Steffen Krogh og Sanne Ekroll Valla har kommet flyttende fra Tromsø, og med seg har de sjakkunnskap de vil dele med barn, unge og voksne som ønsker det. Steffen er sjakkinstruktør og skal holde gratis kurs for barn på Vallaskola, og sammen med Sanne holde spillkvelder for alle aldre.
Lærer Steffen Krogh og farmasøyt Sanne Ekroll Valla kom flyttende fra Tromsø til Valla for å ta over heimplassen til Sannes far, Nergarden. Den hadde hennes onkel, Ole Herman Valla, drevet. Både Sanne og Steffen har vokst opp i Rana, og møttes i Tromsø. Med bakgrunn som sjakkinstruktør i Tromsø sjakklubb kan Steffen nå, i samarbeid med Vallaskolas Venner of Vallabotn Sanitetsforening tilby sjakk-kurs for barn og unge i Hemnes kommune.
Tilfeldigheter
– Hvor kom ideen til å starte opp sjakk-kurs fra?
– Det var litt tilfeldig, vi møtte Marit Valla her på kafé arrangert av Vallaskolas Venner, og kom i snakk, så ble det nevnt at vi spilte sjakk og at jeg har drevet med kurs for barn. Marit syntes det hørtes flott ut, og begynte med en gang å se for seg at det hadde vært flott om vi kunne hatt det her, forteller Steffen.
– Ja, og da trilla ballen fort etter det, og Vallaskolas Venner har ordnet det meste, legger Sanne til.
Vallaskolas Venner søkte Gjensidigestiftelsen om midler, og kunne så fortelle det unge paret at søknaden ble innvilget, og at de trengte å vite hvilket utstyr som skulle kjøpes inn.
Kursene som skal tilbys er først og fremst Sjakk 1 og Sjakk 2, som omfavner grunnleggende kunnskap om sjakk. Målgruppen er barn og unge.
Kurs og spillkvelder
– Kurset skal være tirsdager, stort sett annenhver uke, fra klokken 17.30-19 bortsett fra de to første gangene 8. og 15. februar, som vil bli to uker på rad. Etter kurset skal det være åpent for spilling for alle som ønsker, i alle aldre, her i lokalet. Hvor lenge vi holder på utover kvelden, må vise litt an etter hvert, deler det unge paret.
Vallaskolas Venner har fått prosjektmidler for to år, og skal nå i første omgang holde kurs frem til i juni før det blir en liten sommerferie. De skal følge skoleruta, og tidspunkter vil presenteres både på nettsiden til Visit Okstindan (Visitokstindan.com/vallaskola).
Tilbudet er gratis, og krever ikke eget utstyr.
– Etter første kursrunde skal det vurderes om vi fortsetter med samme gjengen, eller om man også skal starte opp med nye deltakere, nevner Krogh videre.
Til nå har de fem påmeldte.
Steffen og Sanne begynte selv å spille sjakk etter at Magnus Carlsen slo Fabiano Caruana i 2018. Sjakkfeberen tok dem.
– Vi fant ut at det var en bra sjakklubb i Tromsø, og tuslet ned dit. Det var vel i 2019. Der fikk vi både være med på kurs, og spille turneringer og har lært masse, meddeler Steffen og Sanne.
– Og det blir mye spilling hjemme, fortsetter de.
Uendelige muligheter
– Hva er det med sjakk som fenger mest?
– Det er nok kompleksiteten i spillet. Spillet blir større jo mer du lærer. Det er liksom ubegrenset hvor god du kan bli, uendelig kompleksitet og det er mange faser i spillet, smiler Steffen engasjert.
– Man spiller svært sjeldent det samme partiet, selv om man kanskje bruker den samme åpningen flere ganger, men man kan kjenne igjen mønster, det visuelle og se at brikkene er posisjonert ganske likt, slik kan man gjenkjenne samme tematikk i ulike partier, utdyper Sanne.
Paret har kunnskapen i orden, og forteller om både ulike prinsipp og strategier for å «vippe motstanderen av pinnen», og at det er tre ulike deler i spillet. Åpningen, midtspillet og sluttspillet.
– Sjakklubber pleier å ha et veldig godt miljø, det er en delingskultur der som er så fin, og det er god lagånd i klubbene selv om det er en individuell sport. De høyest rangerte i klubbene holder gjerne kurs for andre. Og så deltar også elitelag sammen på turneringer og spiller mot andre lag, beretter de unge sjakkentusiastene.
Paret utfordres til et parti sjakk, til ære for fotografen, og setter seg ned. Det nyinnkjøpte utstyret skal testes og det nikkes anerkjennende både til brikker og brett.
– Dette ser kjempebra ut, både størrelse på brett og felt, som det finnes en standard for og så er det fint med slike brikker som er gode å holde, og med rett tyngde, sier Steffen og uttrykker at han gleder seg til å starte opp.
Vallaskolas Venner har med Gjensidigestiftelsens tildelte midler fått kjøpt inn 8 sjakkbrett med tilhørende brikker, samt klokker til hvert brett.
Vallaskola midt i verden
Marit Valla er svært fornøyd med at dette har kommet i orden, og forteller at det skal være kaffesalg på spillkveldene også. Vallaskolas Venner fikk bevilget 100.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen til prosjektet.
– Dette skal blant annet dekke utstyr og litt husleie på Vallaskola, i tillegg til instruktørhonorar, og blir et bra, og gratis tilbud for alle. Etter hvert vil vi også arrangere turneringer, sier Valla.
Vallaskola ligger sentralt i kommunen, nær E6, på gamle E6 mellom Valla og Skogan.
Vallaskolas Venner håper prosjektet skal bidra til et blomstrende sjakkmiljø, med mestring og samhold.