UNESCO – verdensarvsenter på Hemnesberget for klinkbygde trebåter?

Det var store, gledelige nyheter som kom i avisene midt i desember: Den nordiske klinkbåt- tradisjonen er ført opp på UNESCO’s liste over verdens kulturarv! FANTASTISK!

Dette er jo en felles nordisk søknad som er innvilga, men vi vet fra Harald og Dag Brygfjells storslagne, nyutgitte bok; «Båthistorien i Hemnes – bygging av trebåter på bygda,» at vår kommune har hatt den suverent største båtproduksjon i hvertfall i Nord- Norge! Både av trebåter og andre båter!

Hvis Hemnes kommune står på, så mener vi i MDG Hemnes at det er mulig å få til et VERDENSARVSENTER HER for klinkbåttradisjonen i Nord – Norge! Det hadde vært stort! I 40 år har det vært arbeidet for å få til et båtmuseum på Hemnesberget. Her er også mange båtentusiaster og ildsjeler, det har avgjørende betydning!

Ved å få til et verdensarvsenter for Nord – Norge, så vil Staten ta det meste av utgiftene, men også fylket, Helgeland Museum og Hemnes kommune må bidra. Det er unødvendig å sette opp et nytt bygg til 10, 20, eller 30 mill kr, Præstengbrygga står klar med god plass og båtmiljø i MASSEVIS! Vi må ha et LEVENDE UNESCO – verdensarvsenter med båtbygging, museum, kurs, dokumentasjon, aktiviteter mm. Dette vil også gi gode ringvirkninger til stedets næringsliv.

Det er for tidlig i år, men målet må være at det er på plass på Statsbudsjettet for 2023, og igang til neste sommer! Sjef for Helgeland Museum, Jannicke Kernland, har sagt at et nytt museumsbygg til erstatning for Mjåvatnbrygga, er det som har 1. prioritet, men dette verdensarvsenteret må komme først!

Hvis det utsettes, så kan andre kommuner ta dette fra oss. Det må handles raskt! Dessverre så har vi ikke kultursekretær/ kultursjef i kommunen, eget kulturstyre er også borte, men dette må være en ypperlig sak for Okstindan Natur- og Kulturpark, bygdeutvikler og nyansatt næringsutvikler å jobbe med!

For MDG Hemnes,
Jan Sande