2021 ble et svært godt år for dem som driver med salg av eiendom. I Hemnes har boligsalget skutt skikkelig fart.
Stig Magne Øie, daglig leder hos REDE Eiendomsmegling, forteller at det totale bildet for boligsalg på Helgeland for tiden ser svært bra ut.
– Vi har sett litt nærmere på tallene for Hemnes, og vi pleier å gi kommunene et bilde av salgstrenden ved oppstarten av året. For Hemnes sin del er det slik at det aldri tidligere har vært solgt så mange boliger i kommunen som det ble gjort i 2021, sier Øie.
– Samlet sett, med eneboliger, leiligheter og tomannsboliger, så ble det solgt 56 boliger i Hemnes i fjoråret. 44 av disse var eneboliger, forteller han.
– Ser vi litt tilbake, så var tilsvarende tall for 2020 35, mens det i 2019 var det nede på 26. I 2018 var det forrige rekordåret, og da ble det solgt 46 boliger. Vi har altså hatt en liten «down» i 2019 og 2020, mens vi altså kom skikkelig tilbake i fjor, fortsetter han.
– Har nedgangen i 2019 og 2020 med koronapandemien å gjøre?
– Nei, vi har ikke sett at koronaen har virket inn på markedet her på Helgeland. Tvert imot har det enkelte steder vært enda mere fokus på boliger, og tallene har gått andre veien, sier Øie.
– Ja, jeg fikk følelsen av at folk investerte mer i bolig da rentene ble lavere under koronaen, supplerer eiendomsmegler Lise Blakstad.
– Fellesnevneren vi har sett på Hemnes og flere steder på Helgeland er at både 2019 og 2020 var vesentlig tyngre år, og det er helt tydelig at det nå er noe som skjer med tanke på området og regionen, fortsetter Øie.
Kjappe salg
– Det som skjer i Hemnes nå, i tillegg til at det selges mange boliger, er at omløpshastigheten her nå er kortere enn den har vært på veldig lenge. For de 44 eneboligene solgt i fjor er den nede i 28 dager, og sett opp mot landsgjennomsnittet på 51 dager, må det sies å være svært kort, forteller Øie.
– Enkelte hus rekker vi knapt å legge ut på markedet før de er solgt. Ser vi på type boliger på Helgeland er det kun leilighetssalget i Mo i Rana som kan måle seg opp mot denne omløpshastigheten, legger han til.
– Eneboliger i Rana går per i dag på 51 dager, så der befinner vi oss på landsgjennomsnittet, sier han videre.
– Til sammenligning med tallet for Hemnes fra året før, så var den da på 97 dager, så noe har definitivt skjedd. Det forteller om et helt annet boligmarked i 2021 enn hva det var i 2020, føyer han til.
– Kan dere si noe om årsakene til at det har blitt slik?
– Vi ser i alle fall at det er relativt mange kunder fra Rana som drar på visninger i Hemnes, og som kjenner til boligtilskuddet fra Hemnes kommune. Om ikke alle ender som kjøpere, så er mange også med på budrunder, forteller Øie.
– I tillegg har prisen for eneboliger på Mo i Rana steget veldig i pris det siste året, og det har gjort at særlig de unge som er i etableringsfasen ikke har sjans til å henge med i budrundene her, skyter Blakstad inn.
– Jeg har merket meg at mange av de «gjengangerne» jeg har hatt på visning her på Mo, de har nå trukket seg ut og ser inn mot Hemnes, fortsetter hun.
– Siden jeg selv er fra Hemnes er jeg jo nysgjerrig på hva som gjør at de vil flytte til Hemnes. Svært få har noen tilknytning til kommunen fra før av, så det er boligtilskuddet som frister dem. I tillegg til at boligene i utgangspunktet også er rimeligere, sier hun videre.
– Prisstigningen i Hemnes tilsvarer ikke den i Rana, og snittprisene er uansett lavere i Hemnes, skyter Øie inn.
– Snittprisen på eneboligene som ble solgt i Hemnes i 2021 ligger rett i underkant av 2,3 millioner, avslører han.
Nært byen
– Fortsatt er det slik at de fleste som flytter til kommunen har tilknytning til den, men jeg merker altså at det kommer stadig flere fra Rana på visningene jeg har i Hemnes, sier Blakstad.
– Det at de tar turen på visning betyr at de tenker at det kan gå an å flytte til Hemnes, og det er jo bra at det kommer nye innbyggere vil jeg tro, smiler hun.
– Det er også slik at etterspørselen i Rana er vesentlig større enn tilbudssiden klarer å svare opp, og det fører til at stadig flere ser til de omkringliggende områder. Med nye og bedre veier er kjøreturen fra både Hemnesberget og Korgen bare en god halvtime, så det er absolutt en overkommelig avstand for jobbpendling, supplerer Øie.
– Nei, og ser vi på strekningen ut mot Ytteren her i Rana i rush-tida, så er den virkelig drøy, ler Blakstad.
Forventer prisstigning
– Vi har også sett at prisstigningen for eneboliger i Hemnes i snitt i 2021 peker i riktig retning, forteller Øie.
– Snittprisen i 2020 var på 14.116 kroner per kvadratmeter, mens denne i 2021 var steget til 16.738 kroner. Vi har sett litt på de ulike tettstedene også, og per i dag er det Korgen som har de høyeste snittprisene, fortsetter han.
– Vi har tro på ei fortsatt positiv prisutvikling i Hemnes kommune, men regner ikke med at den blir i samme størrelsesorden som i 2021, da prisene steg 11,3 prosent i regionen. Vi ser for oss en prisutvikling på 4-5 prosent, som også vil være bra. Det er bebudet økte renter i tiden fremover, og det vil automatisk være med på å dempe investeringslysten noe, sier han videre.
– Det er ellers store forventninger til næringsutviklingen i regionen, og vi har tro på et nytt positivt boligår, avslutter Øie.
Artig med Hemnes
Eiendomsmegler Lise Blakstad kommer selv fra Hemnesberget. Hun tok det første året av studiet på Campus Helgeland, før hun flyttet til Bodø for å fullføre de to siste årene av sin bachelor.
– Etter endt studie begynte jeg å jobbe som eiendomsfullmektig hos REDE i Mosjøen høsten 2019. Jeg jobbet der i cirka et år før jeg ble flyttet over til kontoret på Mo i Rana i august 2020. Og etter to år i yrket har jeg nå endelig fått eiendomsmeglerbrevet og kan kalle meg eiendomsmegler, forteller Blakstad.
– Som Hemnesværing selv synes jeg det er gledelig at Hemnes kommune har gitt dette boligtilskuddet slik at det blir lettere for alle, men spesielt unge å etablere seg. Vi opplever at for flesteparten av dem som ikke har noen tilknytning til kommunen, er nettopp dette boligtilskuddet en avgjørende faktor for hvorfor de velger å etablere seg i Hemnes, sier Blakstad.
– Det er fint å se at mange som har vært utenfor kommunen noen år med studier og jobb velger å flytte hjem igjen. Jeg håper at denne utviklingen fortsetter i årene fremover, avslutter hun.