Kvotejakta på gaupe er i gang fra 1. februar. I store deler av Nordland er det ingen kvotejakt, selv om gaupa tar både sau og rein. I halve Salten og på hele Helgeland skal det ikke felles en eneste gaupe.
I region 7 (Nordland) er gaupekvota satt til fire gauper og hunndyrkvoten er to voksne hunndyr. Det er himmelvidt fra anbefalinga til rovviltnemda i Nordland, som var på 13 gauper med en hunndyrkvote på fem voksne hunndyr.
– Jeg er skikkelig skuffet over at gaupekvota ble satt så lavt av Miljødirektoratet. Jeg er også skuffet over at klager fra beitenæringa ikke ble tatt til følge av Klima- og miljødepartementet, uttaler Siv Mossleth (Sp), stortingsrepresentant fra Nordland.
Klagene fra beitenæringa er klager fra Hattfjelldal Sau og Geit, Voengel-Njaarke reinbeitedistrikt og Nordland Bondelag, også på vegne av Nordland sau- og geit og Nordland Reindriftssamer. Brønnøy Jeger og Fiskerforening har også klaget på vedtaket.
Nordland Bondelag mener at rovviltnemndas innstilling ikke er tatt hensyn til av direktoratet og viser til rovviltforliket 2011 som sier at rovviltnemndas sin innstilling skal vektlegges sterkt selv om bestandsmålet ikke er nådd. Videre viser de til Hurdalsplattformens formulering: «Regjeringen bygger på den lokale forvaltningsmodellen som ble nedfelt i rovviltforliket, og vil styrke de regionale rovviltnemndenes rolle. Det skal legges avgjørende vekt på nemndenes avgjørelse.»
– Nordland har en altfor høy rovdyrbelastning. Vi har blant Norges aller beste beiter, gode slaktevekter, men altfor store tap. Sau, lam og rein som utnytter utmarka er bærekraftig, sunn og god mat, sier Mossleth.
I 2019 ble det registret 5,5 familiegrupper av gauper i Nordland. De to siste årene er det registrert henholdsvis 11 og 10 familiegrupper. Bestandsovervåkinga viser store svingninger, og både rovviltnemda og beitenæringa har i mange år etterlyst bedre registrering av gaupebestanden. I ulendt terreng og i kyststrøk med lite snø er bestandsregistrering alltid vanskelig. I år med vanskelige forhold blir registreringa deretter også i indre strøk. At gjennomsnittet de tre siste år er under bestandsmålet, gjør at det er Miljødirektoratet og ikke rovviltnemda i Nordland som fastsetter gaupekvota.
– I 2019 var det dårlige forhold for registrering, og det endte med 5,5 registrerte familiegrupper. Samtidig var Nordland den regionen med størst tap til gaupe det året. Mange med erfaringsbasert kunnskap tviler på at alle gaupefamilier blir registrert, sier Mossleth.
Reindrifta i Nordland er tydelige på at det må gjøres noe med den største kjente tapsårsaken – tap av rein til rovvilt. Rovviltpresset må ikke overgå beitebrukernes bærekraft, men slik er situasjonen blitt i Nordland. Reineierne ønsker større uttak av jerv, gaupe og ørn i alle reinbeitedistrikt til at reindriften oppnår bærekraft i hvert enkelt reinbeitedistrikt.
Fordeling av kvota
De fire gaupene er fordelt som følger:
Narvik kommune: 1 gaupe.
Hamarøy og Steigen kommuner: 1 gaupe.
Fauske og Sørfold kommuner: 1 gaupe.
Saltdal kommune: 1 gaupe.
All avgang av gaupe skal belastes jaktkvota. Det betyr for eksempel at eventuelle påkjørsler eller skadefellinger må trekkes av jaktkvota. Dersom avgang av gaupe skjer utenfor områder med kvote eller der kvote fra før er fylt, avgjør Statsforvalteren hvilke fellingsområder som skal belastes.
Siv Mossleth,
stortingsrepresentant Nordland Senterparti