Siste helga i januar arrangeres som vanlig den årlige Hagefugltellinga i regi av Norsk Ornitologisk Forening, nylig omdøpt til BirdLife Norge.
For at skoler og barnehager også skal kunne bli med inkluderer BirdLife Norge også uken før og etter selve «telle-helgen», slik at det hele pågår fra 22. januar til 6. februar.
– Dette er femtende året at vi har denne tellinga, og vi i Hemnes kommune har vært med siden starten i 2008, forteller fugleentusiast Jan Sande.
– Vi i foreninga håper at mange av Avisa Hemnes sine lesere, og Radio Korgen sine lyttere vil være med også i år. Tellinga er svært viktig for å få oversikt over fuglebestanden, svingninger, og hvordan klimaendringer virker inn. Fuglene er viktige indikatorer på naturens helsetilstand, og det er like viktig å rapportere inn om en har få eller ingen fugler, enn om en har mange, sier han videre.
– Hvordan foregår denne tellinga? Hva skal vi foreta oss?
– Du skriver opp det høyeste antallet av hver art som du ser i hagen, som du hører, eller som flyr forbi din «observasjonspost». Tellinga kan også foregå midt i uka, og helt fram til søndag 6. februar, forteller Sande.
– Det kan være lurt å lage seg en telleliste og sette tellestreker. Du bestemmer selv hvor lang tid du bruker, men en times tid bør være et minimum, fortsetter han.
– Skriv også opp hvis du hører ei perleugle, ser ender og svaner, eller ei ørn som flyr over. Og så er det fint om du også skriver opp pattedyr, som for eksempel ekorn, legger han til.
Stadige overraskelser
– Nesten hvert år har det vært overraskelser på Hagefugltellinga, dette gjør det ekstra spennende å følge med fuglene, sier Sande.
– På årets telling er vi spent på om det blir rapportert inn mye overvintrende bjørkefink og trost. Et annet spenningsmoment er om vi slår Rana kommune. I fjor hadde vi telling i 53 hager, mens Rana talte i 64, avslører han.
– Hvordan registrerer man tallene sine?
– Tellinga kan rapporteres inn til meg på telefon 918 29 290, eller direkte til BirdLife Norge (NOF), ved fuglevennen.no. Der kan man opprette en bruker og logge seg inn og registrere sine observasjoner, sier Sande.
– Jeg håper at mange tar seg tid til dette. Det er både koselig og spennende. I fjor var det dompap vi hadde mest av i tellinga, og det blir interessant å se om det er slik også i år. Lykke til, avslutter den ivrige fuglevennen.