Et lovpålagt tilbud for ungdommen skal nå testes ut. Helsestasjon for ungdom skal være vekselvis på Hemnesberget og i Korgen annenhver fredag ettermiddag. Fire fine helsesykepleiere skal ta imot ungdommen.
Fire helsesykepleiere har nå jobbet med å forberede helsestasjon for ungdom i Hemnes kommune. Tjenesten er lovpålagt, men har vært manglende i kommunen.
Veronica Kristin Eriksen er ansatt i et prosjekt i forbindelse med dette, og har vært en del av arbeidsgruppa som har hatt møter og lagt planer for tjenesten.
Ungdommen involvert
– Vi har involvert ungdommen selv i prosessen, gjennom ungdomsrådet, og har hatt møter sammen med dem for å kartlegge hvilke behov, ønsker de har, og hva de ser for seg i en helsestasjon for ungdom. Vi har tatt hensyn til det som de har kommet med, og åpningstiden er blant annet satt etter deres ønsker, forteller Veronica. Med seg har hun tre andre helsesykepleiere: Reidun Ressem Christiansen, Maiken Juvik og Bodil Olufsen.
Åpningstiden på helsestasjon vil etter ungdommens ønsker derfor bli satt til fredags ettermiddag, fra 17-19. Tilbudet skal veksle mellom å være på Hemnesberget og i Korgen, og er ikke knyttet til skolene. Første gang vil være 21. januar på helsestasjonen på Hemnesberget, og deretter 4. februar i Korgen. Tanken bak dette er at mange ungdommer er på klubb fredager, og vil derfor være i nærheten og ha lett tilgang til helsestasjonen, noe de kanskje ikke har andre ukedager.
– Så skal vi selvfølgelig evaluere dette etter hvert for å finne ut om det er det mest hensiktsmessige tilbudet. Blir det ingen som benytter seg av tilbudet, vil det jo ikke være den beste løsningen å fortsette å ha det fredags ettermiddag. Vi må nok prøve oss litt frem, sier de fire.
Bredt tilbud
– Hva skal tilbudet innebære?
– Det skal være et tilbud for dem mellom 13 – 24 år, ikke bare ungdomsskoleelever, og ikke bare for dem som går på skole her, men alle som bor eller oppholder seg i kommunen. De kan i grunn bruke oss til å spørre om hva de enn måtte lure på, det kan være samtaler om eksempelvis vonde følelser, helse, seksuell helse, prevensjon, kjærlighetssorg eller hva som helst, forklarer Veronica.
– Det skal være et tilbud som omfavner både fysisk og psykisk helse, klargjør Reidun Ressem Christiansen videre.
Dette innebærer ikke bare samtaler, men for eksempel også testing av kjønnssykdommer.
– Så har vi jo taushetsplikt, så det er trygt å snakke med oss, føyer Bodil Olufsen til.
Under møter med ungdomsrådet har det også kommet frem at det er ønskelig med temakveder på ungdomsklubbene, og psykisk helse er et tema som det ønskes fokus på. Dette har de fire damene planer om å imøtekomme.
– Det kan vi ha både som litt uformelle samtaler, men også kjøre det som ei undervisning av tema der vi kommer flere i lag, sier en engasjert Maiken Juvik.
Preget av pandemien
– Ungdommen kjenner på det, og spesielt nå under koronapandemien. De har kjent isolasjon, ensomhet på kroppen, opplever å ikke få gjøre det som de er vant til. Vi er bekymret for ungdommen, og vet at mange sliter, meddeler en like engasjert Bodil.
– Etter at landet åpnet opp, og så ble stengt på ny ble det ekstra tøft for de unge. De voksne vet at det bare er en periode, og klarer å forholde seg til det på en annen måte. Men for ungdommen er noen uker lang tid, og kan virke uoverkommelig, fortsetter hun.
Titt-inn
– Hvordan kan de unge ta kontakt, må det avtales timer eller kan de bare titte innom?
– Det skal være et drop in – tilbud, eller det er jo engelsk, så vi kan si titt-inn istedet, sier de fire helsesykepleierne og ler. De er fire fine damer som er lette å prate med, de er åpne og engasjerte.
– Vi skal også være tilgjengelige på sosiale medier, både for å dele informasjon, men også for at de skal kunne kontakte oss via Messenger som er tilknyttet Facebook. Vi har ei nyoppretta Facebookside som heter Helsestasjon for ungdom i Hemnes, så den må de inn og like, så får de med seg oppdateringene fra oss. Det kommer til å bli lagt ut ting som ungdom er opptatt av og ting som er nyttige for dem å få informasjon om.
– Vi er gode på å veilede på bruk av prevensjon, det er vi kurset i, og det er et tilbud som gjelder alle kjønn. Vi har bedre tid til slik, enn for eksempel legene, så mange ungdommer kan oppleve at det er lettere komme til oss når det gjelder dette, belyser Reidun.
Prevensjon
– Nytt fra første januar er at vi kan skrive ut resept på prevensjon for unge helt ned til fjorten år. Tidligere var det seksten som var grensen. Vi oppfordrer de unge til å snakke med foreldrene også, men det er ikke slik at vi er avhengige av foreldres samtykke til dette, meddeler Olufsen.
Hun og Maiken er kurset i å sette inn p-stav på jenter, noe som til nå har vært en legeoppgave.
– Dette er noe vi ønsker å bli god på, og trenger mengdetrening, sier Bodil.
Helsesykepleierne forteller at langtidsvirkende prevensjon er det mest populære, de har mindre bivikninger og gir bedre sikring mot å bli gravid. Det er ofte denne typen prevensjon de markedsfører av disse grunnene.
– Prevensjon er også et tema som er aktuelt for guttene, og vi deler ut gratis kondomer. Alle tjenester skal være gratis på helsestasjonen for ungdom, beretter helsesykepleierne.
Strengt i Hemnes
– Har dere merket endringer i behovene hos ungdommen under koronatiden?
– Ja, det har vært travelt på skolene, det er trykk der. Mange ønsker kontinuerlige samtaler, så det fungerer ikke så godt med drop in på skolene, vi har ikke nok ledig tid da elevene ønsker å avtale nye samtaler fra gang til gang.
Ungdommene formidler imidlertid at det er ulik kultur på de ulike skolene i kommunen for det å bruke «helsessøster». Noen steder får helsesykepleierne tilbakemelding om at det ikke er like stor takhøyde for å benytte seg av dem, hvilket de synes er trist.
– Hemnes kommune har hatt det mye strengere enn mange andre kommuner under koronatiden. Det har vært sterke restriksjoner når det gjelder trening for barn og unge, alle kommunale bygg er fortsatt stengt – og begrenser derfor barn og unges aktivitet i særdeleshet. Noen skoler har også veldig strenge regler for aktivitetsnivå og hvor og hvordan elevene kan bevege seg i skolegården, ytrer helsesykepleierne betenkt.
– Ungdommen skriker etter å få trene og være sosiale. De har ikke tilbud om ungdomsklubb heller, og idrettslagene har ingen sted å være. Vi spør oss om hvilke faglige vurderinger som er gjort i forhold til ungdommens fysiske og mentale helse, hvorfor er det så mye strengere her enn andre kommuner? poengterer de engasjerte damene videre.
– Noen av dem som har deltatt i lagidretten kommer nok aldri tilbake, etter et så langt opphold. Og manglende tilbud innen aktivitet viser seg innen både fysisk helse, mental helse og som overvekt, føyer Olufsen til.
Ekstra gode oppvekstvilkår?
– Ungdommen er sulten på å være sosiale og være fysisk aktive. De som ikke er gamle nok til å begynne å trene på treningssenter står uten tilbud nå, mens de ser at de voksne har tilgjengelige tilbud. Tidene har endret seg, det er ikke bare for de unge å gå ut i hagen og lage en hoppbakke, slik vi gjorde som unge. Psykisk og fysisk helse henger tett sammen, så vi lurer på hvilke vurderinger som er gjort i forhold til «hva er god psykisk helse for ungdom?». Vi ønsker svar på hvorfor det er så strengt her, i Hemnes kommune som har som mål å være en kommune med ekstra gode oppvekstvilkår, melder firkløveret.
De er spente på hva som kommer frem på siste ungdata- undersøkelse.
Arbeidet med åpenhet og å snakke om det man har på hjertet har hatt resultater. Resultater som fører til et behov for voksne å snakke med i alle faser av oppveksten.
– Vi har lært barna til å snakke om ting, noe som på kort tid har ført til at det er større etterspørsel om nettopp noen å snakke med. I Hemnes kommune har det på kort tid blitt et dårligere tilbud innen familieveiledning, mens behovet er større. Vi ønsker endringer og satsing på området fra kommunen sin side, fastslår helsesykepleierne samstemt.
– Vi ønsker å få tilbakemeldinger etter oppstart med helsestasjon for ungdom, det skal ikke være fastlåst, og vi ønsker å gjøre endringer etter hvert for å forbedre oss, avslutter de engasjerte helsesykepleierne som gleder seg til å starte opp tilbudet.