I Ranfjorden er mulighetene for å drive sjøaktiviteter svært gode, og for å skape rekruttering etablerer nå Kystlaget Ranfjord et sjøaspirant-program med base på Hemnesberget.
Når sommertidens aktiviteter nærmer seg begynner det å krible i kroppen hos alle som gleder seg til å komme seg på fjorden. Populære aktiviteter er lengre båtturer over flere dager som krever mye kunnskap og planlegging, men som bringer masse moro og mange nye opplevelser. Dette kan likevel bli en realitet for mange «smårollinger» når prosjekt sjøaspirantene snart settes i gang.
Ønsker å rekruttere
Både Kystlaget Ranfjord og Hemnes Båtbyggerhistoriske forening har båtbyggerhistorie, bruk av båt og sjøliv som sine hovedaktiviteter. Foreningene ønsker dessuten å rekruttere aktive, yngre medlemmer for å opprettholde disse aktivitetene.
I prosjekt Sjøaspirantene er det sjøen og alt det som har med sjøen å gjøre som gjelder. Her er tanken å utnytte barnas og ungdommens interesse for sjøens alvor og romantikk, fantasi og utferdstrang, båter og sjøsprøyt, ved å sette bindestrek mellom «speideraktiviteter» og sjømannskap.
– Kystlaget Ranfjord forsøker nå å gjøre noe med dette, gjennom etablering av dette sjøaspirant-programmet på Hemnesberget, forteller Torbjørn Skjæran fra Kystlaget Ranfjord og prosjektgruppa som har jobbet med dette.
Sjøaspirantaktiviteter
– Kan du nevne noen av aktivitetene dere håper å få til?
– Innendørs-aktivitetene blir i hovedsak å foregå i «Arthur-skøtet» nede på Juvika, og vi kommer kanskje i gang med aktiviteter allerede i februar, sier Skjæran.
– Her skal vi etablere en plass der ungene kan få sette seg ned og lære litt om både historie og aktivitetene, fortsetter han.
– Det er en innholdsrik plan vi jobber frem mot. Vedlikehold av båt, motor, tau og seil er viktig arbeid om våren, og vi kommer blant annet til å lære viktige knuter, spleising av tau, reparasjon og vedlikehold av både båter og motorer, så langt det lar seg gjøre, sier han videre.
– Programmet vi har laget med tanke på aktiviteter er foreløpig ment som ei rettesnor, og vi klarer neppe å gjennomføre alt. Men vi må ha litt ambisjoner, smiler han.
– Hver vår håper vi at sjøaspirantene skal jobbe med båtpuss, motorer og andre ting som har med vedlikehold å gjøre, slik at de og båtene blir helt klare for båtsesongen. Da tror vi at alle sjøaspirantene vil være i ekstase og gira på å komme ut på fjorden når sommerbrisen begynner å ruske i håret, legger han til.
Prosjektgruppa har valgt å dele sjøaspirantene i fire grupper. Ei for hver av barnehagene her på Hemnesberget, ei for 5. klasse og ei for ungdomsskolen. Og så er tanken at de skal organisere én aktivitet per måned for hver av disse gruppene.
– Enda gjenstår det mye arbeid med tilpasning av aktivitetene, og konkrete dagsplaner er ikke ferdige. Men vi har jobbet svært grundig med forberedelsene, så det skal nok gå bra, smiler Skjæran.
Livet i fjæra
Kyst- og sjølivet innebærer også mer enn dette med båter. For mange er det første møtet med havet fjæra og strandkanten. Der kan man finne mye spennende.
– Vi i prosjektgruppa har også vært opptatt av dette med livet i fjæra. Det er kjempeviktig, og kanskje noe som engasjerer like mye som det å være ombord i båt, forteller Skjæran.
– Å gå i land og «herje» litt, lage ting og legge til rette for tilbereding av fisk dersom man har fått det. Kanskje koke eller grille fisken på bål, og lære litt slikt også, sier han videre.
– I Frikult-Barnehagen utfordres og opplever barna allerede livsglede og trivsel gjennom organisert marinbiologisk utforskning og registrering, føyer han til.
– Kanskje kan dette prosjektet også bidra til å øke svømmeferdighetene hos den oppvoksende slekt?
– Det får tiden vise. Sikkerhet til sjøs og bruk av flytevest vil i alle fall være i fokus, og kanskje kan det bli aktuelt å la ungene få prøve hvordan det er å svømme med klær og flytevest på, sier Skjæran.
Hva er målet?
– Sjøaspirantene kommer til å lære atskillig om sjømannskap og seiling, men det må understrekes at målet først og fremst er å få respekt for sjøen, sjømannskap og båtvett, sier Skjæran.
– Dernest er oppgaven å gjøre den enkelte sjøaspirant glad i sjøen i ordets beste betydning. Blant annet passer Frikult-barnehagens aktiviteter for «Fiske og fangst» godt inn, legger han til.
– Selve grunnidéen bak prosjektet er som sagt å begynne å tenke på rekruttering til miljøet. Hvem overtar det vi har av båter og kompetanse, sier han videre.
– Dernest er det å lære opp til sjøsikkerhet, og lære de kommende generasjoner gleden ved å komme seg ut på fjorden. Forhåpentligvis klarer vi også å lage aktivitetene så artige og spennende at ungene klarer å frigjøre seg fra den digitale verden når de er med her, fortsetter han.
– Jeg ser det jo hver gang jeg får besøk av mine barnebarn. De vil rett ut på fjorden, det er det første de spør etter, legger han til og ler.
Noen må ta over
– Alle som så langt har hørt om prosjektet synes at det er veldig interessant, så dersom dette kan bidra til at vi får mer liv på fjorden, og få de aller yngste med, slik det var før i tida, så er det helt fantastisk, sier Skjæran.
– Vi har jo fleipet litt med at vi er nærmest bare pensjonister i foreningen, og vi trenger rekruttering før dagens barnehage- og skolebarn vokser til. Kanskje kan sjøaspirant-programmet bidra til at vi får foreldregenerasjonen til dagens barnehage- og skolebarn engasjerte, legger han til.
– Det er en stor og positiv glød fra alle de involverte i prosjektet, så dette har vi stor tro på, avslutter en engasjert Torbjørn Skjæran.