Politikontakt i Hemnes, Steinar Bergem, ber folk om å være oppmerksomme på at det i de seneste ukene ser ut til å ha blitt mer elg tett på bebyggelsen.
Bergem forteller at de har fått inn «bekymringsmeldinger» på bakgrunn av at det for tida ferdes mye elg i tettbebyggelsen på Hemnesberget, og sier samtidig at dette med stor sannsynlighet gjelder også de andre tettstedene i kommunen.
– Vi i Politiet har i det siste mottatt flere meldinger fra voksne innbyggere på Hemnesberget, forteller Bergem.
– Som en av disse selv sa det, fikk han elgen nesten i fanget da vedkommende skulle ut i garasjen, legger han til.
– Vi vil henstille folk til å være både oppmerksomme og forsiktige når de er ute og går tur. Det er store dyr vi snakker om, og det er krefter i sving om de skulle gå til angrep, fortsetter han.
– Det er kanskje særlig viktig å huske på dersom du går tur med hund. Elgen kan reagere annerledes på en hund, og føler den seg truet kan den fort finne på å angripe. En elg bruker ikke mange sekunder på å bykse 20-30 meter. Vi vil anbefale turgåere og andre til å holde avstand og heller snu dersom man føler at man kommer for tett på, sier han videre.
– Det er også mye dyr langs veiene for tida, så det kan være lurt å være ekstra oppmerksomme, særlig når man ferdes langs strekninger man vet er utsatt, avslutter Bergem.
Vanskelig i tettbygde strøk
Også hos Viltnemda har de merket at det er mye elg i distriktet.
– Politikontakt Steinar Bergem forteller at de får henvendelser fra publikum, som er til dels redde og urolige over å få disse store dyrene så tett innpå seg. Får dere hos viltnemda inn lignende meldinger?
– Vi har fått inn tre meldinger om elg i tettbebyggelsen, som jeg kommer på. To av dem har vi fått denne uken, forteller Leirvik.
– Hva kan du si om hva som skal til for at det kan bli felling av dyr?
– Etter loven kan vi bare felle elg som gjør skade på avling, som rundballer, og nyttevekster, herunder bær og frukttrær, i landbruket, sier Leirvik.
– Når det gjelder avliving når det er fare for liv og helse, er det politiet som skal varsles. Det er de som må avgjøre om det skal avlives elg, og avliving er det siste alternativet. Man skal prøve å drive bort elgen først, men dette er også en vanskelig oppgave, fortsetter han.
– Jaging ble prøvd i fjor på Hemnesberget, der vi fikk en ku med kalv bort, mens den andre kalven nektet å være med, sier Viltnemdas mann videre.
– Det andre vi har forsøkt er å få avlivet en ku med to kalver under ordinær jakt nå i høst. Det resulterte i at en av kalvene ble skutt. Kua stakk av etter dette, men er nå kommet tilbake, legger han til.
– Er det noe Viltnemda (og politiet) må passe spesielt på i tettbygde strøk?
– Jakting i tettbebyggelse er så og si helt umulig, dette med tanke på sikkerhet, sier Leirvik.
– Ved slik jakting er man avhengig av å få jaget elgen til et område der det ikke er bebyggelse eller ferdsel av folk, og dette er ikke lett på Hemnesberget, forklarer han videre.
– Hva bør folk gjøre dersom de møter på elg i gatene, i lysløypa, eller i skogen for den del?
– Når man møter på elg, bør man opptre rolig og stoppe opp. Er man nært elgen er det bare å trekke seg tilbake og gå en annen vei, sier Leirvik.
– Er det god avstand til elgen, prat gjerne slik at elgen blir klar over at du er der. Det er lurt å følge med på ørene til elgen; legger den ørene bakover er det bare å trekke seg unna, for da er den irritert. Med andre ord, vis hensyn til ville dyr, føyer han til.
– Hva med elgpåkjørsler? Har dere registrert mange tilfeller i vinter, og har det vært en økning i slike etter relativt store snøfall?
– I Hemnes kommune er 15 elg påkjørt av bil siden 1. oktober i fjor og frem til nå. Av disse er 8 døde. Det har vært 10 påkjøringer etter nyttår, der 4 av dem er død. Det er veldig mye elg ved og på vei for tiden i hele kommunen, forteller Leirvik.
– Hos hjorteviltregisteret.no kan man søke selv i fallvilt. Der kan man søke i kommune, tidsperiode, viltart, årsak og utfall, avslutter han.