Hemnes kommune er så heldig å ha fem lysløyper, en på hvert tettsted. Født med ski på beina, eller ikke, hemnesværinger bruker løysløypene flittig.
Hemnes kommune er så heldig å ha hele fem lysløyper. En på hvert tettsted. Løypene har både forskjellige lengder og løypeprofiler, slik at kommunens skientusiaster kan velge og vrake etter ønskede utfordringer. Hemnesværinger er gode på dugnadsarbeid, og det er gjort mye arbeid i løypene både med lys og andre ting før denne skisesongen.
Skisporet.no
Geir Oksfjellelv forteller på telefon at det har vært fine forhold i lysløypa i Bleikvasslia nå. De har hatt oppkjørte løyper både i jula og på nyåret.
– Så er det bare å følge med på det store internettet, på skisporet.no for å se når det er nyoppkjørte løyper, sier den engasjerte idrettslagmannen.
Han forteller at det er gps i tråkkemaskinen, dermed registreres og oppdateres det på minuttet på nettsiden til skisporet.no.
– Det er kjempefine forhold nå, men det blir fort hardt i løypene. Vi prøver å få kjørt spor annenhver dag. Det er bra med snø der oppe, opplyser Oksfjellelv.
– Så har vi en ekstra tjeneste vi gjør, og det er at vi kjører opp en ganske lang løype på Stormyra, og den ligger også på Skisporet. Det er litt lite snø der enda, men vi prøver å holde løype der så langt som det er mulig, fortsetter Geir.
Hunder er hjertelig velkomne i lysløypa i Bleikvasslia, nevner han til slutt.
Det er planer om å gjennomføre ni cuprenn i tillegg til klubbmesterskap i Bleikvasslia.
Løypefiksing på berget
Lars Sivert Larssen er leder for skigruppa på Hemnesberget, og forteller at da han overtok som leder var det lagt planer for utvidelser med mer.
– Det var utført arbeid i en ny trasé fra gangveien på nordsiden og ned til skolen/Prestegårdsjordet. Her ble det også satt opp flere stolper (som står enda). Den nye frisbeegolfbanen følger denne traseen. Traseen kjøres opp i forbindelse med skidager o.l. ved Hemnes sentralskole.
Han forteller at det viste seg at den eksisterende løypa hadde behov for omfattende utbedringsarbeid.
– Stolper og lys var hovedsakelig satt opp på slutten av 70-tallet og var tydelig preget av «tidens tann», skriver han videre.
Det har derfor de siste fem- ti årene blitt lagt ned et betydelig arbeid for å oppgradere løypene, og anlegget generelt, med både skogrydding for å få til bredere løype, grøfting, flytting og utbedring av svinger og klargjort et nytt område for start og målgang på Reina. Fra Reina og ned mot Nordveien er det også ryddet trasé for en akebakke.
Oppgradering av lys
– Hele hovedløypa er oppgradert med nye led-lys og vi har skiftet ut ca 30 stolper. Totalt vil anlegget ha nærmere 70 lyspunkt nå, opplyser Lars Sivert.
Larssen nevner videre at det er etablert ny kort mellomløype og den lange mellomløypa er oppgradert med syv stolper som det i år skal monteres lys i. Det er i tillegg etablert ei ny løype med fire stolper for de aller minste.
– Denne løypa kaller vi: «Knerten» – og håper det kan bli en skikkelig eventyrløype for skilek og morro, opplyser Larssen.
Løypene på Hemnesberget kjøres opp så snart det ligger snø, hvilket er en ivrig og trofast gjeng som sørger for i følge lederen i skigruppa.
– Løypene prepareres to- til tre gager ukentlig, og etter snøfall. Det legges ut info om nypreparerte løyåer på HIL sine nettsider og på Facebooksiden, informerer Larssen.
De kjører vanligvis opp ett skispor, men løypene kjøres opp i full bredde. Noen steder blir dette fire- fem meter.
– Dette gjør at det god plass til de som «skøyter» – og alle de som vil benytte anlegget, fortsetter han.
Lars Sivert sier at skigruppa har sagt at det er greit om folk ønsker å gå på føttene – også vinterstid – så lenge de ikke går i skisporet. Lufting av hunder stiller de seg også positive til, så lenge eierne tar med seg etterlatenskaper ut av løypene.
Scooter på service
Thor Aksel Ulriksen er med i skigruppa ved Finneidfjord. Han forteller at status per. 10. januar er at lysløypa ikke er preparert.
– Vi venter skuteren vår tilbake fra service hvert øyeblikk nå, så vi håper på at vi får kjørt opp løype omgående. Cuprenn er også en prioritet så snart det lar seg gjøre, opplyser han til avisa.
Løypa på Finni er 1,3 kilometer lang, og Ulriksen forteller at det er enkelte som bruker hund der.
– Vi legger ingen føringer for bruk av hund så lenge hundepose brukes, redegjør han.
En noe tynn såle
Lysløypa på Bjerka har også hatt fine forhold til nå, men Ove Johan Kvalbukt, som er en av løypekjørerne, frykter at mildværet som nå melder sin ankomst vil ødelegge forholdene da sålen i løypa er tynn enkelte plasser.
På Bjerka er det også lagt ned arbeid i å bytte lys i den om lag to kilometer lange løypa. I tillegg er luftspenn fjernet, og strømkabel gravd ned.
– Det er godt med lys i løypa nå, skriver Kvalbukt.
Skitrening
I Korgen er det planlagt fem cuprenn, i tillegg til klubbmesterskap. Det har vært veldig gode forhold i løypa under den kalde perioden vi nå har hatt, med greie snøforhold og jevn kjøring av løype. Både lysløypa i Vesterli og løypa opp mot fjellet registreres på Skisporet.no.
Styret i skigruppa var mandag kveld samlet for å planlegge skisesongen og blant annet Vesterfjellrennet og Korgfjellrennet som er et nytt renn.
Saken fortsetter under bildet.
– Du må få med at vi skal starte opp med skitrening for alle barn i skolealder, sier Roar Krutådal, som er leder i skigruppa.
– Er det slik at foreldrene skal følge barnet da?
– Neida, de kan ta seg en skitur i løypa imens, svarer han.
Skitreningene ser ut til å bli torsdager klokken 18.00-19.00.
Styret snakker om å kjøpe inn noen par skøyteski, da det er mange barn som har ytret ønske om å prøve seg på fristil.
– Jeg skal kjøpe inn noen par, det er en viktig ting for at barna får prøve seg, og viktig for rekrutteringen, formidler Krutådal.
Flere renn i vente
Lysbryteren til lysløypa skal det lages plakat til, da det er en del folk som ikke finner den – eller forveksler den med en brannalarm på grunn av dens utforming. Lysbryteren er på veggen av den gamle garasjen, og hjertestarteren henger på samme vegg. Slår man på lyset skal det holde seg på til 22.30 forteller styret.
– Hele lysløypetraseen har fått nye lys, og det gjelder også akebakken. Og vi har også fått ny sporlegger, meddeler skigruppa.
Børge Fjeldavli har fått laget Vipps-plakater med QR-kode som skal henges opp ute. Disse kan brukere av lysløypa benytte for å vippse en sum til idrettslaget.
Lysløypa i Korgen er fem kilometer, med ei sløyfe på to kilometer og ei på tre.
Vesterfjellrennet skal gjennomføres 29. januar. Da kjøres det opp en ekstra trasé i tillegg til lysløypa, slik at det blir oppkjørt rundt syv kilometer. Rennet har vært gjennomført siden 1946, med noen unntak. Foreløpig mangler det litt snø for best mulig gjennomføring, men det satser gjengen i skigruppa på ordner seg med snøbyger etter at det meldte regnet har gitt seg.
Korgfjellrennet er planlagt 19. mars, og er et turrenn på om lag 3 mil. Løypa skal gå fra Vesterli til Preikstolmoen, via – anleggsveien – Gulltjønna og ned den gamle Vargtrekkløypa til Vesterli igjen for målgang.