I desember kom det lokalhistoriske magasinet «Steder, folk og hendelser i Hemnes» ut som løssalgshefte. I dette serveres tekst, bilder og kartmateriale, som Jan Gaute Buvik har samlet inn og systematisert.
Rundt om i vår vidstrakte kommune finnes steder og historiske hendelser som fort ville gått i glemmeboka om ikke ildsjeler og historiefortellere sørget for å få dem omtalt i andre bøker.
– Hva kan du fortelle om magasinet?
– Det bygger på kunnskap som er samla i forbindelse med prosjektet «Kulturspor i Hemnes», noe jeg har drevet med siden 2012. Årets utgave tar for seg tre tema: Skytebaner, skogshusvære og det jeg kaller «bergskrift». Her er mest bilder, med litt historisk tekst.
– Hvor kan de som ønsker det få tak i heftet?
– Heftet er i salg på Best på Hemnesberget, hos Byggmix i Korgen og på Coop Prix i Bleikvasslia.
– Er dette det første slike heftet, eller er det laget mange slike tidligere?
– Første hefte ble utgitt i 2019, da nesten bare med bilder. Annet hvert år altså, slik at det veksler med historielagets Årbok.
– Hva kan du si om arbeidet som ligger bak et slikt hefte?
– Nå håper jeg det ikke virker som egenskryt, men det er faktisk atskillig jobb. Det meste av tida går med til innsamling, og litt sikring av opplysninger og bilder. Dessuten er jeg fullstendig amatør angående det å sette opp og finne ut av hvordan tekst og bilder skal kunne fungere sammen.
– Hvor viktig er det at lokal historie presenteres på denne måten?
– Der mener jeg dette med bilder kan fenge i alle fall noen, samt litt informativ tekst. Dessuten er jeg en «kartmann» og vil derfor plassere og illustrere hvor og hvordan saker og ting befinner seg.
– Hva har gjort din interesse for lokalhistorien så sterk?
– I løpet av snart 10 år med prosjektet her i Hemnes har jeg sjøl stilt meg det spørsmålet, og jeg trur det må ha noe med oppveksten: En liten, avsides og vegløs gård der vi var tre generasjoner hvorav besteforeldrene levde litt «som i fortida». Så leikte vi naboguttene i skog, mark, på fjellet og på sjøen, der vi opplevde mye av «det gamle». I Hemnes fant jeg igjen mye av dette, da jeg har vært opptatt med friluftsliv og naturidretter. Dessuten gjennomførte jeg som lærer to «forskningsprosjekt» som resulterte i undervisningshefter: GLØM ALDRI (om krigsfangeleiren i Korgen) og SETRE OG SETERDRIFT I KORGEN. Her kom jeg i kontakt med svært mange interessante mennesker, som gav mye lærdom til oss i nåtida, samt at jeg ved befaringer ble bra kjent i områdene. Seinere har jeg i tillegg drevet synfaring av orienteringskart over store områder, og slik funnet nye spennende kulturspor og fått oppgitt en mengde stedsnavn.
– Er det viktig for yngre generasjoner å få et forhold til lokalhistorien?
– Det er nå mitt syn på saka. Uten å kjenne si historie kan det bli vanskelig å finne «røtter» og oppnå sin personlige «identitet». Dessuten mener jeg det har noe med respekt for de folka som levde før oss og møysommelig bygde opp det samfunnet vi nyter godt av å leve i nå i våre dager.
Jan Gaute om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Her vil jeg slutte meg til tidligere uttalelser: Folka og naturen!
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Må jeg få lov til å spre en diger bukett ut til de flere hundre informanter og medhjelpere som bidrar med opplysninger i den aldri avsluttende jobben med å finne fram til og formidle våre felles kulturspor.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Hver dag en ute-tur!
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Hvis mulig burde skolene brukt atskillig mer tid på tilrettelagt uteskole, da innbefatta et lokalt leirskoleopplegg gjennom heile grunnskoleløpet.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Mest midt imellom. Det meste foregår, som vi vel veit, i skog og mark.