Er du ute etter norgesopplevelser som gir deg gåsehud, kan du kaste deg ut i iskaldt vann. Anne Kristin Møller har isbadet seg fra Svalbard i nord til Arendal i sør.
Norge har en av verdens lengste kystlinjer og så mye som 450.000 innsjøer. I tillegg kommer elver og bekker.
– Det beste med isbading er at det er gratis og lett tilgjengelig for så godt som alle, sier Anne Kristin Møller.
Hun ble hektet på bading i iskaldt vann en februardag i 2015, da hun lot seg friste til å bli med på et rekordforsøk i isbading. Siden har hun isbadet jevnlig, både i Oslo-området hvor hun bor, og når hun er ute på reise.
– Jeg reiser blant annet en del i forbindelse med jobb, og da benytter jeg gjerne muligheten til å ta et bad. Pakketips for en isbader er å alltid ta med badetøy. Å isbade er en helt rå måte å oppleve naturen på, man kommer så tett på. Og jo kaldere det blir, desto mer eksotisk blir opplevelsen. Naturen er på sitt vakreste når det er som kaldest, påpeker hun.
Hun er aktuell med boka «Isbading Norge rundt: 25 unike steder», som trekker fram fine vinterbadesteder i både ferskvann og saltvann fra nord til sør.
Det ultimate stedet
Det ultimate stedet for et isbad er ifølge Møller på Svalbard.
– Naturen på Svalbard er rå og kald og brutal. Å oppleve den ved å isbade, er helt fantastisk, sier hun.
Hun har vært på flere turer til Svalbard for å isbade.
– I september var vi der for å ta bilder til boka. Da tok vi båt for å bade ved kanten av Nordenskiöldbreen. Noen dager senere tok fotografen bilde av isbjørner på nøyaktig samme sted som vi hadde badet, forteller hun.
For en litt mindre ekstrem opplevelse kan du booke deg inn på den flytende, vedfyrte badstuen Svalbard i havnebassenget i Longyearbyen, og ta dukkerten derfra.
I Nord-Norge finnes også flere populære reisemål for isbading.
– Tromsø er blitt en turistattraksjon for isbadere – der kan man isbade hele året, sier Møller.
I boka definerer hun isbading som bading i vann som er kaldere enn 10 grader, og langt nord i Norge blir badetemperaturen gjerne ikke noe særlig høyere enn det, selv om sommeren.
– Tromsø har en av Norges største isbadeforeninger, Ishud, som bader i Telegrafbukta. I sentrum av Tromsø er det dessuten etablert en bybadstue med navnet Pust, som er blitt populær, forteller hun.
Pust har også en badstue i Bodø havn.
Drar på isbadeturné
Litt lenger sør anbefaler Møller en tur til Sjøbadet i Trondheim, byens mest sentrale badeplass. Her finner du landets eldste badeklubb, med tilgang til badetrapp, stupetårn, dusj, garderober og badstue. Om vinteren er anlegget i utgangspunktet bare for medlemmer, men det er åpen folkebadstue den siste søndagen i hver måned.
Nord for Trondheim ligger Åfjord, som jobber for å bli Norges helårsbadebygd.
– I mars skal de arrangere vinterbadefestival, dit skal jeg selvfølgelig, sier hun.
Om du ikke reiser dit under festivalen, kan du teste festivalens badefasiliteter på et annet tidspunkt: Utenfor Kuringen Bryggehotell kan du bade direkte fra brygga, eller du kan ta en dukkert på sandstranden ved Stokkøya Strandhotell.
Også i Bergen er det mange aktive isbadere.
– I boka har jeg med to isbadeklubber i Bergen: Skjold Isbadeklubb holder til ved Nordåsvannet og Mursi ved Garnesstranden i Arna, forteller hun.
Å oppsøke nærmeste isbadeklubb kan være en fordel hvis du vil isbade på reise. I teorien kan man isbade nesten hvor som helst, men hvis isen har lagt seg, må du enten selv hogge deg et hull eller låne andres.
For utrente isbadere kan det også være godt å ha en badstue tilgjengelig.
– Badstue er luksusvarianten av isbading. I Oslo vil jeg anbefale Oslo Badstuforening på Sukkerbiten. De har drop-in, og du kan gjerne komme alene, tipser hun.
Hennes beste råd for å komme i gang med isbading, er å ikke slutte å bade når sommersesongen er over. Selv har hun gjort sommerstedet i Arendal til et helårsbadested.
– Da pandemien kom, begynte vi å bruke sommerstedet vårt også om vinteren. Det er så vakkert der vinterstid! Kontrasten mellom et kaldt bad og en varm kopp te etterpå gir en skikkelig lykkerus, sier hun.
I slutten av januar og begynnelsen av februar legger hun ut på en isbadeturné til Longyearbyen, Tromsø og Bodø, hvor deler av strekningen blir med Hurtigruten. I slutten av mars skal hun isbade både i Trondheim, i Narvik under Vinterfestuka, og under vinterbadefestivalen i Åfjord.
Med øks på jobbreise
En annen ivrig isbader er Cecilie Thunem-Saanum, som er aktuell med boka «Vinterbading». Hun tar også gjerne med øks og badedrakt når hun er på jobbreise, men vil likevel slå et slag for de kortreiste dukkertene.
– Jeg vil sammenligne det med å ta en natt på hotell: Det er skikkelig luksus å ligge i vannet ved Kok i Oslo og se utover operaen og høyhusene. Men så er det veldig godt å komme hjem til mine faste badeplasser i nærmiljøet, sier hun.
Hun bor i Lillesand og tar de fleste isbadene innenfor en radius på under én kilometer hjemmefra.
– Man må ikke bo i Nord-Norge for å isbade. I fjor var det 30 cm tykk is her på Sørlandet i lang tid, sier hun, og anbefaler Lillesand havn, Tingsaker (bryggene ved Tingsaker camping), Kaldvellfjorden, Julebauen (inngangen til ferieperlen Blindleia) og Justøya.
– Å bade i Lillesand havn er fantastisk, der kan man se ut på Saltholmen, horisonten og soloppgangen. En annen favoritt er i havgapet ved campingen på Justøya, like ved Brekkestø som er et populært sted for turister om sommeren. Der er det veldig fine soloppganger og -nedganger på denne tiden av året, tipser hun.
På Sørlandet anbefaler hun også Bystranda i Kristiansand, de flotte strendene i Mandal, samt Farsund og Flekkefjord, som begge har badeanlegg litt utenfor sentrum. Lenger øst, i Stølsviga ved Arendal, finnes et stort badesamfunn hvor det daglig vinterbades.
– Jærstrendene er en annen favoritt, det er noe med å bade rett ut i åpent hav, sier hun. Hun tipser også om Preikestolen Basecamps flytende badstuer på Refsvatnet.
Søk opp lokale grupper
Vil du bade på reise, anbefaler Thunem-Saanum å søke opp lokale badegrupper på Instagram, der finner du tips til gode isbadeplasser.
Hun mener ulike typer isbad har hver sin sjarm.
– På hytta i Skjeggedal bader jeg i et lite tjern i en myr, og lager hull i isen med øks og slegge, eller i verste fall motorsag. Det gir en litt annen opplevelse enn å bade ved kysten. Å bade i en foss er også stas, men tenk på sikkerheten, sier hun.
Hun mener en av fordelene med isbading er at det ikke er væravhengig – men flott både i strålende sol og tett snødrev. Men du kan med fordel justere når på dagen du bader.
– Å bade ved soloppgang eller solnedgang er ekstra fint, mener hun.
Hun forteller at hun skiller mellom tre ulike typer isbad:
– Man kan enten vasse uti mens man hogger seg vei, bade i en råk ved badestigen eller i en frittstående råk litt ute på vannet. For nybegynnere er ofte det beste å vasse uti til vannet når livet, og så senke seg ned. Da har man god kontroll, forteller hun.
Til slutt gir hun tips til pakking av feriegarderoben: Badetøy, ullsokker og votter (eller luksusvarianten: hansker og sokker av neopren), noe å stå på, og varme og romslige klær som er enkle å ta på, med ull eller fleece innerst og vindtett ytterst.