at vi må bruke noe av disse midlene på å utvikle regionen videre. Men før vi bruker penger må vi vite hva vi har, og derfor ønsker også jeg å vite driftsresultatet for 2021.
Susanne Holmen (AP): – Signalene fra alle her er at vi er positive til satsingen, og når det kommer til beløp tror jeg det vil være lurt å ha is i magen og vente til et ekstraordinært kommunestyremøte.
Og det ble enden på visa i Formannskapets sak 6/22.