Fargestoffet titandioksid, også kjent som E171, er ikke lenger tillatt som tilsetning i matvarer og godteri i EU på grunn av at det kan skade arvestoffet.
E171 er et hvitt fargestoff som brukes i blant annet brus, iskrem, tyggegummi og godteri. Tilsetningsstoffet var tidligere godkjent, men i fjor gjorde den europeiske matsikkerhetsmyndigheten EFSA en ny vurdering av stoffet.
Ifølge den nye beslutningen kan det ikke utelukkes at fargestoffet kan skade kromosomer og forårsake mutasjoner. Godkjenningen av tilsetningsmiddelet er nå derfor fjernet.
– Maten skal være sikker å spise, og det er bra at EU nå følger opp den nye beslutningen av titandioksid og inndrar godkjenningen, sier Sofia Ardell, som leder avdelingen for EU-samordning og eksport i det svenske mattilsynet Livsmedelverket.
Produsenter kan fortsatt bruke stoffet i en overgangsperiode til 7. august i år.
(©NTB)