722.000 fugler i nesten 13.400 hager ble talt og rapportert under Hagefugltellingen 2022. Invasjonen av bjørkefink preget årets telling, og aldri tidligere har så mange som 100.000 individer av samme art blitt sett.
Dette forteller organisasjonen BirdLife Norge om på sine nettsider.
For femtende år gjennomførte det norske folk fugletellingen i sine hager og ved hytter. Det ble rapportert funn fra nærmere 13.400 hager i løpet av tellingen, noe som er rekord. Den store oppslutningen gir et godt grunnlag for å sammenligne resultater mellom år.
– Dompap var den fuglen det var flest av på vår Hagefugltelling i Hemnes i år, med 567 individer. Den toppa også i fjor i antall, forteller Jan Gunnar Sande i BirdLife Rana (NOF Rana).
Bjørkefink i enorme antall
Årets mest tallrike art, bjørkefink, har aldri før blitt funnet i så store områder og med så høye antall som i år. Med 104.000 individer rapportert under tellingen, ble bjørkefink også den første arten i Hagefugltellingens historie som har blitt rapportert med mer enn 100.000 fugler.
Den flotte finken ble funnet i gode antall i store deler av Sør-Norge, gjennom Trøndelag og helt opp til Vesterålen.
– Den store overraskelsen på årets telling, både hos oss og i hele landet, var at det dukket opp store mengder bjørkefink. I vår kommune har vi aldri opplevd dette siden tellinga starta i 2008, sier Sande.
– Vi har kun pleid å ha 1 til 3 bjørkefinker på tellinga, men i år hadde vi hele 486! Normalt så skulle bjørkefinken nå ha vært nede i Europa, i Danmark og sørover mot Frankrike. Hva er så årsaken spør vi oss? Mange årsaker: Ekstremt mye rognebær, klimaendringer kanskje, et godt hekkeår med mer, fortsetter han.
Viktig
– Vi fikk flere rekorder på tellinga i Hemnes i år. Telling i 63 hager er rekord, og hele 40 fuglearter på tellinga. Totalt ble det talt 3094 fugler i Hemnes. I hele landet ble det talt 722.000 fugler i nesten 13.400 hager. Tellinga vår i Hemnes blir ekstra interessant fordi vi har telling fra fjord, – Hemnesberget, og til fjells, – Røssvatnet, sier Sande.
– To nye fuglearter ble dessuten notert for vår telling; den lite sky konglebiten og ei nøttekråke. Nå har vi hatt cirka 55 fuglearter på tellinga i kommunen siden starten i 2008, det er svært mye og artig, fortsetter fugleentusiasten.
– Ekstra trivelig i år var at årets første stær dukka opp hos Elin Brattland på Hemnesberget i slutten av januar. I fjor hadde vi flere stillitser på tellinga, i år én rapportert inn av Geir Svendsen. Trivelig også at Karen Grøneng i Korgen hadde ei av fylkets to toppmeiser på besøk, smiler Sande.
– Denne tellinga er svært viktig for å få oversikt om arter går tilbake eller øker, derfor er det like viktig å telle om en har få eller ingen hagefugler, enn om en har mange, forklarer han.
– I vår kommune så er blålyset på for tyrkerdua. Heldigvis har vi ennå 3 individer på Hemnesberget hos Tor Martin Jacobsen. Men hvor lenge har vi denne vakre fuglen her? Spør han.
– Gråspurven går tilbake, og for første gang her i Hemnes har vi flere pilfinker enn gråspurv. Fuglene er nokså like av utseende, men pilfinken øker, mens gråspurven er svakere og går tilbake. Vi er også engstelig for skogsmeisene granmeis og svartmeis, sier han videre.
– Samtidig må vi også glede oss over arter som har framgang. Vi hadde 6 kjernebitere i år i 4 hager, og både stillits og spettmeis er arter i framgang, fortsetter han.
– På grunn av at vi nå har det beste frøår på gran siden 1970, så var det få ekorn på årets telling. De har rikelig med kongler i skogen. I år ble det registrert 18 ekorn i 9 hager, til sammenligning var tallene i fjor 41 stk i 20 hager, legger han til.
– Vi hadde venta mer gråtrost og sidensvans på tellinga, når det er så mye rognebær, men det ble notert hele 17 svarttrost i år i 12 hager. I fjor hadde vi 6 svarttrost i kun 4 hager, avslutter Sande.
Mild vinter i det meste av landet
I motsetning til i fjor, var det i år en helt annen værtype som dominerte. Store deler av landet hadde frem til tellinga hatt relativt lite snø og temperaturene hadde vært milde. Slike forhold under tellingen gjør at færre fugler trekker inn i hagene, og heller finner maten sin andre steder i naturen. Dette innebærer altså ikke at det nødvendigvis er færre av enkelte arter nå, men at de i større grad finner sin næring andre steder enn ved fôringsplasser.
Med 54 fugler i hver hage var det mye fugl i farten under årets telling. Det er det samme som gjennomsnittet i perioden 2009-2021. Samtidig er det verdt å merke seg at om man fjerner invasjonsartene (de tre finkene bjørkefink, grønnsisik og gråsisik), blir det stadig færre fugler per hage om vinteren i Norge. Dette understreker en generell trend i Norge og verden for øvrig, der antallet fugler minker jevnt og trutt.