Bærekraft kan dreie seg om økonomiske, sosiale, institusjonelle og miljømessige sider i menneskelige samfunn. – Og noen ganger handler det om noe så konkret som noe man skal bære ting i. Hvordan står det til med plastposebruken vår?
Handelens miljøfond, ved Hanne Hjelmungen Lorvik, forteller at vi i Norge brukte 147 poser per innbygger i 2020. Dette gir et snitt på 12 nye plastposer i måneden, og en sum på 782 millioner plastposer i året i landet vårt.
Handelens miljøfond
– Når vi korrigerer for økt handel i dagligvare (grunnet korona, stengte grenser, hjemmekontor og så videre) var det en nedgang på 22 prosent sammenlignet med 2016. Tall for 2021 kommer mest sannsynlig i mars 2022. Det har ikke vært noen signifikant endring i oppgitt bruk av handlenett, skriver Lorvik til Avisa Hemnes.
Hun viser til en landsrepresentativ undersøkelse som ble gjennomført av Opinion på vegne av Handelens Miljøfond i oktober 2021, hvor mer enn 1000 respondenter over 18 år ble intervjuet. Her oppgis det at 35 % benyttet plastpose kjøpt i butikk da de handlet, 33 % har benyttet medbrakt handlenett, 7 % medbrakt plastpose og 16 % benyttet sekk eller veske. 5 % oppga at de brukte handlenett de kjøpte i butikk da de handlet for å bære heim varene.
Redusere avfall og øke gjenvinning
Handelens Miljøfond ble stiftet i november 2017 og er handelens store miljøsatsing, som støtter viktige miljøtiltak knyttet til plast. Butikker og kjeder betaler en medlemskontingent til Handelens Miljøfond basert på innkjøp eller salg av plastposer. Pengene er øremerket miljøtiltak som skal redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og redusere forbruket av plastposer.
Handelens miljøfond skal bidra til å redusere forbruket av plastbæreposer, og skriver på sin side at dersom man kjøper restavfallsposer på rull, fremfor å bruke plastbæreposer fra butikken, sparer vi 50 prosent av plastforbruket.
De oppfordrer til gjenbruk av plastposer til handling, og å heller bruke det du allerede har fremfor å kjøpe nye. Dette gjelder også handlenett av ulike kvaliteter, som tøy og de mer holdbare i plast.
Coop-poser
Coop har siden 2018 tatt betalt for handleposene, og har hatt gjenbruksbonus til dem som bruker dem. – Altså tjener kundene på posene isteden for at de utgjør en utgift hver gang de handler.
Erlend Ervik ved Coop Prix Korgen kan fortelle at Coop øker gjenbruksbonusen til 2 kroner per gang gjenbruksnett brukes, som et prøveprosjekt januar og februar. Ervik håper på at det skal få fart på gjenbruken, og opplyser at Coop Prix Korgen hadde i 2021 registrert 6.159 scanninger av Coops gjenbruksnett, Coop Marked Bleikvassli hadde 1345 registrerte, mens Coop Byggmix Korgen hadde 11 registrerte gjenbruk.
– Det er ikke så høye tall, bare 2,8 % av kundene våre bruker det, men vi selger bra av de. I tillegg er det kommet ekstra gebyrer til oss for å selge plastposer, så de har økt i pris uten at vi tjener noe ekstra. Jeg tror kombinasjonen av økt bonus på gjenbruksnett og høyere avgift på plastposer vil slå bra ut, svarer Erlend.
Landsbasis
Seniorkommunikasjonssjef Knut Lutnæs hos Coop Norge SA sier at de til og med utgangen av november i fjor hadde fått registrert nærmere 4,5 millioner scanninger av handlenettet med gjenbruksbonus.
– Det er ganske nøyaktig samme antall som i 2020 og betyr 4,5 millioner færre plastbæreposer i omløp. Vi er veldig tilfredse med at kundene, som eier oss, velger dette alternativet, i stedet for plastbæreposen, skriver han i en e-post til Avisa Hemnes.
Han forteller videre at de ser at antallet solgte plastbæreposer går ned, sett i forhold til omsetning.
– Det er gledelig – og vi håper at nye tiltak vil redusere forbruket ytterligere, i tråd med de forpliktelser vi har som medlem av Handelens Miljøfond, avslutter han.