Med ny avhendingslov er det viktig å ha gyldig dokumentasjon på arbeid gjort i boligen. Mari Lohsen gjør mye selv – og sørger for at papirene er i orden.
Mari Lohsen og samboer Jonas Sundqvist bor i bydelen Heimdal i Trondheim, og har begge bakgrunn fra hotell- og restaurantbransjen. I november 2020 tok de over en tomannsbolig fra 1982. Der har de brettet opp ermene og gjøvet løs på oppussing av overflatene – uten forkunnskaper.
– Vi har aldri pusset opp noe i hele vårt liv, sier Mari.
– Det var mye hjelp i YouTube, og vi fikk gode tips og råd av fagfolk der vi kjøpte utstyr og materialer, sier Lohsen.
Det ble imidlertid mer arbeid enn de trodde, og med et lite barn i tillegg ble det i perioder hektisk. Som mange opplever, tok oppussingen lenger tid enn forventet. Lohsen og Sundqvist hadde nye prosjekter hver eneste uke i seks-sju måneder.
– Jeg hadde en bratt læringskurve, men er veldig fornøyd med resultatet. Så langt har vi overflatebehandlet samtlige rom, bortsett fra kjøkken og våtrom. Kjøkkenet er ganske nytt, så det beholder vi, mens våtrom står for tur nå. Der vil vi bruke litt tid på å finne gode fagfolk, sier Lohsen.
Følger nye regler
Da samboerparet satte i gang, var de veldig klar over at det ville komme en ny versjon av avhendingsloven i januar 2022. Det er nå ekstra viktig å ha dokumentert at all oppgradering og oppussing er gjort etter boka, og av kvalifiserte fagfolk der det er påkrevd. Det skal også dokumenteres hvilke materialer som er brukt. Dokumentasjonen er spesielt viktig om man en gang skal selge huset.
– Vi har bare gjort slikt vi har lov til å gjøre. På soverommet har vi blant annet fjernet en skyvedørsgarderobe som skjulte pipa, og revet gulvet og lagt nytt. Vi har listet rommet og malt.
Også stue, spisestue, gang og tre soverom har fått nytt utseende. En bod er gjort om til walk-in-garderobe. Hele kjellerstua og et kontor er også fikset opp.
Selv om det har tatt sin tid, er Lohsen veldig glad for at all egeninnsatsen de har lagt inn. Jobben har kostet i underkant av 50.000 kroner i materialer.
– Vi fikk ny takst på huset seks måneder etter at vi flyttet inn. Taksten var over en halv million høyere enn det vi kjøpte huset for, sier hun.
Nye krav
Endringene i avhendingsloven (ofte kalt «boligloven») innebærer at det ikke lenger vil være mulig å selge boligen «som den er». Boligselger får et lovpålagt og større ansvar for å oppgi vesentlige opplysninger om boligen. Risikoen ved skjulte feil og mangler vil dermed ligge hos selger, som også har ansvar for at slike framgår tydelig i en medfølgende tilstandsrapport.
Lohsen sier de selv kjøpte boligen sin «som den var». De var imidlertid gjort oppmerksom på feil.
– Vi vet at fall mot sluk på hovedbadet er feil. Det gjør at det blir vått på hele gulvet når vi dusjer. Avviket sto i tilstandsrapporten da vi kjøpte, men det er ikke oppgitt hvem som opprinnelig installerte badet, sier hun.
Selv må de altså oppgi slikt i en framtidig salgsrapport.
– Det er viktig for oss at vi føler oss trygge på fagfolkene vi velger, og at de har gode referanser. Om venner og bekjente anbefaler noen, veier det for eksempel tungt for oss.
Hva som er lov
Forbrukerrådet bekrefter at man kan oppgi at man har gjort mye arbeid selv, men man må også ta ansvar for dette.
– Er du handy og kvalifisert, kan du gjøre det meste, men elektriker- og rørleggerarbeid skal overlates til dem som har kompetanse. Tommelfingerregelen er at overflatene kan du ta selv, mens alt som har med konstruksjonen å gjøre bør overlates til proffene. Du bør også være komfortabel med det du gjør, sier Olav Kasland hos Forbrukerrådet.
Han påpeker at de fleste har selvinnsikt nok til å kjenne eget kompetansenivå, men sier Forbrukerrådet tidvis får inn klager fra boligkjøpere som opplever at boligen ikke er i samme stand som de ble forespeilet.
– Generelt er det greit å huske at oppussing definitivt ikke er så lett som det ser ut på TV. Kanskje er det derfor vi lar oss fascinere – vi vet at det ikke er så enkelt.
Anbudstjenesten Byggstart har laget en liste over åtte typiske feil folk gjør når de skal pusse opp. Hovedstikkord er mangel på planlegging og bruk av feil folk, enten man hyrer inn svart eller ufaglært arbeidskraft, eller gjør ting selv uten å ha de nødvendige kvalifikasjonene.
Flere tomler enn før?
Mittanbud.no er Norges største anbudstjeneste, med over 300.000 jobber årlig. Da koronatiltakene ble satt inn i mars 2020, var det helt stille et par dager, før oppdragene begynte år renne inn. Etterspørselen økte så mye at mange ikke fikk tak i profesjonelle håndverkere. Anbudstjenesten erfarte da at folk ble fristet til å prøve seg på oppgavene selv.
– Folk var mye hjemme og innså at de hadde penger som ikke lenger skulle brukes til reising. Det var nok også mange som i hjemmekarantene plutselig la merke til alt som burde gjøres, og nå hadde de tid og midler til endelig å gjøre noe, sier kommunikasjonssjef Martin Grevstad.
Selv om mange i Norge er ganske gode på oppfriskning av bolig, er det høy etterspørsel etter fagfolk. Særlig byfolk vil hyre inn proffe håndverkere. Kanskje er det ikke så rart, siden urbane boliger ofte har mer avansert teknikk – som elektriske systemer og rør skjult i vegger.
I tillegg tror Grevstad at folk i byen rett og slett er mer klønete mår det kommer til oppussing.
– Byfolk har helt klart flere tommeltotter enn folk på bygda, sier Grevstad.
– Generelt blir vi nok mindre og mindre handy, men mange prøver seg likevel, legger han til.